Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Talent

Johan Hosmus uit Barsingerhorn

Johan Hosmus is gepensioneerd scheepswerktuigkundige van de koopvaardij. Hij heeft altijd getekend en vanaf 1980 het aquarelleren als hobby opgepakt. In voorjaar, zomer en najaar aquarelleert hij buiten zijn dorpsgezichten in Barsingerhorn en omgeving. In het winterseizoen aquarelleert hij stillevens en portret naar model bij ‘Teken- en schilderclub Barsingerhorn’.
Als oud-zeevarende kan hij het niet laten om de zee en nostalgische schepen te schilderen. Oud-collega's weten hem te vinden voor een opdracht en werkstukken werden afgedrukt in maritieme bladen.
Bij het vervaardigen van een aquarel van het dorp Barsingerhorn zoekt hij altijd een mogelijkheid om een stukje voorsloot te laten zien, waarmee het karakter van het dorp wordt weergegeven. In het lintdorp is het dan vaak schilderen op een brug. Zo werd ook de aquarel ‘Heerenweg 74-86’ gemaakt. Voor het aquarelleren tekent hij niet vooraf met potlood maar zet het onderwerp op met een fors penseel en veel water met kobalt blauw. Hiermee legt hij meteen de schaduwpartijen vast. Het blauw werkt mee als onderschildering van de later op te brengen kleuren. De schaduwen brengen het licht in de aquarel. De stevige kleuren bereikt hij door gelaagd te schilderen met behoud van de transparantie.

Barsingerhorn, Heerenweg nr. 74 t/m 86 (aquarel)
Barsingerhorn, Heerenweg nr. 74 t/m 86 (aquarel)

De redactie is op zoek naar creatieve mensen die het leuk zouden vinden als hun werk op de achterkant van 't Vierkant staat. Bent u zo iemand of weet u iemand, geef dit dan door aan het secretariaat. De redactie maakt de keuze uit het aangeboden materiaal.

 


Hé, is dat Westfries?

26. Jongens, niet zo klammen (ruzie maken)!
Twee klammers, twee schuld.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.