Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Uit en Thuis » 2019 » 28 juni

Record aantal bezoekers bij zomeravondwandeling in Twisk

Op zaterdagavond 22 juni werd de zesde editie van de door de commissie Kap en Dek van het Westfries Genootschap en de gidsengroep Twisk van het Nut in samenwerking met de vereniging In 't Pak georganiseerde zomeravondwandeling gehouden. De goede publiciteit vooraf (onder andere een artikel in de rubriek Westfries Erfgoed in het Dagblad voor West-Friesland) en het mooie weer droegen er aan bij dat het publiek in groten getale naar Twisk was gekomen.

Op deze mooie zomeravond mag de Westfriese vlag niet ontbreken.
Op deze mooie zomeravond mag de Westfriese vlag niet ontbreken. (Foto Jan Smit)
Spelers van het toneelstukje Lichting 69-(S)5.
Spelers van het toneelstukje Lichting 69-(S)5. (Foto Jan Smit)

Twisk heeft al vanaf 10 februari 1970 de status van beschermd dorpsgezicht ‘als goed bewaard voorbeeld van een langgerekt Westfries boerderijendorp. Het vormt een historisch waardevol geheel dat een beeld oplevert dat van algemeen belang is vanwege de schoonheid en het karakter daarvan.’ Nog steeds is het dorp een van de pareltjes van het Westfriese platteland.

Een groep wandelaars gaat met Jan Vrugt als gids op pad.
Een groep wandelaars gaat met Jan Vrugt als gids op pad. (Foto Jan Smit)

Dit jaar had de zomeravondwandeling als thema meegekregen: ‘Uiterlijk Vertoon’. Tijdens de opening in Theaterkerk Hemels wees ik op een paar Westfriese uitdrukkingen die gebruikt worden als mensen opscheppen of pronken met wat zij hebben: ‘Ze zwesse in ze stosse. Din kin je 't beste teugen ze zage: Je kome van Groôtebroek, maar Lutjebroek komt eerst. Are mese hawe een verbeêlding as een zak turf.’
Maar van al die pracht in praal mag je ook genieten. Dat geldt zowel voor de mooie gebouwen die er in Twisk te zien zijn als voor de streekdracht. Nadat ik globaal iets verteld had over de Westfriese streekdracht, vertelde Annita Jansma over uiterlijk vertoon bij gebouwen.

In de tuin van De Witte Hoeve.
In de tuin van De Witte Hoeve. Van links naar rechts: Jan Smit, Marita Schoonheijm, Sandra van Dijk, Ingrid Strijbis, Kees Strijbis, Lies Smit, Lisette Bart en Fred Smit. (Foto Pieter de Ruiter)

In zes groepen wandelden de bezoekers vervolgens onder leiding van gidsen door het dorp.
Onderweg werden zes locaties bezocht. Een daarvan was voor het eerst opgenomen in de route. Dat was het voormalige gemeentehuis van Twisk, het nieuwe onderkomen van Stichting Twisca. Van de mogelijkheid om aan de mensen van In ’t Pak vragen te stellen over de kleding, de sieraden en de accessoires werd door de wandelaars veelvuldig gebruik gemaakt.

Twee fraaie Citroëns met op de achtergrond De Witte Hoeve.
Twee fraaie Citroëns met op de achtergrond De Witte Hoeve. (Foto Jan Smit)

In de Doopsgezinde Vermaning vertelde Ds. Bart Santema een bij het thema van de avond passend verhaal. De mensen in streekdracht waren hier aanwezig als kerkgangers. Op een van locaties werd een speciaal voor deze avond door Jan Vrugt geschreven toneelstukje ‘Lichting 69-(S)5’ opgevoerd. De spelers (onder meer voorstellende een ex-militair en een ex-voetballer) lieten op humoristische wijze zien hoe betrekkelijk veel dingen zijn. Vijftig jaar na het einde van de veel belovende jaren zestig blijkt dat lang niet alle mooie dromen van die tijd zijn uitgekomen.

In de Doopsgezinde Vermaning.
In de Doopsgezinde Vermaning. Van links naar rechts: Barbara Zweet, Marieke van Noorden, Willem van Noorden, Sem, John Lanser, Petera Lanser, Jeanne Vos, Guus Vos en Dan van Noorden. (Foto Jan Smit)

Terug in Theaterkerk Hemels zong het Twisker Koor onder leiding van Menno Jansma een drietal liederen: ‘When I am 64’ uit 1966, geschreven door Paul McCartney, ‘Westfries Groen’ en ‘aan Twisker Dreven’. Een passende afsluiting van het officiële gedeelte van het programma.

Jan Smit

 


Hé, is dat Westfries?

305. Als er sneeuw of ijs is, halen de kinderen de toog (prikslee) van de zolder.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.