Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Uit en Thuis » 2020 » 5 februari

Westerkoggeflora stopt na veertig jaar

Van 23 tot en met 26 januari werd voor de laatste keer de Westerkoggeflora georganiseerd.
Uit een initiatief van vijf bloembollenkwekers uit De Goorn ontstond in 1980 de Westerkoggeflora. Zij wilden hun ideeën en kennis over het bloembollenvak uitwisselen met collega's en inkopers van de bloembollenveiling. Ook wilden ze hun producten aan het brede publiek laten zien.

Veel bezoekers voor de Westerkoggeflora, ook de jeugd is van de partij.
Veel bezoekers voor de Westerkoggeflora, ook de jeugd is van de partij. (Foto Jan Smit)

De eerste show werd georganiseerd in Café Dolleburg in De Goorn. Niet alleen tulpen werden getoond, maar ook andere bloemen. Door het succes van het evenement werd de oorspronkelijke locatie te klein. Daarom verhuisde het evenement na zeven jaar naar de Koggehal in De Goorn.

Tulpen, kunst en een antieke President trekker vormen een mooi geheel.
Tulpen, kunst en een antieke President trekker vormen een mooi geheel. (Foto Jan Smit)

Er werd voor de Westerkoggeflora een eigen logo ontworpen. Het logo laat een postzegel zien met een landkaart en een tulp. De steel van de tulp raakte precies het gebied waar bloembollentelers met een hart voor de tulpen gevestigd waren. Toen was dat nog de gemeente Wester-Koggenland, na een fusie met de gemeente Obdam is dat Koggenland.

Compositie van groenten.
Compositie van groenten. (Foto Jan Smit)

Steeds koos de organisatie voor een ander thema. Dit jaar was dat: ‘Tulpen, de kunst van Koggenland’. Tulpen kweken en broeien is een kunst aldus de organisatie. Elk jaar zijn het weer en de omstandigheden anders. In de hal waren niet alleen tulpen te zien, maar ook andere bloemen zoals alstroemeria's, chrysanten, lelies en rozen. Een en ander werd aangevuld met potplanten zoals orchideeën en een kleurige collectie kalanchoë's. Bij de tentoongestelde kunst speelde de tulp de hoofdrol.

Kalanchoë's.
Kalanchoë's. (Foto Jan Smit)

Zoals gebruikelijk was er ook weer een wedstrijdelement verbonden aan de show. In diverse rubrieken konden de kwekers prijzen winnen. Leerlingen van de basisscholen in de gemeente hadden net als andere jaren weer een pot met broeitulpen mee naar huis gekregen. Voor de scholen met de beste resultaten waren er prijzen te winnen.

Lucas Braas, 14 jaar oud, wint met deze inzending een eerste prijs.
Lucas Braas, 14 jaar oud, wint met deze inzending een eerste prijs. (Foto Jan Smit)

Bij Wireco in Obdam, een bedrijf dat tulpenbollen kweekt en afbroeit, werd ter gelegenheid van de Westerkoggeflora op zaterdag 26 januari een open dag georganiseerd.

Tulpen, kunst en een Cadillac. Een fraaie combinatie.
Tulpen, kunst en een Cadillac. Een fraaie combinatie. (Foto Jan Smit)

Door de enorme schaalvergroting in de bloembollensector neemt het aantal kwekers en broeiers af. De animo voor het deelnemen aan bloembollenshows wordt vanwege het vele extra werk steeds minder. Bovendien wordt het steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden die tijd en energie willen steken in de organisatie van een bloemenshow. Alles bij elkaar heeft dit er toe geleid dat na veertig jaar de Westerkoggeflora ophoudt te bestaan. Als pleister op de wonde was er dit jaar voor de bezoekers gratis entree.

Volgens deze inzender is het weer tijd voor tulpen.
Volgens deze inzender is het weer tijd voor tulpen. (Foto Jan Smit)

Het verdwijnen van de Westerkoggeflora staat niet op zich zelf. Eerder stopten al de Westfriese Flora (later Holland Flowers Festival) en andere vergelijkbare shows in onze regio. Ook veel plaatselijke Floraliaverenigingen zijn al opgeheven.
Gelukkig is de Driebanflora in Venhuizen er nog en niet in Westfriesland, maar wel vlakbij de Lentetuin in Breezand. De lente mag dan niet meer zoals vroeger tijdens de Westfriese Flora in Bovenkarspel beginnen, de tulp spreekt altijd nog tot de verbeelding en in de bloembollensector is Westfriesland een van de meest toonaangevende regio's van ons land.

Jan Smit

De leerlingen van basisschool De Overhaal in Avenhorn winnen de eerste prijs bij het afbroeien ...
De leerlingen van basisschool De Overhaal in Avenhorn winnen de eerste prijs bij het afbroeien van tulpen door scholieren. (Foto Jan Smit)

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.