Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2010 » Nummer 3 » Pagina 17-18

Museumnieuws

Agrarisch museum Westerhem
Tot eind januari 2011 is er in het Agrarisch Museum in Middenbeemster, dat dit jaar zijn tiende verjaardag viert, een bijzondere tentoonstelling. Ditmaal een drieluik. Deel 1 gaat over de agrarische verbeteringen in land- en tuinbouw zoals die door Wouter Sluis (1827-1891) zijn bedacht. Het museum beschikt over vele attributen die hiervoor gebruikt werden.
Deel 2 gaat over veeverloskunde in de Beemster. De onlangs verworven veeverlosgereedschappen van Jan van Wonderen (1897-1994) vormen de basis, aangevuld met fotomateriaal en een beschrijving
Deel 3 gaat over boerderij Westerhem. Deze bijzondere boerderij uit 1877, met voorhuis en apart staande stolp, kende in het verleden vele bewoners. Van deze bewoners van 1877 tot heden zijn allerlei wetenswaardigheden in beeld gebracht.
Adres: Middenweg 185 te Westerhem, ingang ook aan de Uilenhoeve.
Open: tot 1 mei 2011 alleen op zondag van 14 - 17 uur.

Westfries Museum
Smakelijk eten! Tentoonstelling van 12 december 2010 tot 13 maart 2011.
Wat aten en dronken onze voorouders in de Gouden Eeuwen welke symboliek zit verscholen in de schilderijen waarop dit eten en drinken staat afgebeeld? In de tentoonstelling vol meesterwerken laat het museum aan de hand van schilderijen, prenten, kookboeken en voorwerpen de verbeelding van het eten en drinken zien. Van het land, via de markt en de keuken tot de tafel.
De tentoonstelling wordt voorbereid door gastconservator Prof. Donna R. Barnes, docent aan de Hofstra University in New York.
Adres: Roode Steen 1, 1621 CV te Hoorn, telefoon 0229-280022.
Open: 1 nov. t/m 31 maart van di-vrij 11-17 uur, za-zo 13-17 uur, maandag gesloten.

Het Zijper Museum
In het Zijper Museum te Schagerbrug is t/m 29 december 2010 de nieuwe expositie 'Canon van (de) Zijpe' te bezichtigen. Feiten uit de geschiedenis van droogmakerij 'de Zijpe' en de gemeente 'Zijpe' worden in een 40-tal vensters getoond, verdeeld in 8 historische groepen welke de geschiedenis van deze gemeente nader belichten. Deze groepen zijn: de geschiedenis voor de bedijking, de bedijking van de Zijpe, Petten en Callantsoog, gebouwen, oorlogstijd, werk, verandering in bestuur; en de hoge heren en vrouwen van Zijpe.
Adres: Schagerweg 97 te Schagerbrug (in de oostelijke vleugel van gemeentehuis Zijpe).
Open: woensdag- en zondagmiddag van 13-17 uur. De toegang is gratis.

Stedelijk Museum Alkmaar
Aangenaam (werktitel), De familie Van Foreest en het landgoed Nijenburgh Momenteel worden de 50 portretten en lijsten gerestaureerd van de belangrijke collectie van de Stichting Van Foreest en Van Egmond van de Nijenburgh.
In het voorjaar van 2011 zal de collectie met de familiegeschiedenis onderwerp zijn van een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Alkmaar, waarna de werken zullen verhuizen naar hun definitieve bestemmingen, deels in Nijenburg en deels in het Stedelijk Museum Alkmaar.
Adres: Canadaplein 1 te Alkmaar, tel. 072 - 5489789. Open: di t/m zo van 10-17 uur, gesloten op 25/12, 1/1 en 30/4.

 


Hé, is dat Westfries?

265. Voor de kerstdagen kochten we 'n pondje volvette meshanger (jonge, vette kaas, die aan 't mes blijft hangen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.