Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2012 » Nummer 1 » Pagina 10-11

Voorjaarsstreekmiddag

Naar de oudste stad!

De Voorjaarsstreekmiddag 2012 wordt gehouden in de oudste stad van West-Friesland: Medemblik.
We zijn te gast in de monumentale Bonifaciuskerk, die dateert uit de 14e eeuw. Na een boeiend binnenprogramma gaan we erop uit. U kunt kiezen uit een stadswandeling, een fietsrit of vaartocht, een bezoek aan het bedrijf Smak Tulips in Onderdijk of het Viking Informatie centrum in Den Oever.

Medemblik kreeg in 1289 stadsrechten van graaf Floris V, beduidend eerder dan Hoorn en Enkhuizen. De imposante Bonifaciuskerk wordt voor het eerst genoemd in 1118. Het gebouw, een soort hallenkerk met twee even hoge zijbeuken, oogt sinds een recente restauratie weer als nieuw. Opvallend zijn de prachtige gebrandschilderde ramen uit de 17e eeuw, het 16e- en 17e-eeuwse meubilair en de preekstoel. Let ook op het grote rouwbord voor Lord George Murray, het graf van deze Schotse edelman en legerleider, die in 1760 in Medemblik stierf, ligt buiten de kerk. Wilt u de kerk goed bekijken, kom dan vooral op tijd naar Medemblik.

Programma
13.00 uur: zaal open, koffie of thee met traktatie
13.30 uur: aanvang met een welkomstwoord door Ina Broekhuizen.
Hierna is het woord aan burgemeester F. Streng van de gemeente Medemblik. Vervolgens vertellen A. Kamma en A. de Greeuw over de dijken en de waterhuishouding bij Medemblik onder de titel ‘Volk bij dijk en kolk’.
Het binnenprogramma wordt afgesloten met een kort orgelconcert op het beroemde Pieter Backer-orgel door Rob van der Heijden.
In de pauze is er koffie en thee. De fietsers en degenen die naar Den Oever gaan vertrekken echter meteen, zij gebruiken een consumptie tijdens hun excursie. Na de pauze gaan ook de andere excursies van start.
Na afloop, rond 17.00 uur, wordt de middag afgesloten met een gezellig samenzijn in de kerk met een hapje en een drankje.

Excursies
A. Wandelen: Stad en museum

De wandeling, onder leiding van een gids van de Oudheidkundige Vereniging Medenblick, start bij de Bonifaciuskerk. We blijven in het westelijk deel van de stad en lopen onder meer langs het voormalige Muntgebouw, de muntenboom en de havens. Tot slot bezoeken aan het onderkomen van de vereniging, dat gevestigd is in de vroegere aula van het Weeshuis, vlakbij de kerk. Het museum bevat een historische collectie die betrekking heeft op Medemblik en omgeving. Bijzonder is de verzameling trotseerloodjes, dakloodjes waar bijvoorbeeld wapens of familietekens in staan.

B. Fietsen: Langs dijk en water
Natuurlijk voert de fietstocht langs de Westfriese Omringdijk. We rijden richting Onderdijk en Wervershoof en bewonderen de nieuw aangelegde haven bij het Stoommachinemuseum en het Vooroeverproject. Maar de rit gaat ook langs binnenwateren zoals de Grote Vliet. Onderweg, in restaurant De Vlietlanden aan de Droge Wijmersweg in Wervershoof, is de stop voor koffie of thee.

C. Smak Tulips
Voor dit bedrijfsbezoek rijden we met eigen auto naar Smak Tulips (6 kilometer). Dit familiebedrijf is al vier generaties gevestigd in Onderdijk. Het bedrijf probeert door middel van nieuwe en betere technieken de mooiste tulpen te broeien. Het grootste deel van de bollen die worden gebroeid, is afkomstig uit eigen kwekerij. De teelt omvat ongeveer 30 hectare in Nederland en drie hectare bij de Franse stad Avignon. In mei worden nog steeds tulpen geproduceerd bij dit bedrijf.
Zie: www.smaktulips.nl.

D. Vikingen op Wieringen
Met eigen auto rijden we naar de Havenweg 1 in Den Oever, een rit van 22 kilometer. Daar ligt het Viking Informatiecentrum, in 2004 gestart als bezoekerscentrum. De aanleiding voor de bouw was de vondst van drie zilverschatten nabij Westerklief op Wieringen, toegeschreven aan de Vikingen. In de permanente tentoonstelling wordt uitleg gegeven over de oorsprong van de schatten en het verblijf van de Vikingen op Wieringen, alsmede over handel en economie in de vroege Middeleeuwen.
Zie: www.vikingen.nl.

E. Vaartocht
Een rondvaart met het bedrijf Koggevaarder. Er wordt gevaren met originele open tuindersschuiten in en rond het gebied De Kogge. Ervaren schippers sturen de schuiten onder meer over de Grote en de Kleine Vliet, het water waarover vroeger de tuinders voeren om de groente van het land naar huis of naar de veiling te brengen. Onderweg wordt uitleg gegeven.
Zie: www.koggevaarder.nl.

Parkeren
Parkeren in Medemblik kan bij het station van de Museumstoomtram en naast het stadhuis op de kop van de Nieuwstraat. Het adres van de kerk is Kerkplein 9, 1671 CR Medemblik, tel. 0227 542207.
De excursies C en D gaan met eigen auto. Hiervoor wordt een routebeschrijving verstrekt. Het is plezierig wanneer u zoveel mogelijk gaat carpoolen.

Kosten en opgave
De kosten voor deze Voorjaarsstreekmiddag bedragen € 12.50 per persoon. Deelnemers aan excursie E, de vaarexcursie, betalen € 15.00. Indien een excursie volgeboekt is, worden de laatst aangemelde personen ingedeeld bij een andere excursie. Hierover wordt met u overlegd.
Bij deze bedragen is inbegrepen: twee keer koffie of thee met een traktatie, de excursie, een drankje en een hapje.

Het bedrag graag overmaken op rekeningnummer 707913 t.n.v. Westfries Genootschap. Vermeld s.v.p. duidelijk (in blokletters) de letter van uw excursie.

 


Hé, is dat Westfries?

499. Wie de buul ('t geld) heeft, is baas.
(Wie de geldbuidel, de portemonnee heeft, die heeft de macht).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.