Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

De Aanleiding

In ‘De aanleiding’ vertellen leden hoe het kwam dat zij zich aansloten bij het Westfries Genootschap. Deze rubriek is een mooie aanleiding voor een nadere kennismaking. Als veertiende Jos Kuin uit Andijk.

De Westfriese Vlag? Of toch die van Friesland? Wat wordt het bij huize Kuin in Andijk? Jos Kuin viert deze maand een bijzonder jubileum. Van de 62 jaar dat hij op deze aarde rondloopt, woont hij dan 60 jaar in hetzelfde huis. Aan de dijk, in Andijk. De vlag uit bij Dijkweg 412 bij Jos en Baukje. Welke wordt het?
Jos lacht. „Dat wordt een strijdpunt”, zegt hij. Een strijdpunt met zijn vrouw. Jos is geboren en getogen Andijker, Baukje Kuin-Hogendorp is afkomstig uit Friesland. Af en toe laait het – gezonde – chauvinisme op, daar in de luwte van de Westfriese Omringdijk. Welke vlag wordt het? Jos verklapt het antwoord, maar dat blijft geheim voor de nieuwsgierige lezer van 't Vierkant. Ook het heden moet wat te raden overlaten!

Jos Kuin. (foto familie Kuin) Jos Kuin. (foto familie Kuin)

Vooruit kijken
De naam van J.M. Kuin staat voor het eerst in het Jaarboek 2001 vermeld in de ledenlijst. Wat was zijn aanleiding om zich aan te sluiten bij het Westfries Genootschap? „Leeftijd. Als je jong bent, kijk je alleen vooruit. Dan is er nog geen verleden voor je. Alleen toekomst. Als je ouder wordt, begin je ook terug te kijken. En dan zie je veel nieuws. Hoe meer je ontdekt, hoe meer vragen je krijgt. Voor deze vragen ben ik lid geworden van het genootschap. Vanwege de jaarboeken.”
De jaarboeken – inmiddels uitgegroeid tot 78 delen – bieden een schat aan informatie over de regionale geschiedenis, daar is Jos Kuin achter gekomen. Vooral als lid van de redactie van de Vereniging Vrienden van Oud Andijk. „Wij geven een jaarboekje uit. Soms heb je voor een artikel extra achtergrondinformatie nodig. De jaarboeken van het genootschap bieden dan vaak uitkomst. Of je moet gegevens checken. Nu ik er zo over nadenk, pak ik ze vaak uit de kast.” Jos heeft de collectie jaarboeken compleet. „Daar ben ik trots op, de reeks is een rijk gezicht. Ik had er niet één toen ik mij aanmeldde. De meeste jaarboeken heb ik via internet kunnen kopen.”

Poldermuseum
Ook op andere wijze staat Jos heel dicht bij de historie van ‘zijn’ Andijk. Hij is voorzitter van Oud Andijk. Deze stichting draagt zorg voor beheer en onderhoud van het Poldermuseum Andijk. In dit voormalige poldergemaal ‘Het Grootslag 1’ hebben twee musea onderdak: Poldermuseum Het Grootslag en Nationaal Museum Saet en Cruyt.
Jarenlang zat Jos in de vollegrondsgroente en bloembollen. Samen met drie broers nam hij in 1971 het agrarisch bedrijf van vader over. In 2005 werd het bedrijf beëindigd. Sinds 2006 werkt Jos bij de Proeftuin Zwaagdijk. In loondienst, en daardoor ‘bulkt’ hij nu van de vrije tijd, zoals hij zegt. „Vroeger werkt ik 2500 uur in een jaar, nu 1600.”

Maria Middelares van alle Genaden
Vooral de kerk profiteert van zijn vrije tijd. De Andijker is voorzitter van de Parochieveiling Sarto. „Vorig jaar heeft de veiling 32.000 euro opgebracht, een absoluut record”, vertelt hij trots. De opbrengst gaat naar de kerk van de parochie Maria Middelares van alle Genaden, en twintig clubs. De oorsprong van deze veiling voert terug naar 1934. Voort is Jos bestuurslid van de financiële commissie van de kerk en van de Stichting Hulpverlening vanuit de Westfriese Kerken.
Nog één vraag. Is Jos alleen vanwege de jaarboeken lid van het Westfries Genootschap? „Nee zeker niet”, haast hij zich te zeggen. „Het genootschap doet ook goed werk om veel waardevols in West-Friesland te behouden en om alle West-Friezen bewust te maken van het vele mooie hier. Als je goed kijkt, is West-Friesland met zijn cultuur-historie nóg rijker dan je in eerste oogopslag ziet.” Dat laatste heeft ook veel te maken met je persoonlijke beleving, beaamt Jos. Als voorbeeld noemt hij de Omringdijk. „Als kind verfoeide je die dijk. Moest je met de fiets naar de tandarts in Medemblik. Het waaide altijd. Nu fietsen we heel veel over de dijk en genieten elke keer opnieuw.”

 


Hé, is dat Westfries?

400. Die twee oudjes kunnen leuk koetelen (met elkaar hun huishoudelijke bezigheden, enz. doen). We laten ze maar wat koetelen (begaan, hun gang gaan, zonder ons ermee te bemoeien).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.