Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2006 » Nummer 1 » Pagina 3

Jan Baas over Enkhuizen 650 jaar stad

Regelmatig stap ik vanwege mijn werk in de auto op weg naar een afspraak buiten Enkhuizen. Vaak zijn dat afspraken in het belang van Enkhuizen, maar net zo vaak in het belang van West-Friesland. De twaalf Oostelijke West-Friese gemeenten werken nauw samen aan zaken die nu en in de toekomst spelen. Ook bundelen zij hun krachten op het gebied van behoud van het West-Friese cultureel-historische en landschappelijke erfgoed.
Die noodzaak daarvan besef ik me des te meer als ik weer van een van die afspraken buitenshuis terug rijd naar Enkhuizen.


Wat houd ik van deze omgeving. Het prachtige weidse landschap, de akkers, de vele dorpjes en 'waar de golfjes kabbelen langs het IJsselmeer'. En gelukkig blijven die golfjes al jaren netjes achter ons eeuwenoude provinciale monument de Westfriese Omringdijk. Zo langzaam rijd ik Enkhuizen binnen en merk dat hoewel Enkhuizen een sterk eigen karakter heeft, de stad wel degelijk 'West-Fries' is. De vele monumenten herinneren aan een levendig VOC-verleden, dat veel rijkdom heeft gebracht en er mede voor zorgde dat West-Friesland meetelde in de Gouden Eeuw. Ook vind je in Enkhuizen nog steeds kenmerken van een visserij- en tuinbouwverleden. En niet te vergeten is in Enkhuizen het Zuiderzeemuseum gevestigd. Waar in West-Friesland is zo gedetailleerd en levensecht ons verleden in beeld gebracht?

En over ons verleden gesproken. Met name dit jaar wordt die historie extra onder de aandacht gebracht door het feit dat Enkhuizen 650 jaar geleden haar stadsrechten in ontvangst mocht nemen. Tal van festiviteiten dit jaar herinneren aan die tijd.
Een van mijn persoonlijke hoogtepunten is het spektakel 'De inval van de Broekers' op 17 juni waarin de strijd tussen de stedelingen en de Strekers wordt nagespeeld. Er volgen nog vele andere hoogtepunten die allemaal op de feestkalender op www.enkhuizen650.nl te vinden zijn.

Naast alle feestelijkheden rondom het jubileum heeft Enkhuizen nog zoveel meer te bieden. Als burgemeester van Enkhuizen ben ik uiteraard bijzonder trots dat het Westfries Genootschap dat op 13 mei persoonlijk komt ervaren. U bent van harte welkom in onze stad om de rijke historie, die zo onlosmakelijk is verbonden met het West-Friese cultuurgoed, te komen bekijken en te genieten van de bruisende maar toch intieme sfeer in de stad.

 


Hé, is dat Westfries?

775. Morgen ga ik 't plafond wittelen (witten). Ik zal de witteles maar klaar maken (witsel, witkalk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.