Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2007 » Nummer 2 » Pagina 3

Aan de keukentafel

De keukentafel: de plaats waar allerlei zaken worden besproken, waar men nieuwtjes uitwisselt, waar wordt gelachen en gehuild.
De keukentafel in 't Vierkant: een pagina met bondige informatie over initiatieven die betrekking hebben op de cultuurhistorie van West-Friesland.

'Molens

Het jaar 2007 is het Jaar van de Molens. Op verschillende manieren speelt het genootschap in op dit thema. Zo mocht ikzelf samen met molenaar Arie van Leijen (86!) eind april de vang lichten van de Hensbroekermolen. Hiermee openden we een fietsroute langs bollenvelden en molens. Op zaterdag 12 mei, de landelijke molendag, zette onze Stichting voor Landelijk Schoon West-Friesland de Molenstichting Zeevang in het zonnetje. Er werd een oorkonde uitgereikt als waardering voor de restauratie van de Etersheimerbraakmolen in Etersheim. Ons jaarboek van 2007 heeft als thema: de molen. Tal van artikelen hebben betrekking op deze vaak eeuwenoude beeldbepalende gebouwen. De presentatie van het boek vond zaterdag 30 juni plaats in meelmolen De Krijgsman in Oosterblokker.
Tijdens de Westfriezendag wordt een aantrekkelijke excursie gehouden, die langs een aantal molens van de Stichting De Westfriese Molens voert.

Markt vol cultuur

De West-Friese cultuurhistorie wordt op een uitstekende manier getoond tijdens de tien zomerse donderdagmarkten in Schagen. Een historisch verantwoorde optocht met goed onderhouden gerij en keurige kostuums, een dansgroep die met verve de oude dansen uitvoert, in Museumboerderij Vreeburg fraaie tentoonstellingen en in het Nieuwe Slot optredens van de leden van de Stichting Creatief Westfries. Deze optredens zijn op 12, 19 en 26 juli en op 2, 9 en 23 augustus (13 tot 15 uur). De entree is gratis, u kunt zo binnenlopen.
Vier keer per jaar wordt De Kroniek uitgegeven, een tijdschrift vol prachtige foto's en wetenswaardigheden over de Schager markt. Te koop op de markt zelf en in de boekhandel voor 7,50 euro.
Informatie: www.westfriesefolklore.nl

Over beurtschippers en vrachtijders

Veel plaatselijke historische verenigingen beschikken over een eigen expositieruimte. Vooral in de zomermaanden worden daar tentoonstellingen gehouden. Stichting Langedijker Verleden richt haar blik dit seizoen op het Langedijker transport van 1900 tot heden. In museum 't Regthuis in Oudkarspel wordt een beeld gegeven van het varend en rijdend transport. De expositie is samengesteld met hulp van transportkenner bij uitstek Evert van der Plas uit Dirkshorn. 't Regthuis is geopend op zaterdag- en zondagmiddag tot en met 9 september van 14 tot 17 uur.
Informatie: www.langedijkerverleden.nl

Ina Broekhuizen-Slot, voorzitter

 


Hé, is dat Westfries?

173. 'Tijd is geld', zegt men. Daar is veul van an (grotendeels waar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.