Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Uit en Thuis » 2019 » 29 juli

Torenbeklimming Grote Kerk in Hoorn

Op zaterdag 13 april stelde Vereniging Het Carillon te Hoorn leden van het Westfries Genootschap in de gelegenheid om onder begeleiding van een gids de toren van de Grote Kerk aan het Kerkplein te beklimmen. Van deze mogelijkheid werd door tien mensen gebruik gemaakt. Onze gids was Harm Stumpel, de voorzitter van de in 1924 opgerichte vereniging. Mede door zijn goede uitleg en zijn enthousiasme was deze torenbeklimming een mooie ervaring.

De Grote Kerk.
De Grote Kerk. (Foto Jan Smit)

De huidige Grote Kerk dateert uit 1883. In de jaren dertig van de vorige eeuw waaide de spits bijna van de toren. Deze werd daarom afgebroken en vervangen door de eenvoudige naaldspits van tegenwoordig. De huidige kerk is niet de eerste kerk op deze plaats.

Een van de klokken op de tweede verdieping.
Een van de klokken op de tweede verdieping. (Foto Jan Smit)

In de veertiende eeuw stond hier al een houten kerkgebouwtje. Dit bleek al spoedig te klein en er kwam een groter gebouw voor in de plaats. Dit gebouw brandde in 1838 af en daarna werd er een nieuwe kerk gebouwd. Helaas was dit nieuwe godshuis geen lang leven beschoren en ging ook dit door een brand verloren.

Enkele klokken op de tweede verdieping.
Enkele klokken op de tweede verdieping. (Foto Jan Smit)

In 1968 is de kerk buiten gebruik gesteld en er kwamen winkels in en nog weer later ook appartementen. Nu wordt de kerk verbouwd tot hotel.
De toren heeft vier verdiepingen en herbergt het Hoornse carillon.

Het mechaniek van het torenuurwerk uit 1957.
Het mechaniek van het torenuurwerk uit 1957. (Foto Jan Smit)

Via 71 treden kom je op de eerste verdieping. Hier staat het torenuurwerk opgesteld. Drie balkons bieden op deze etage een prachtig en indrukwekkend uitzicht over Hoorn.
Op de tweede verdieping zijn vier grote klokken (2755, 1663, 1350 en 950 kilo!) te vinden. Op de derde verdieping staan 48 klokken, variërend van 850 tot 6 kilo. Op de vierde verdieping is de speelcabine van de beiaardier.

Uitzicht aan de westkant van de toren met achter het Hoornse Hop en de Rooms-Katholieke H.H. Cyriacus en Franciscus Kerk.
Uitzicht aan de westkant van de toren met achter het Hoornse Hop en de Rooms-Katholieke H.H. Cyriacus en Franciscus Kerk. (Foto Jan Smit)

In de zomer worden er op het carillon concerten gegeven, onder anderen door stadsbeiaardier Frits Reynaert. Hij vervult deze functie ook in Enkhuizen.
Het carillon is voorzien van een computergestuurd speelprogramma. Daardoor laat het op gezette tijden de inwoners en de bezoekers van de stad genieten van zijn mooie klanken.

Jan Smit

Gids Harm Stumpel bij een niet meer in gebruik zijnde muziekband van het carillon.
Gids Harm Stumpel bij een niet meer in gebruik zijnde muziekband van het carillon. Ook de oude speeltafel voor de beiaardier is nog te zien. Deze is vervangen door een nieuwe. (Foto Jan Smit)

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.