Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2003 » Nummer 1 » Pagina 4-5

Hooibroei: Dé West-Fries, bestaat die eigenlijk?

In 'Hooibroei' wordt de mening gevraagd van West-Friezen over een bepaald onderwerp.
Deze keer staan drie vragen centraal. Hoe zou u een West-Fries willen omschrijven? Wanneer ben je een West-Fries? En voelt u zich zelf een WestFries?


'Dierb're grond van onze Vad'ren,
Met hun vrijheidsideaal,
Wils- en werkkracht en volharding –
Schoone deugden allemaal.'

(Uit: 't Westfriesche Volkslied, D. Pijper)

Michiel van den Busken, chef redactie Dagblad voor West-Friesland (Haarlem, 1955, woonplaats: Hoorn): „West-Friezen zijn sociale, openhartige mensen. Je zult niet zo snel tot ze doordringen, maar als je ze langer kent, kun je van ze op aan. Iemand is een West-Fries als hij meedoet aan het sociale leven in West-Friesland. Dat sterke sociale leven, de grote hoeveelheid verenigingen en organisaties, vind ik de kracht van deze streek. Ikzelf een West-Fries? Nog niet. In een Hoornse nieuwbouwwijk is dat gevoel toch minder.
Maar ik zou graag een West-Fries willen zijn!”

Roy Ho Ten Soeng, burgemeester van de gemeente Venhuizen (Paramaribo, 1945, woonplaats: dorpskern Venhuizen): „Karakteristiek voor de West-Fries is zijn openheid en directheid. En de houding van: handen uit de mouwen. Je bent een West-Fries wanneer je je kunt vinden in deze karakteristieken. Reeds na een jaar voelden wij: ja, we passen hier, het klikt. Ik aard hier, hier hoor ik bij!”

Kees Kroon, gepensioneerd stamboekinspecteur, schrijver van het boek 'Onze zwartbonte' (Oostwoud, 1924, woonplaats: Midwoud): „Een West-Fries is een plattelandsmens die houdt van ruimte om hem heen. Die ten opzichte van de gemiddelde stedeling wat afwachtender is in zijn oordeel, die recht door zee gaat en een hekel heeft aan opscheppen en overdrijven. Die intens kan genieten van de West-Friese humor, maar die niet houdt van 'poepelegointjes'. Ja, zelf voel ik me zeker een West-Fries. Wanneer je dat dan bent? Dat moet je zelf zo aanvoelen. Als je denkt: ik hoor erbij, dan is het goed.”

Els Visser, directeur Bedrijfsregio Westfriesland (Koog aan de Zaan, 1952, woonplaats: Hoorn): „West-Friezen? Stug, gastvrij, ontzettend doortastende mensen. Je bent strikt genomen een West-Fries als je hier geboren bent. Maar als je hier langere tijd woont en je bent actief in de gemeenschap mag je je ook een West-Fries noemen. En ik zelf? Ja! Ik voel me hier hartstikke thuis!”

'Want een West-Fries gaat zommaar niet opzai,
den moet 'r heêl wat beure,
den moet 'r heêl wat bai,
nei, een West-Fries gaat zommaar niet opzai!'

(Uit: Wullem Twei, van de groep Los Onderdikos,
tekst en muziek: Ton Morsch)

Alie Grootes-van der Molen, huisvrouw (Obdam, 1926, woonplaats: Aartswoud): „West-Friezen? Die zijn vrij nuchter, ze kunnen in twee woorden iets zeggen waar je lang over na kunt denken. Dat is levenswijsheid. De mensen op het dorp helpen elkaar, ze delen lief en leed met elkaar, de deur staat altijd open. Ik zelf voel me op en top West-Fries. Mensen die hier zijn komen wonen? Ik denk dat die de dingen nooit zo aanvoelen als wij West-Friezen. Misschien worden ze het 'halvers'. Maar écht, dat betwijfel ik.”

Jaap Beemsterboer, oud-directeur middelbare school Amsterdam, voorzitter van de Historische Vereniging Harenkarspel (Spanbroek, 1929, woonplaats: Tuitjenhorn): „West-Friezen zijn betrouwbaar, kort voor de kop. Een persoon met wie je zaken kunt doen, die uitvoert wat hij van plan is, die de dingen direct zegt, soms voordat hij beseft wat hij zegt. Ik? Ik ben een rasechte West-Fries. Wanneer je dat bent? Als je hier geboren bent en als je ouders uit West-Friesland komen, als je 'roots' hier dus liggen. En wanneer je hier blijft wonen en iets voor het gebied wil betekenen. Anderen zullen nooit écht West-Fries worden.”

Hans Schipper, gedeputeerde onder andere voor openluchtrecreatie (Weesp, 1947, woonplaats: Hoorn): „Een West-Fries heeft in de eerste plaats een grote betrokkenheid bij zijn streek. Hij vindt een goede balans tussen individualisme en je niet laten ringeloren door 'bazen boven je'. Recht toe, recht aan, in karakter en mentaliteit. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. En een gezelligheidsdier. Volgens mij is een echte West-Fries iemand die hier geboren en getogen is. Ik woon ruim 25 jaar in Hoorn, maar ik ben en blijf een buitenpoorter. Dat wil niet zeggen dat je geen onderdeel van de gemeenschap bent, maar ik pretendeer geen echte West-Fries te zijn. Wel ben ik zeer verknocht geraakt aan stad en streek en ik geniet volop van de contacten met West-Friezen.”

 


Hé, is dat Westfries?

378. Moeder is meestal de hele morgen in de keuken aan 't steuren (koken) en aan 't stùdderen (werken en eten bereiden). Ze bestùddert (bestuurt, beheert) trouwens haar hele huishouden goed.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.