Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2003 » Nummer 2 » Pagina 4-5

Hooibroei: Is West-Friesland saai voor de recreant?

In 'Hooibroei' wordt de mening gevraagd van West-Friezen over een bepaald onderwerp. In dit zomernummer van 't Vierkant staat recreatie centraal. Is West-Friesland saai voor toeristen? Een vlak, eentonig landschap met weinig verrassingen?
En waar gaan mensen die in de recreatie werken zelf het liefst naar toe?


Marijke Hoogland-Pater, informatiemedewerkster VVV Hoorn: „West-Friesland is niet saai. Er zijn hier zoveel verschillende activiteiten en evenementen! Er is diversiteit: mooie oude stadjes en het open polderlandschap. Dat dit land in feite onder de zeespiegel ligt, vinden toeristen steevast ongelofelijk en ook heel boeiend. De gunstige ligging aan de kust biedt ook veel mogelijkheden voor watersport. Ik zelf? Fietsen in West-Friesland. Zoals afgelopen zondag, via Oudendijk naar Schermerhorn en over Avenhorn weer terug.”

Jan Peetoom, eigenaar café-restaurant De Posthoorn op de Markt in Schagen: „Saai? Nee, helemaal niet! Er is hier enorm veel te zien. In elk jaargetijde is er wel wat: de Flora, de bloembollen, de markten, de vlootdagen in Den Oever en Den Helder. Ik vind dat de Kop van Noord-Holland veel doet om toeristen te trekken. Zelf ga ik het liefst golfen op Texel. Dat is zo'n mooi eiland en er is een prachtige natuurlijke baan.
Ik hoef echt niet naar het buitenland, Nederland is mooi genoeg!”

Conny Lammers, medewerkster strandpaviljoen De Stern, Callantsoog: „In West-Friesland is een heleboel te doen. Strand, meertjes, steden, markten. Hier komen heel veel Duitsers en de Nederlanders die hier vakantie vieren zijn voornamelijk Groningers, Friezen en Drenten. Als ik vrij ben, lig ik het liefst aan het strand, genieten van de zon en de zee. Ja, gewoon hier in Callantsoog. Of we fietsen naar Schoorl en Bergen.”

Ans Klomp-Wetsteen, samen met haar man Jack eigenaar van camping Halfweg in Hoogwoud: „West-Friesland is absoluut niet saai!
Er is zoveel te zien! Nergens in ons land zijn zoveel leuke, kleine musea. Als hier gasten komen, kan ik ze wel twintig folders meegeven. Van 't Regthuysje in Abbekerk tot het Frisia museum in Spanbroek. Onze kampeerders zeggen vaak: als je alles wilt bekijken, heb je drie weken nodig. Als ze hier dan veertien dagen zijn, blijkt dat te kort en dan komen ze het volgende jaar weer terug.
Zelf wandel ik graag door Kolhorn, op een rustige dag. Maar eigenlijk zit ik het liefst op onze camping aan de Dieringersloot, kijkend richting de Gouwe. Dat is een prachtplek!
Gasten vragen dan ook vaak: mogen wij aan dat riviertje staan?”

Jan Visser, weerman, Monnickendam: „Ik ben het niet eens met de stelling dat West-Friesland saai is voor de toerist. Doordat ik veel lezingen geef in het gebied, kom ik bijna overal.
Vooral de kleine dorpjes met het eigen karakter, zoals Abbekerk of Twisk, trekken mij.
Die zijn ook zo mooi om doorheen te fietsen. In combinatie met het landschap er omheen, het is over het algemeen toch nog behoorlijk groen daar, is dat echt een aanrader. De charme van West-Friesland ligt voor mij vooral in de eigen cultuur, het sterke verenigingsleven en de authentieke dorpen. Fietsen langs de kust, Schoorl, Den Helder, over de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen, heeft mijn voorkeur.”

 


Hé, is dat Westfries?

804. 't Hele hussie (de hele boel, alles bij elkaar) was geen cent waard.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.