Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Aan de keukentafel

De keukentafel: de plaats waar allerlei zaken besproken worden, waar men nieuwtjes uitwisselt, waar gelachen en gehuild wordt.
De keukentafel in 't Vierkant: een pagina met bondige informatie over initiatieven die betrekking hebben op de cultuurhistorie van West-Friesland.

Wat doene we met ons West-Fries?

Ja, wat doene we met ons West-Fries? Deerover prakkezeerde een deel mense uit Skagen ruim dertig jaar leden. Ze vroege of Nel van Laren-Zwuup uit Wijdenes een cursus geve wou onder de noemer ‘Wat doene we met ons West-Fries?’. Nel deed dat bloid én goed. Zo goed dat 'r nag een cursus kwam. De mense van die twei cursusse, die zin hadde om deur te gaan met de skroiverai in 't dialect, kwamme bai mekaar en richtte de eerste skroiversgroep op. Dat was 't begin. Deer achteran kwamme: de oprichting van de stichting Creatief Westfries, voif boeke van Zuks moet je opskroive, 't kwartaalblad Skroivendevort, de oprichting van nuwe skroiversgroepe, optredens van De Hort Op, tentoônstellings Roime op Roet en Roime in Beêld, muziekspelle, Skroivendevort-loif, optredens van skroifgroepe en gaan zo maar deur.

‘Effies aars’
Dut jaar bestaat de stichting Creatief Westfries 25 jaar. Van harte fielseteerd! De vraag ‘wat doene we’ is deur de skroivers op veul meniere beantwoord!
Maar hoe staat 't met 't dialect in de durpe van West-Friesland? Wie praat 't nag? Kenne de joôs nag West-Fries prate of verlere ze 't? Of wordt 't West-Fries enkeld nag gebruikt om op te vallen? Omdat je cafetaria zo hiet (Konkeltoid), je huis (Effies aars, Aarsom met de wiele), je vereniging (Deerworjebloidvan) of een weg in je durp (Köningspad in Opperdoes).
‘Er is bijna geen zuiver West-Fries meer’, stelde Nel van Laren-Zwuup vorig jaar in een artikel over veranderingen (West-Friesland Oud & Nieuw, 2009). ‘Het wordt nu vaak gebruikt als curiositeit. Wanneer je wel echt West-Fries hoort praten, kom je weer helemaal in die oude, vertrouwde wereld terug.’
Taal verandert. Ouwe woorden rake vort, d'r komme nuwe bai. Enkeld in 't West-Fries komme d'r woinig nuwe woorde bai en d'r rake d'r heêl veul op de achtermiddeg. Niet enkeld woorde, maar ok de typische zinsbouw en grammatica verdwoint lenigiesan.
‘Wat doene we met ons West-Fries?’ Een hêle zoôt, maar op een are menier. 't Dialect is deurgaans niet meer de taal van alledag, maar een prachtig voertuig voor skroiverai, zang, teneêl en ok vezelf voor genoeglijke praterai in de taal van je vader en moeder.

Ina Broekhuizen-Slot, voorzitter

 


Hé, is dat Westfries?

85. Als je de hele dag flink gewerkt hebt, ben je 's avonds wel 'ns hooigat (flink vermoeid).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.