Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2012 » Nummer 3 » Pagina 10-11

Des Beemsters op de Najaarsstreekmiddag

De Beemster bestaat dit jaar 400 jaar en het genootschap viert dat mee! Tijdens de Westfriezendag ging er een goed bezochte excursie naar de Beemster en onze Najaarsstreekmiddag wordt op zaterdag 3 november gehouden in de Keyserkerk in Middenbeemster. Op het boeiende programma staan onder meer verhalen over de werelderfgoedstatus en over Cono Kaasmakers. De middag wordt afgesloten met een mini uitvoering van de musical ‘Lang en gelukkig in de Beemster’.

De kerk
Terwijl de Beemster werd drooggelegd, besloten de hoofdingelanden in oktober 1611 om een kerk te bouwen bij de kruising in (het toen geheten) Middel Beemster. Tijdens de Grote Paasvergadering eind april 1615 wordt besloten om het maken van een ontwerp en begroting voor de kerk in Middel Beemster op te dragen aan Hendrick de Keyser, Hendrick Jacobsz. en Cornelis Danckerts. In 1618 werd met de bouw begonnen en nadat in 1621 de toren was voltooid, kon de kerk op 30 juli 1623 worden ingewijd. In 1625 werden de twee kamers aan weerszijden van de toren gebouwd, de huidige consistoriekamer en de stovenkamer.
De kerk in Middenbeemster is een van de vroegste voorbeelden van protestantse kerkbouw in Holland volgens traditioneel lengtepatroon. De behandeling van de toren, de westgevel en de puntgevel die aan de oostzijde het zadeldak afsluit, is kenmerkend voor Hendrik de Keyser. De rechthoekige zaalkerk, met de hoge slanke toren aan de westzijde is al bijna vierhonderd jaar een herkenbaar en markant element in het Beemster landschap en wordt geroemd om de voortreffelijke akoestiek voor muziek.
In juli 2012 is de nieuwbouw naast de kerk geopend, waar we in de foyer worden ontvangen. Het programma zal zich afspelen in de kerk zelf die u vanzelfsprekend kunt bezichtigen. Wellicht maakt u voorafgaand aan de bijeenkomst een wandeling door het fraaie dorp Middenbeemster; zeker een aanrader!

De toren van de Beemsterkerk. (foto Netty Zander) De toren van de Beemsterkerk. (foto Netty Zander)

Programma
13.00 uur: kerk en foyer open
13.30 uur: welkomstwoord, verenigingsnieuws, korte inleiding over de historie van de kerk
14.00 uur: Han Hefting, wethouder van de gemeente Beemster, houdt onder de titel ‘Des Beemsters’ een inleiding over de geschiedenis van deze werelderfgoedpolder. Het verhaal wordt geïllustreerd met veel beeldmateriaal dat op een groot LCD-scherm te zien zal zijn en is een mix van aardrijkskunde, geschiedenis, waterstaatkunde, wiskunde, cultuurhistorie en ruimtelijke ordening.
Aansluitend zullen de schrijfster Betje Wolff en haar echtgenoot dominee Wolff alsook de schrijfster Aagje Deken hun opwachting maken. Betje vertelt over haar leven en over het museum dat naar haar is genoemd.
Pauze.
15.30 uur: presentatie van Cono kaasmakers (sinds 1901) uit Westbeemster door sales export manager Kees Paradies. Cono produceert de beroemde Beemster kaas. Een belangrijk thema bij die productie is duurzaamheid.
Zie ook www.cono.nl.
Muzikale afsluiting van de middag. Een mini-uitvoering van het megamusicalspektakel ‘Lang en gelukkig in de Beemster’ dat dit jaar met veel succes werd opgevoerd.
Musici en zangers zijn bereid gevonden om nog één keer de bekendste liederen uit te voeren.

De stovenkamer.
De stovenkamer. De aanbouw aan de noordwestzijde van de kerk, de zogeheten stovenkamer, is uniek in Nederland. Vroeger werd deze ruimte gebruikt om de stoven klaar te zetten. De in het vuur gewarmde kooltjes werden in testjes in de stoven geplaatst en vóór de zitplaats van de eigenaar neergezet. Tevens konden verkleumde kerkgangers zich voor de dienst bij het haardvuur warmen. De stovenkamer is praktisch geheel voorzien van een 17e-eeuwse wandbetegeling en heeft een originele open schouw. (foto Ina Broekhuizen)

Kosten
Entree aan de zaal is voor iedereen, leden en niet-leden 14 euro. Dit is inclusief twee keer koffie of thee met koek en een hapje en een drankje na afloop.
Als u van tevoren geld overmaakt voor deze middag, is de entree 12 euro per persoon. Betaling via rekening nummer 707913 t.n.v. Westfries Genootschap te Hoorn. Er worden geen toegangskaarten verstuurd, uw naam wordt genoteerd op een lijst.
Adres: Keyserkerk, Middenweg 148, Middenbeemster, www.beemsterkerk.nl.

 


Hé, is dat Westfries?

397. Ouwerwisse (ouderwetse) stoelen hebben nog triemen (sporten, steunlatjes tussen de poten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.