Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Uit en Thuis » 2020 » 22 juni

Wapen van Twisk prijkt weer in volle glorie op het oude gemeentehuis

Op 7 juli 2019 vond de officiële ingebruikname plaats van het nieuwe onderkomen van de historische stichting Stichting Twisca. Nadat de stichting dakloos was geworden, omdat de zolder van de voormalige Hervormde kerk op 1 november 2017 ontruimd moest worden als gevolg van de verkoop van de kerk, was het bestuur naarstig op zoek naar een vervangende ruimte. Dat werd gevonden in het voormalige gemeentehuis van Twisk.

Het wapen van Twisk op het oude gemeentehuis.
Het wapen van Twisk op het oude gemeentehuis. (Foto Jan Smit)
Welkomstbord tentoonstelling ‘75 Jaar Vrijheid in West-Friesland’.
Welkomstbord tentoonstelling ‘75 Jaar Vrijheid in West-Friesland’. (Foto Jan Smit)

Het pand is gekocht door een Twisker echtpaar dat de stichting twee jaar de tijd geeft om de financiering voor de aankoop te regelen. Een behoorlijke uitdaging.
Een gedeelte van het pand wordt verhuurd als woonruimte en de voormalige raadzaal is ingericht als expositieruimte.
Aan de buitenkant van het gebouw is in 1961 een glasmozaïek aangebracht, een afbeelding van het gemeentewapen van Twisk. Helaas is in de loop der jaren een groot gedeelte daarvan beschadigd doordat stukjes glas uit het paneel zijn gevallen. Het bestuur van Twisca vroeg daarom kunstenaar Marjon Hand uit Benningbroek het wapen opnieuw vorm te geven. De gemeente Medemblik gaf hiervoor subsidie.

Onderduiker.
Onderduiker. (Foto Jan Smit)

Vrijdag 5 juni was voor Twisca een feestelijke dag. Staande op het bordes van het oude gemeentehuis vertelde de voorzitter van de dorpsraad, Vok Kay, een aantal wetenswaardigheden over de vroegere gemeente Twisk en het oude gemeentehuis. Het gebouw is oorspronkelijk gebouwd als school en heeft daarna verschillende functies gehad. Het is niet alleen in gebruik geweest als gemeentehuis, maar ook als bankgebouw en woning.
Wethouder Harry Nederpelt mocht vervolgens het wapen onthullen.

Herinneringen aan de luchtoorlog.
Herinneringen aan de luchtoorlog. (Foto Jan Smit)
Theeblik van de voedseldropping.
Theeblik van de voedseldropping. (Foto Jan Smit)

Het wapen van Twisk werd op 26 juni 1816 door de Hoge Raad van Adel vastgesteld nadat de gemeente Twisk op 1 januari 1812 zelfstandig was geworden. Het gemeentewapen was officieel in gebruik tot 1 januari 1979 toen Twisk na een fusie opging in de nieuwe gemeente Noorder-Koggenland. De blazoenering (officiële beschrijving) van het wapen is al volgt: ‘Van lazuur, beladen met drie dorre boonstoppels, staande op een terras, alles van goud‘. Het wapen is dus blauw met daarop een gouden voorstelling.

Suikerbietenmolen.
Suikerbietenmolen. (Foto Jan Smit)

Stichting Twisca is een van de deelnemers van het project ‘75 Jaar Vrijheid in West-Friesland’. Het Westfries Genootschap, het Westfries Archief en een groot aantal historische verenigingen en stichtingen en andere organisaties in oostelijk Westfriesland hebben het initiatief genomen voor het organiseren van tentoonstellingen in diverse plaatsen. Deze tentoonstellingen bestaan uit een welkomstbord en dertien basisborden met algemene thema's, op veel plaatsen aangevuld met een of meer borden toegespitst op de plaatselijke situatie. Door de maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus kon de op 25 april geplande gezamenlijke opening van deze tentoonstellingen niet doorgaan en konden afgezien van Vereniging Oud Enkhuizen, de deelnemers hun exposites lange tijd nog niet aan het publiek laten zien. Wel zijn de borden al een tijdje te zien op de website van het Westfries Archief.

Restanten van de op 17 januari 1945 bij Twisk neergestorte Engelse bommenwerper Beaufighter NE 465.
Restanten van de op 17 januari 1945 bij Twisk neergestorte Engelse bommenwerper Beaufighter NE 465. (Foto Jan Smit)

Op 5 juni werd de Twisker expositie over 75 jaar vrijheid alsnog geopend. In de kelder van het oude gemeentehuis zijn niet alleen de tentoonstellingsborden te zien, maar ook allerhande plaatselijk materiaal. Daaronder ook brokstukken van de op 17 januari 1945 bij Twisk neergestorte bommenwerper Beaufighter NE 465. Alles bij elkaar een prachtig geheel.
Na alle teleurstellingen over de gevolgen van de coronacrisis voor dit mooie project vond ik dit een opsteker.

Jan Smit

 


Hé, is dat Westfries?

173. 'Tijd is geld', zegt men. Daar is veul van an (grotendeels waar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.