Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2011 » Nummer 3 » Pagina 3

Aan de keukentafel

De keukentafel: de plaats waar allerlei zaken besproken worden, waar men nieuwtjes uitwisselt, waar gelachen en gehuild wordt.
De keukentafel in 't Vierkant: een pagina met bondige informatie over initiatieven die betrekking hebben op de cultuurhistorie van West-Friesland.

Kostuum

Wat hebben we weer mooi anzeten op donderdag 4 augustus rond de kerk op de Markt in Schagen! Daar werd de traditionele West-Friese maaltijd gehouden. Aan lange tafels schaarden zich mannen en vrouwen in West-Fries kostuum. Potten met boerenjongens, flessen brandewijn en een schaaltje neut (nootmuskaat) stonden klaar en bij iedere zitplaats één bord en één lepel. Want alle gerechten worden gegeten uit één bord met dezelfde lepel. Het menu? Stevige groentesoep, greêuwe urte met rezoine en gesmolten boerebutter en griesmeêlpudding met pessepent toe.
Het gaat mij echter niet om deze smakelijke maaltijd, maar om de prachtige kleding, hoofdtooien en sieraden die er die dag te zien waren.

Ook jonge vrouwen, zoals Jessica de Vos (18) uit Medemblik, showden hun kostuum... Ook jonge vrouwen, zoals Jessica de Vos (18) uit Medemblik, showden hun kostuum tijdens de miss-verkiezing in Schagen: een goede ontwikkeling! (foto Ina Broekhuizen-Slot)

Een lust voor het oog! Ook bij de jaarlijkse miss-verkiezinging in Schagen, die voorafgaand aan de tien West-Friese donderdagen wordt gehouden, waren fraaie japonnen te bewonderen. Met zorg gemaakt en met zwier gedragen, compleet met schitterende oorijzers en hagelwitte kappen en rijke sieraden.
Goed om te zien dat ook jonge vrouwen hun kostuum showden. Zo wordt de traditie in stand gehouden en doorgegeven.

Komt dat zien

Kostuums uit het verre en nabije verleden worden getoond tijdens onze Najaarsstreekmiddag op zaterdag 5 november in de Noorderkerk (Kleine Noord) in Hoorn. Het wordt een feest van stoffen en kleuren, van goud en zilver. Leden en niet-leden zijn van harte welkom. Voor 12 euro kunt u genieten van een schitterende show in deze indrukwekkende kerk (voor kaarten zie elders in dit Vierkant).

U zult vast ook genieten van de spelers en zangers uit het muziekspel 't Ken vrieze... In maart 2012 zijn de opvoeringen, zoals gewoonlijk in dorpshuis De Nieuwe Haven in Abbekerk. Hiervoor kunt u nu al kaarten bestellen. Of er deze winter veel ijs en sneeuw zal zijn, weten we natuurlijk niet, maar ik kan u alvast wel een refreintje meegeven van het openingslied:

Geef moin m'n skase, ‘k gaan bloid nei de baan
geef moin m'n skase, deer zien je me gaan
geef moin m'n skase, ‘k verleer 't echt nooit
en ik zal skase totdat 't weer dooit!


Ina Broekhuizen-Slot,
voorzitter

 


Hé, is dat Westfries?

760. Om op 't land te komen moesten we over 'n smal steggie (smal brugje of bruggetje).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.