Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2012 » Nummer 3 » Pagina 8-9

Museumnieuws

Westfries Museum - Expositie ‘La Hollande Pittoresque’
‘La Hollande Pittoresque’ biedt de bezoeker een bijzonder expositiedrieluik, met een pittoresque inborst, maar met verrassende verbindingen in tijd en techniek.
Hoewel de drie exposities met elkaar zijn verbonden, ademt iedere expositie een eigen sfeer. Liefhebbers van Springer, Eversen en Benoit Lévy kunnen zich onderdompelen in nostalgie en sfeervolle stadsgezichten. Het lichtgebruik van Johannes Bosboom in zijn kerkinterieurs geven uiting van sobere grandeur, weggezet tegen de kleine, haast nietige personages. En J.C. Kerkmeijer, de man èn zijn oeuvre zullen u verrassen, in stijl, vakkundigheid en veelzijdigheid. Havard's “dode Zuiderzeestadjes” komen met deze expositie weer tot leven, als nooit tevoren. Te zien tot en met 11 november.
Adres: Roode Steen 1, 1621 CV Hoorn, tel.: 0229-280022
Open: ma t/m vr. van 11.00 tot 17.00 uur, za en zo van 13.00 tot 17.00 uur

Purmerends Museum - Spekrijders, schoonrijders, inline skaters
In de expositie is een historisch overzicht te zien van 150 jaar schaatsplezier in Purmerend en omgeving. Met filmpjes en foto's, arrensleden en priksleetjes, schaatsen en skeelers, warme mutsen en koude voeten, liefhebbers en bekende namen.
Tijdens de strenge winter van 1862 wordt Purmerend bevangen door schaatskoorts. Enthousiaste schaatsliefhebbers steken de koppen bij elkaar en richten de IJsclub Purmersteijn op. Wedstrijdprijzen zoals wollen dekens, spek en bonen worden vaak geschonken aan minder bemiddelde medeburgers. Er worden ook schoonrijdwedstrijden gehouden, terwijl er in heel strenge winters wedstrijden met arrensleden zijn. In 1893 verandert de naam in IJsclub Purmerend.
De tentoonstelling is te zien tot 24 februari 2013.
Adres: Kaasmarkt 20,1441 BG Purmerend, tel.: 0299-472718
E-mail: info@purmerendsmuseum.nl
Open: t/m 31 oktober di t/m vr van 10 tot 16 uur, za, zo en feestdagen van 13 tot 17 uur. Van 1 nov tot 30 april di t/m zo van 13 tot 16 uur.
Gesloten op maandagen, 1 januari, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag en 25 december

 


Hé, is dat Westfries?

176. Die auto gaat nog wel 'n tijdje mee. Die moet je niet wegskoiten (ver beneden de waarde van de hand doen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.