Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2012 » Nummer 1 » Pagina 14

Meubels in West-Friesland, deel 5

Kunsthistoricus Harold D.E. Bos bespreekt een West-Fries meubel

Het tafelkassie

Het 'vader- en moederkastje', ook wel 'tafelkassie' genoemd is een praktisch en functioneel meubel dat vanaf de Biedermeiertijd, ca. 1840/50, tot ver in de 20e eeuw in West-Friesland is gebruikt. Ook mijn overgrootouders, de familie W. Bos-van Dalfsen uit Opperdoes, getrouwd in 1900, bezaten een dergelijk meubel.
Het kastje is smal en rechthoekig van vorm en heeft aan beide korte zijde bovenin een laatje en daaronder een smal deurtje. Het sluitwerk is een sleutelplaatje of knopje. De voor- en achterzijde bestaat uit een breed, gesloten paneel. Het kastje op tafelhoogte (ca. 70cm.) staat op vier kleine pootjes. De specifieke plaats van het meubel is in de woonkamer, tussen het raam en de grote tafel, vandaar de naam 'tafelkassie'. De zijkanten zijn goed bereikbaar voor vader en moeder die aan weerszijde van het tafelkassie bij de tafel zitten. Het kastje bevat voor vader rookwerk en administratie, voor moeder naai- en verstelwerk. Maar ook de bijbel, koektrommel, schrijfgerei, bril en allerlei andere zaken kregen er een plekje.

Het tafelkassie op de foto dateert uit ca. 1860/70 en is afkomstig uit de boerderij van de familie Koorn te Lambertschaag, nu Noordeinde 69 (toen B14). De eerste gebruikers waren naar alle waarschijnlijkheid Maarten Koorn en Antje Hartog beide geboren in 1844. Vervolgens zoon Pieter Koorn, geboren in 1871, gehuwd met Trijntje Pauw en daarna kleinzoon Pieter Koorn geboren in 1904, gehuwd met Elisabeth Slagter. En als laatste achterkleindochter Bettha T. Bossen-Koorn, geboren in 1935. Zij kreeg het tafelkassie, dat in 1972 beschilderd is door D. Dirkmaat te Noord Scharwoude, bij het betrekken van een nieuwe woning. Het was oorspronkelijk middenbruin geschilderd.

Volgende keer wordt de kist besproken die door de boerenknecht werd gebruikt. Heeft u een exemplaar met een interessant verhaal, geef dit dan door aan het secretariaat.

Andere afleveringen van 'Meubels in West-Friesland':
'11/1 | '11/2 | '11/3 | '12/1 | '12/2 | '12/3 | '13/1 | '13/2 | '13/3 | '14/1

 


Hé, is dat Westfries?

596. Je mag niet die appel van dat kleine kind ofpollen (aftroggelen, afbédelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.