Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2004 » Nummer 2 » Pagina 3

Hooibroei: Een nationale tophit in het West-Friese dialect?

In 'Hooibroei' wordt de mening gevraagd van West-Friezen over een bepaald onderwerp. Deze keer staat het West-Friese lied centraal. Vooral de laatste twintig jaar worden er veel liedjes geschreven en gezongen in het West-Friese dialect. Een echte topper, die ook buiten de regio bekend wordt, is er echter (tot nu toe) niet bij. Hoe kan dat? En hoe is dat eventueel te veranderen?

Rob van Leeuwen(Hoorn), programmaleider Westfriesland Radio: „Een tophit maken is in de eerste plaats een kwestie van promotie. Je moet dus campagne voeren. Er is genoeg potentie in West-Friesland. Maar ik zie voornamelijk 'oudere' mensen en groepen, die leuke liedjes maken zonder verdere promotie. Het zou zo moeten gaan: je kiest voor een goed lied, dat zet je op cd en dan moet je het uitdragen. Je moet het echt willen en er voor gaan. Misschien lukt het dan.”

Nel van Laren-Zwuup(Venhuizen), schrijfster van West-Friese liedjes: „Voor een echte topper heb je een populaire band nodig en muziek die aanslaat bij een groot publiek. De tekst van het lied moet eenvoudig zijn. De West-Friese teksten die tot nu toe gemaakt worden, zijn over het algemeen te lang en te ingewikkeld. En daarnaast moet je een 'poot' in Hilversum hebben. Of het ooit zal lukken een West-Friese hit te maken? Nee. Misschien als het lied een ritme, een sound, heeft dat in de mode is. En, het is afschuwelijk om te zeggen, misschien als je half Nederlands, half West-Fries zingt. Maar willen we dat wel?”

Dick Boon(Midwoud), liedjesschrijver, zanger/gitarist, lid van 't Volksorkest, dat dit jaar 25 jaar bestaat: „Waarom heeft't Volksorkest geen landelijke hit? Omdat onze teksten niet simpel genoeg zijn.
Het niveau is te hoog, het is te mooi, te 'literair' zou ik bijna zeggen.
Kijk naar de teksten van Normaal. Met alle respect, maar die zijn eenvoudig, met veel herhalingen. West-Friesland heeft een stevige kermiscultuur. Zouden wij dan niet in staat zijn om een kermishit te maken?
Je moet eerst mensen zien mee te krijgen, een producer en iemand die contacten heeft in Hilversum. Als je landelijke bekendheid wilt, heb je zulke mensen nodig. En dan moet je je lied 'uit handen geven'. Wat misschien wel mogelijk zou zijn, is om vanuit de cabarethoek iets te proberen. Een luisterliedje bijvoorbeeld.”

Paul Pusch(Alkmaar), eindredacteur studio Alkmaar van RTV Noord-Holland: „Voor een hit is het nodig dat je veel optreedt en dat je een eigen publiek creëert. Speel populaire, moderne muziek, zoals Skik. Ik weet het niet zeker, maar ik heb de indruk dat dat in 't West-Friese niet gebeurt. Ik ken veel Noord-Hollandse bandjes. Een kwart zingt Nederlands, alle andere Engels, maar nooit West-Fries. Voor een hit moet je, denk ik, niet te veel de nadruk leggen op het dialect. Het lied dus niet presenteren als cultuuruiting, dat spreekt de jongeren niet aan. Je moet zingen zoals je zelf praat. Een mix van Nederlands en West-Fries misschien. En dan op alle fronten heel hard aan zo'n nummer werken.”

Bert van Baar(Groet), tekstschrijver en zanger: „Meteen een wedervraag. Waarom zou er een topper bij moeten zijn? Dat snelle 'succes denken' past naar mijn idee niet bij het West-Friese tempo. Het West-Friese lied heeft lange tijd nodig om te groeien. Laat het de tijd hebben. Maar ik geloof absoluut dat het West-Friese dialect meer bekendheid krijgt.
Het aantal kleine kerkjes waar culturele specialiteiten gebracht worden groeit. Programma's met de streektaal als luistertaal komen daar tot hun recht. Het gebodene is superherkenbaar en de vraag daarnaar stijgt.”

 


Hé, is dat Westfries?

85. Als je de hele dag flink gewerkt hebt, ben je 's avonds wel 'ns hooigat (flink vermoeid).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.