Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Uit en Thuis » 2020 » 21 september

Afscheid van bestuurslid Piet Zwaan

Op woensdag 16 september kwam het Algemeen Bestuur van het Westfries Genootschap voor het eerst sinds lange tijd weer bij elkaar. Onze laatste vergadering was op woensdag 22 januari in het Timmermansgildehuis. Door de uitbraak van Covid-19 virus en de maatregelen ter bestrijding daarvan, werden enkele daarna geagendeerde vergaderingen van het Algemeen Bestuur afgelast. Het Dagelijks Bestuur (voorzitter, secretaris en penningmeester) vergaderde wel.

De kerk van Benningbroek.
De kerk van Benningbroek. (Foto Jan Smit)

Ondanks het niet doorgaan van vrijwel alle voor dit jaar geplande activiteiten van het Westfries Genootschap en ondanks dat via de e-mail veel informatie wordt uitgewisseld, was er behoefte om weer een keer bij elkaar te komen. Onze vergaderlocatie was het Witte Kerkje van Benningbroek. In de kerkzaal konden we op gepaste afstand van elkaar zitten. Af en toe gaf dat wat problemen met de verstaanbaarheid, maar verder ging het goed.
Omdat we dit jaar geen ledenbijeenkomsten kunnen houden, hebben we na afloop van de vergadering afscheid genomen van bestuurslid Piet Zwaan.
Ik leerde hem kennen op 26 november 2010 tijdens de presentatie van de Westfriese vlag in de Bonifaciuskerk in Medemblik. Bij die presentatie waren alle Westfriese gemeenten vertegenwoordigd door de burgemeester of locoburgemeester. Piet was daar als locoburgemeester van de gemeente Stedebroec. In 2014 werd hij tijdens de Westfriezendag in Schagen gekozen als opvolger van Joop van Diepen.

Links Piet Zwaan en rechts Jan Smit.
Links Piet Zwaan en rechts Jan Smit. (Foto Petra Tromp)

We hebben hem leren kennen als een plezierige en op samenwerking gerichte bestuurder. Hij bracht kennis en ervaring mee vanuit de politiek en dertig jaar ervaring in de weg- en waterbouw. Hij vertegenwoordigde ons bestuur in het bestuur van de Stichting voor Landelijk Schoon Westfriesland. Daar kwamen zijn deskundigheid en ervaring met het openbaar bestuur, de weg- en waterbouw en zijn grote interesse voor het landschap goed van pas.
We mochten ook een beroep op hem doen voor bijzondere activiteiten. Hij zat bijvoorbeeld in de voorbereidingscommissies voor de Westfrieslanddagen en de commissie voor de verkiezing van de mooiste vrijstaande woning.

Links Piet Zwaan en rechts Jan Wittink.
Links Piet Zwaan en rechts Jan Wittink. (Foto Petra Tromp)

Dankzij hem konden we de commissiemiddag van 2016 houden in de Schuilhoeve in Grootebroek. Ook hebben we als bestuur erg genoten van het door hem en zijn vrouw georganiseerde bestuursuitje in 2019. Het vaartochtje met zijn schuit en het bezoek aan molen Ceres vielen erg in de smaak.
Als dank voor zijn inzet mocht ik hem namens het Westfries Genootschap een door bestuurslid Anneke Helder gemaakte speld met het logo van het Westfries Genootschap overhandigen. Daarna gaf secretaris Jan Wittink aan Piet een bos bloemen voor hem en zijn vrouw. Vooralsnog gaat het bestuur niet actief op zoek naar een opvolger voor Piet Zwaan.

Jan Smit

 


Hé, is dat Westfries?

405. Ik ben bij m'n zus op de zuikerstikken geweest (op kraamvisite).
Stik (boterham). Stik-eten (brood-eten).
Stikkebordje (boterhambordje).
Stikkebuul (broodzak).
Hij blijft op stikken (hij blijft over, met brood). Gastestikken (extra lekkere boterhammen als voor gasten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.