Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2012 » Nummer 3 » Pagina 17

Meubels in West-Friesland, deel 6

Kunsthistoricus Harold D.E. Bos bespreekt een West-Fries meubel

Het meidenkasssie

Het dienstbodekastje, ook wel ‘meidenkassie’, is een klein formaat linnenkastje dat door de dienstmeid op de boerderij maar ook elders waar ‘gediend’ werd, werd gebruikt. Dergelijke kastjes bleven veelal op een vaste plek in huis of boerderij staan, weinig dienstbodes namen bij het aangaan van een betrekking zelf een kastje mee. Deze kastjes zijn nog tot de aanvang van de 20e eeuw in West-Friesland in gebruik gebleven door een inwonende meid, dienstbode of de vrouw des huizes. Het is een eenvoudig kastje, smal en rechthoekig van vorm. Bovenin een la met daaronder twee deuren. Binnenin een aantal planken met onder de middelste plank soms een la. Het sluitwerk is een sleutelgat met sleutel. Het kastje is ca. 150 cm. hoog, 90 cm. breed en 40 cm. diep en staat op vier pootjes, waarvan de voorste bewerkt zijn.
De meest gebruikte houtsoort is geschilderd grenen- of vurenhout dat met een oranje/bruine ‘houtimitatie’ is beschilderd. Blank eiken exemplaren komen ook voor.

Meidenkassie, eikenhout, ca. 1840-50. Collectie Stichting Huys Auerhaen, Alkmaar.
Meidenkassie, eikenhout, ca. 1840-50. Collectie Stichting Huys Auerhaen, Alkmaar. (foto: Mark A.M. Koning)

Het blank eiken meidenkastje op de foto dateert uit ca. 1840/50. De twee deurtjes hebben een ‘gotisch’ spitsboogvormig paneel zoals dat tijdens de Biedermeierperiode in de mode was. Dit model komt in deze verschijningsvorm ook in West-Friesland voor. Het afgebeelde exemplaar is afkomstig uit de bakkerij van de familie De Zeeuw te Groet. De eerste eigenaren van deze bakkerij waren Martinus de Zeeuw (1811-1869) en Susanne Esther Groet (1821-1899) die in 1844 te Bergen (N.-H.) trouwden. Het kastje dateert uit het begin van hun huwelijk.Susanne Esther de Zeeuw-Groet en Martinus de Zeeuw. Collectie Stichting Huys Auerhaen, Alkmaar. (Albuminefoto's; 1868, door: C. van der A. & F. Chrispijn te Alkmaar)

Andere afleveringen van 'Meubels in West-Friesland':
'11/1 | '11/2 | '11/3 | '12/1 | '12/2 | '12/3 | '13/1 | '13/2 | '13/3 | '14/1

 


Hé, is dat Westfries?

409. Wat is de soep fleeuw (flauw, niet hartig).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.