Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Uit en Thuis » 2020 » 5 februari
Van 23 tot en met 26 januari werd voor de laatste keer de Westerkoggeflora georganiseerd.
Uit een initiatief van vijf bloembollenkwekers uit De Goorn ontstond in 1980 de Westerkoggeflora. Zij
wilden hun ideeën en kennis over het bloembollenvak uitwisselen met collega's en inkopers van de
bloembollenveiling. Ook wilden ze hun producten aan het brede publiek laten zien.
De eerste show werd georganiseerd in Café Dolleburg in De Goorn. Niet alleen tulpen werden getoond, maar ook andere bloemen. Door het succes van het evenement werd de oorspronkelijke locatie te klein. Daarom verhuisde het evenement na zeven jaar naar de Koggehal in De Goorn.
Er werd voor de Westerkoggeflora een eigen logo ontworpen. Het logo laat een postzegel zien met een landkaart en een tulp. De steel van de tulp raakte precies het gebied waar bloembollentelers met een hart voor de tulpen gevestigd waren. Toen was dat nog de gemeente Wester-Koggenland, na een fusie met de gemeente Obdam is dat Koggenland.
Steeds koos de organisatie voor een ander thema. Dit jaar was dat: ‘Tulpen, de kunst van Koggenland’. Tulpen kweken en broeien is een kunst aldus de organisatie. Elk jaar zijn het weer en de omstandigheden anders. In de hal waren niet alleen tulpen te zien, maar ook andere bloemen zoals alstroemeria's, chrysanten, lelies en rozen. Een en ander werd aangevuld met potplanten zoals orchideeën en een kleurige collectie kalanchoë's. Bij de tentoongestelde kunst speelde de tulp de hoofdrol.
Zoals gebruikelijk was er ook weer een wedstrijdelement verbonden aan de show. In diverse rubrieken konden de kwekers prijzen winnen. Leerlingen van de basisscholen in de gemeente hadden net als andere jaren weer een pot met broeitulpen mee naar huis gekregen. Voor de scholen met de beste resultaten waren er prijzen te winnen.
Bij Wireco in Obdam, een bedrijf dat tulpenbollen kweekt en afbroeit, werd ter gelegenheid van de Westerkoggeflora op zaterdag 26 januari een open dag georganiseerd.
Door de enorme schaalvergroting in de bloembollensector neemt het aantal kwekers en broeiers af. De animo voor het deelnemen aan bloembollenshows wordt vanwege het vele extra werk steeds minder. Bovendien wordt het steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden die tijd en energie willen steken in de organisatie van een bloemenshow. Alles bij elkaar heeft dit er toe geleid dat na veertig jaar de Westerkoggeflora ophoudt te bestaan. Als pleister op de wonde was er dit jaar voor de bezoekers gratis entree.
Het verdwijnen van de Westerkoggeflora staat niet op zich zelf. Eerder stopten al de Westfriese Flora
(later Holland Flowers Festival) en andere vergelijkbare shows in onze regio. Ook veel plaatselijke
Floraliaverenigingen zijn al opgeheven.
Gelukkig is de Driebanflora in Venhuizen er nog en niet in Westfriesland, maar wel vlakbij de Lentetuin in
Breezand. De lente mag dan niet meer zoals vroeger tijdens de Westfriese Flora in Bovenkarspel beginnen,
de tulp spreekt altijd nog tot de verbeelding en in de bloembollensector is Westfriesland een van de meest
toonaangevende regio's van ons land.
Jan Smit
Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.