Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2003 » Nummer 3 » Pagina 4-5

Hooibroei: Heeft het Jaar van de Boerderij zin?

In 'Hooibroei' wordt de mening gevraagd van West-Friezen over een bepaald onderwerp.
Dit jaar, is het Jaar van de Boerderij. Heeft zo'n jaar nut? En wat levert het op voor bewoners van stolpboerderijen?


Mart Groentjes, secretaris van de Boerderijenstichting Noord-Holland 'Vrienden van de stolp': „Zo'n jaar heeft zeker nut. Mensen zijn ingesteld op dit soort jaarthema's, men wil graag meedoen aan iets gemeenschappelijks. Het idee kwam van Ellen van Olst, de vroegere directeur van de Stichting Historisch Boerderijonderzoek. Provinciale, regionale en plaatselijke clubs gingen aan de slag. Tal van activiteiten zijn er georganiseerd. De belangstelling voor stolpen is, ook door de aandacht van de media, behoorlijk gegroeid. Ook bij provinciale en gemeentelijke overheden. Niet dat er meteen een ander beleid in gang gebracht is, maar bestuurders worden aan het denken gezet, bijvoorbeeld door het rijden van fietsroutes langs stolpen en het praten met boerderijbewoners.”

Joop van Diepen, makelaar-taxateur en bestuurslid van het Westfries Genootschap: „Sinds de jaren vijftig is het boerderijenbestand in Nederland gehalveerd. Een alarmerende situatie. Hoe komt dat? Overheden hadden niet veel op met boerderijen die in de weg stonden, er werd en wordt nog gemakkelijk gesloopt. Eigenaren moeten beseffen dat een stolp veel onderhoud vergt. En dat onderhoud kost veel tijd en veel geld. Ik zeg altijd bij verkoop van een boerderij: het moet je trots en je alles wezen! Je moet niet zeggen: ik woon in een huis, nee, je zegt: ik woon in een stolp! Ik denk dat bewoners zich door zo'n jaar nog meer bewust worden van het feit dat ze in iets heel speciaals wonen. Meer verkocht? Nee, dit jaar valt samen met een dip in het duurdere segment van de huizenmarkt. En voor stolpen wordt veel, soms té veel geld gevraagd, terwijl het opknappen ervan vaak ook nog enkele tonnen kost.”

Gerard Hofman, kocht vorige maand een stolp in Venhuizen: „Wanneer ik bij mezelf naga, denk ik wel dat zo'n jaar nut heeft. Ik las regelmatig over stolpen in de krant en ik ging me erin verdiepen.
Wij hebben vijf kinderen en we zochten al jaren naar een ruimer huis. De boerderij die we gekocht hebben, is gerenoveerd in 1996, maar hij ademt toch een nostalgische sfeer, er zitten bijvoorbeeld authentieke elementen in. Ook de rustige, landelijke ligging aan het water sprak ons aan. De kinderen vinden het een spannend huis met veel kamertjes en een grote schuur.
Zo'n jaar levert boerderijbewoners in ieder geval aandacht op. Huis en mensen komen in de schijnwerpers te staan. Het zijn woningen met een historie en ook daardoor waardevolle gebouwen.”

Theo Vlaar, hoofd sector grondgebiedszaken Noorder Koggenland (de West-Friese gemeente met de meeste stolpen – 349 – binnen haar grenzen): „Dit jaar geeft ons een stimulans om extra beleid te maken voor de stolpen. Noorder Koggenland had al een ruimtelijk beleid hiervoor, waarin onder meer goedgekeurd werd dat een boerderij door meerdere gezinnen bewoond mag worden. Nieuw is het beleidsvoornemen dat de gemeente een financiële bijdrage gaat geven wanneer een authentieke stolp dreigt te verdwijnen. Onze intentie is het behoud van de stolpen. Het is alleszins waard dat de stolp in het licht wordt gezet tijdens dit jaar.
De boerderij bewoners worden zich bewust van het feit dat ze verwende mensen zijn. Het moet een heerlijk gevoel zijn om in een stolp te wonen!”

Jaapthijs Groot (35), veehouder in Zandwerven in een stolp waar het vee (nog) op de ouderwetse manier op stal staat: „Als bewoner levert zo'n jaar mij niks op. Ik word er tenminste niet rijker van, al zou ik dat wel graag willen. De aandacht voor de stolp is natuurlijk goed. Er was een tijd dat men al gauw dacht: gooi maar plat! Het werd gezien als een incourant hok. Nu is er een omkeer, de stolp wordt voor andere doeleinden gebruikt en er worden ook nieuwe stolpen gebouwd. Een heerlijk gevoel om hier te wonen? Nou, dat is tweeledig. Je woont mooi vrij op de ruimte, maar op een winterdag kan het hier goed koud wezen en er is een hoop onderhoud aan.”

 


Hé, is dat Westfries?

646. Over de benoeming van die ambtenaar heb ik niks te kerdiezen (niets over te zeggen of te beslissen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.