Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2008 » Nummer 2 » Pagina 3

Aan de keukentafel

De keukentafel: de plaats waar allerlei zaken worden besproken, waar men nieuwtjes uitwisselt, waar wordt gelachen en gehuild.
De keukentafel in 't Vierkant: een pagina met bondige informatie over initiatieven die betrekking hebben op de cultuurhistorie van West-Friesland.

Met elkaar

Met elkaar kun je heel wat aan, kun je dromen waar maken, idealen verwezenlijken. Historische verenigingen en stichtingen werken met elkaar aan bepaalde doelen.
Neem de tachtig vrijwilligers die betrokken zijn bij de korenmolen De Hoop in Wervershoof. Al meer dan 120 jaar is die molen beeldbepalend voor dit dorp. De Hoop is dankzij de inzet van veel vrijwilligers in de oude staat teruggebracht. Nu zijn er een molenmuseum en -winkel in gevestigd. De voormalige meelschuur verbouwde men tot ontvangstruimte met terras. De wisselexpositie heeft als thema: oude beroepen. Vissers, rietdekkers, de brandstoffenhandelaar, de schillenboer, de dorpsomroeper – allemaal zijn ze afgebeeld met duidelijke teksten ernaast. Fotograaf Nico Bot bijvoorbeeld. Van zijn glasnegatieven zijn er 2100 bewaard gebleven. Met elkaar zorgen molenaars, hulpkrachten, gidsen, gastvrouwen en -heren dat de molen weer draait en dat het complex drie dagen per week te bezichtigen is.
Informatie: www.wervershoofsemolen.nl.
Ook in Langedijk werkt men met elkaar samen. Acht plaatselijke musea hebben de handen ineen geslagen. In het museum Broeker Veiling in Broek op Langedijk hebben ze een expositie ingericht met als titel 'Natte grond onder de voeten – Langedijker historie over water, land en mensen'. Aan de hand van bijzondere objecten en foto's doen de deelnemers hun verhaal, bijvoorbeeld over het ontstaan van het Geestmerambacht.
Inlichtingen: www.broekerveiling.nl.

Monumentale Kerken

Bij de Vereniging Westfriese Monumentale Kerken werkt men al jaren samen. Zestien kerken uit West-Friesland zijn hier lid van. De bedoeling is dat het Genootschap met deze vereniging een samenwerkingsovereenkomst sluit. Naast boerderijen, molens en landschap zijn immers ook kerken beeldbepalend in onze regio. Elders in dit Vierkant stelt de vereniging zich aan u voor.

Ina Broekhuizen-Slot, voorzitter

 


Hé, is dat Westfries?

254. 'n Moerloper is 'n lam of kalf, dat nog bij moer, het moederdier, loopt, dus nog niet ofwonnen is (afgewend). Ook gezegd van iemand die nog ongetrouwd en bij moeder thuis woont.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.