Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2010 » Nummer 3 » Pagina 11

Wie weet er meer over dit kunstwerk?

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat verhuizen. Op zolder is een onbekend kunstwerk gevonden. Toenmalig beleidsmedewerker Kunst en Cultuur van het HHNK Willem Messchaert heeft dit op de Westfriese Omringdijk de deelnemers aan de NHD-Zomertoer laten zien.

Beschrijving: een driedimensionale voorstelling met zilveren gebouwen op een licht bruine fluwelen ondergrond.

Beschrijving: een driedimensionale voorstelling met zilveren gebouwen op een licht bruine fluwelen ondergrond. Het betreft het stoomgemaal in de polder De Drieban in de voormalige gemeente Venhuizen. Naast het stoomgemaal staan de machinistenwoning, een P.E.N.-huisje en een kolenschuur. Alle zilveren onderdelen zijn zeer gedetailleerd weergegeven.
Links bovenin is op het fluweel een metalen plaatje aangebracht waarop twee wapens staan, één met een boom en één met een burcht en de tekst: ‘DRIEBAN VENHUIZEN HEM WIJDENES’.
Op de gelakte houten lijst is in het midden onderaan een metalen plaatje aangebracht met de tekst: ‘Aan onzen voorzitter Jan Zijp Klaaszoon, als blijk van hulde en dank polder Venhuizen en Hem, Het waterschap ‘DE DRIEBAN’ 1892-1919 — 1919-1936’.
De datering is vermoedelijk 1936.

Weet u meer over dit kunstwerk, neem contact op met mevrouw M. Geenevasen.
E-mail: m.geenevasen@hhnk.nl

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.