Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Nieuwe uitgaven

Sint Pancras, Zuideinde en Oudorp, meer dan 4 eeuwen water- en veldnamen Sint Pancras, Zuideinde en Oudorp, meer dan 4 eeuwen water- en veldnamen

Samenstelling: Jaap van Beek
Uitgave: Stichting COOG (Coördinatie Onderzoek Oud Geestmerambacht), i.s.m. Geneaboek Sint-Pancras
ISBN: 90-76264-06-6
Prijs: € 24,50
(verkrijgbaar na overmaking van dit bedrag op girorekening 4977484 t.n.v. Stichting COOG te Koedijk; prijs bij afhalen € 19,50, voor afhaaladressen informatie tel. 072-5615152)


Deze informatieve uitgave telt 286 pagina's en verschijnt zes jaar na het eerste boek ('Koedijk, meer dan 4 eeuwen water- en veldnamen') van COOG.
Ook het tweede project is het resultaat van jarenlang onderzoek door de stichting naar de water- en veldnamen in het Geestmerambacht. Bij elk perceel worden eigenaren genoemd vanaf 1530.

Moment voor Monumenten

Auteur: Wouter Schoemaker
Uitgave: Stichting Oud Andijk
ISBN: 90-64553904
Prijs: € 15,95


Tot leven komt de geschiedenis van monumenten en gedenkstenen in Andijk die duiden op plaatsgenoten die hebben gestreden voor vrijheid en recht.
Wouter Schoemaker, secretaris van de lokale onderduikerscommissie, beschrijft het verhaal achter de tastbare herinneringen aan tien jonge Andijkers die sneuvelden door het oorlogsgeweld. Aanleiding voor het boek is het opvallende monument in het dorpscentrum, in oorsprong een geschenk van honderden onderduikers die in Andijk gastvrij onthaal vonden.

Geschiedenis van Holland, deel II, 1572 tot 1795 Geschiedenis van Holland, deel II, 1572 tot 1795

Onder redactie van: Thimo de Nijs en Eelco Beukers
Uitgave: Uitgeverij Verloren, Hilversum
ISBN: 90-6550-683-7
Prijs: € 25,00


Plaatsen en gebieden als Enkhuizen, Heerhugowaard, Hoorn, Medemblik, Noorderkwartier en West-Friesland komen volop aan bod in dit tweede en voorlaatste deel. Ook dorpen als Andijk, Egmond, Kolhorn, Langedijk, Oostwoud en Wervershoof worden genoemd in dit toegankelijke standaardwerk.

Een welbeklante roggebroodbakkerij

Auteur: Peter Ruitenberg
Uitgave: Echte Bakker Gerard Besseling, Bovenkarspel
Prijs: € 20,00
(verkrijgbaar bij Bakkerij Besseling en de Bruna in Bovenkarspel)


'Pand, bewoners en omgeving 1643-2002' luidt de ondertitel. In 160 flink geïllustreerde pagina's wordt de rijke historie gevolgd van het monumentale bakkerijpand Zesstedenweg 233 te Grootebroek. In het uit 1643 daterende pand is ruim drie eeuwen brood gebakken. Ruim aandacht krijgen vooral Koningen, Vlamingen en Besselingen, die er dik drie eeuwen lang aan de oven stonden.

De beerput als bron

Auteurs: P. Bitter, S. Ostkamp en R. Roedema
Uitgave: Historische Vereniging Alkmaar, i.s.m. de gemeente Alkmaar, afdeling monumentenzorg en archeologie
ISBN: 90-801565-4-X
Prijs: € 9,50


Het boekje (88 pagina's) beschrijft archeologische vondsten die een indruk geven van het dagelijks leven in het oude Alkmaar en is het resultaat van zogeheten beerputtenonderzoek. Archeologen voegen aan de hand van huisafval – dat bewoners vroeger achterlieten in beerputten achter hun woning – nieuwe bladzijden toe aan de rijke historie van Alkmaar.

'De held sterft niet, waterschapsconcentratie in Noord-Holland 1916-2003

Auteurs: Herman Lambooij en Diederik Aten
Uitgave: 'Vrienden van de Hondsbossche', kring voor Noord-Hollandse Waterstaatsgeschiedenis
Prijs: gratis, alleen beschikbaar voor leden van de kring (lidmaatschap kost jaarlijks € 8,00, storten op rek.nr. 1258851, o. v. v. 'Vrienden')


De jaarlijkse uitgave is in 2002 gewijd aan een eeuw waterschapsfusies in Noord-Holland. De aanleiding is de vorming per 1 januari 2003 van één waterschap in onze provincie boven het Noordzeekanaal. Het nieuwe Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier markeert het eindpunt van een ontwikkeling die terugreikt tot de watersnood van 1916.
De gedenkwaardige woorden 'De held sterft niet, het waterschap blijft' zijn van gedeputeerde J. van Dis (overleden in 1983).

 


Hé, is dat Westfries?

409. Wat is de soep fleeuw (flauw, niet hartig).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.