Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2006 » Nummer 3 » Pagina 14-15

Verenigingsnieuws: Najaarsstreekmiddag 2006

Deze middag stond in het teken van de Commissie Geschiedschrijving van het Westfries Genootschap. En werd gehouden op zaterdagmiddag 4 november in Café De Vriendschap te Wadway.
Allereerst hield Bernd Ooyevaar namens de Stichting Hoochhoutwout aan de hand van dia's een inleiding over enkele aspecten van de geschiedenis van Hoogwoud.
Vervolgens werd overgegaan tot de uitslag van de kleurwedstrijd met de kleurplaat 'West-Friesland vroeger en nu'. De jury bestond uit de voorzitter Ina Broekhuizen, de tekenaar van de kleurplaat Sietse Wiersma en bestuurslid Harold Bos, die ook de uitslag bekendmaakte. Sietse reikte de prijzen uit. De jurering was naar leeftijdscategorie. Een aparte groep vormde de kinderen die ook nog een zelfgemaakte tekening op de achterkant hadden gemaakt. Zie voor een fraaie fotoreportage van de tekeningen en de winnaars: www.westfriesgenootschap.nl
Na de prijsuitreiking was het woord aan de heer Jaap Raat die namens de Commissie Geschiedschrijving van het Westfries Genootschap een inleiding hield over de werkzaamheden van de afgelopen 10 jaar. Voorbeelden van die activiteiten zijn de werkgroep Agrarische Geschiedenis, de uitgave van 'Ach Lieve Tijd West-Friesland' en het samenstellen van een West-Fries Biografisch Woordenboek, over bekende en minder bekende West-Friezen die zich op lokaal of regionaal niveau verdienstelijk hebben gemaakt.
Verder werkt de commissie mee aan geschiedenis vragen van de quizmaster Tom Wester, beoordeelt geschiedkundige verhalen en organiseert symposia. Ook is een prijsvraag uitgeschreven.
Al dit werk is natuurlijk niet mogelijk zonder financiële steun door subsidies van het Prins Bernhard Cultuurfonds, bankinstellingen, sponsors en legaten van West-Friezen.
Het nieuwste project waar onderzoek naar gedaan gaat worden is getiteld: 'Op zoek naar de verdwenen middenstand van West-Friesland' (zie pagina 7).
Tot slot werd de uitslag bekend gemaakt van de winnaars van de verhalenwedstrijd rond de dood van Willem II (zie elders in dit nummer). Na de pauze was er een uitvoering van het zangstuk Willem II. Het is geschreven door bestuurslid Joop van Diepen die ook de teksten en de melodie verzorgde. Het spel werd gepresenteerd door Netty Zander. Er werd zowel in het Nederlands als in het West-Fries gezongen. Sandra Duin had de arrangementen gemaakt en zong ook diverse zangpartijen en speelde tevens keyboard. Marius de Haas opende het spel met zijn gezongen rol als Willem II. Joop van Diepen vertolkte, na Marius, zowel Willem II als een West-Fries leider. Kees Vriend had de rol van Heraut. Ans Klomp zong als West-Friese vrouw 'Het voedsellied' en Bas Berkhout en Christel Groot vertolkten een mopperend West-Fries echtpaar waarvan de vrouw (uit Amsterdam afkomstig!) klaagde over West-Friesland terwijl hij als geboren West-Fries het er juist zo mooi vond.
Het zangstuk kreeg een daverend applaus en bleef van begin tot eind boeien.

Harold D.E. Bos.

Uitslag kleur- / tekenwedstrijd

Kleurplaten:
Categorie t/m 6 jaar:
1. Annika Gleijsteen, Wognum, 6 jr
2. Joyce de Graaff, Hoogkarspel, 5 jr
3. Lisa Poland, Wognum, 6 jr
Categorie t/m 9 jaar:
1. Ilona Reus, Hoogwoud, 9 jr
2. Anne Julia Wokke, Bergen, 9 jr
3. Sarah Koning, Nibbixwoud, 9 jr
Categorie 10 jaar en ouder:
1. Annemiek Meijer, Opperdoes, 10 jr
2. Lianne von der Voorn, Wognum, 13 jr
3. Mirjam Esser, Heerhugowaard, 12 jr

Tekeningen:
Categorie t/m 6 jr: 1. Lotus Engel, Hoorn, 5 jr
2. Annah Posthumius, Enkhuizen, 6 jr
Categorie t/m 9 jaar:
1. Riek Schuitemaker, Andijk, 9 jr
2. Suzanne Wijnker, Wognum, 9 jr
Categorie 10 jaar en ouder:
1. Jasper Rood, Andijk, 10 jr
2. Esmee Stammes, Anna Paulowna, 11 jr

 


Hé, is dat Westfries?

462. 't Kind zat te gnokken (begerig te kijken) naar al dat lekkers.
Als moeder vlees snijdt, staat de hond erbij te gnokken.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.