Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2008 » Nummer 3 » Pagina 3

Aan de keukentafel

De keukentafel: de plaats waar allerlei zaken worden besproken, waar men nieuwtjes uitwisselt, waar wordt gelachen en gehuild.
De keukentafel in 't Vierkant: een pagina met bondige informatie over initiatieven die betrekking hebben op de cultuurhistorie van West-Friesland.

Verhalen

Wanneer je mensen ontmoet, hoor je verhalen. Tijdens de bijzondere en succesvolle wandeling over de Westfriese Omringdijk, deze zomer georganiseerd door het Noordhollands Dagblad, waren er veel van dergelijke ontmoetingen.
Zes dagen liep ik mee en ik sprak met een groot aantal mensen. We wandelden enige tijd naast elkaar en al lopend kwamen er levensverhalen boven, maar ook historische informatie en anekdotes. Het waren boeiende dagen en ik heb genoten van de saamhorigheid en de gezelligheid.
Het initiatief van het dagblad vergrootte de kennis over én de bekendheid met de Omringdijk. Honderden mensen liepen mee, duizenden abonnees lazen dagelijks de verslagen. Bij dezen dank ik de verslaggevers Ed Dekker en Rien Floris en ook ons bestuurslid Netty Zander voor hun inzet en enthousiasme.
Het feest van de dijk – 25 jaar provinciaal monument – is met deze tocht veertien dagen lang geestdriftig gevierd!

Verhalen – en ook gedichten – over de Omringdijk zijn en worden er volop geschreven. Zeker in dit jubileumjaar. Ook leden van de stichting Creatief Westfries laten zich inspireren door de dijken in onze regio. Een deel van hun pennenvruchten is te horen tijdens de Najaarsstreekmiddag. Die wordt gehouden op zaterdag 1 november in Bovenkarspel. Ik nodig u van harte uit voor die middag.

Verhalen van Nederland. Dat is het thema van de Week van de Geschiedenis, die deze maand door de stichting Anno wordt gehouden. Veel historische verenigingen, bibliotheken, musea en archieven haken met tal van activiteiten aan bij dit thema. Het genootschap doet mee met twee middagen onder de titel 'Verhalen van West-Friesland'. In Wadway en Schagen worden verhalen verteld. Verhalen over de geschiedenis van onze streek, verhalen over West-Friese families, maar ook sagen en legenden en verhalen in het dialect. U bent welkom op zondagmiddag 12 en 19 oktober!

Dus: genoeg gelegenheid om 'op verhaal' te komen dit najaar!

Ina Broekhuizen-Slot, voorzitter

 


Hé, is dat Westfries?

499. Wie de buul ('t geld) heeft, is baas.
(Wie de geldbuidel, de portemonnee heeft, die heeft de macht).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.