Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Uit en Thuis » 2017 » 10 oktober

Harddraverijvereniging Prins Hendrik 175 jaar

Een bijzondere traditie is de kortebaan draverij. Dit is een wedstrijd voor drafpaarden die in de organiserende plaats, meestal in het centrum, een afstand van ongeveer 300 meter lopen.
Daarbij lopen steeds twee paarden in een afvalrace twee keer tegen elkaar. Als elk van de twee paarden een rit gewonnen heeft, volgt een beslissende rit, de zogenaamde kamprit. Paarden die al veel overwinningen geboekt hebben, moeten 5 of 10 meter meer lopen dan de paarden die nog niet zo veel gewonnen hebben. De kortebaan draverij is een evenement dat vaak georganiseerd wordt tegelijkertijd met andere festiviteiten, zoals een kermis.

Erepoort op de Nieuwstraat.
Erepoort op de Nieuwstraat. (Foto Jan Smit)

In Westfriesland worden jaarlijks achtereenvolgens de kortebaan draverijen georganiseerd in Wognum, Venhuizen, Schagen, Medemblik en Enkhuizen. In Alkmaar wordt aan langebaan draverijen gedaan.
Medemblik organiseert het festijn altijd op de derde maandag van september.

De nieuwe bank bij de Kwikkelse brug.
De nieuwe bank bij de Kwikkelse brug. (Foto Jan Smit)

Dit jaar was er een bijzondere aflevering, want de organiserende Harddraverijvereniging Prins Hendrik is opgericht in 1842 en bestaat dit jaar dus 175 jaar. De traditie van de derde maandag van september met 's ochtends de ringrijderij, ook wel genoemd het ringsteken en 's middags de kortebaandraverij is in 2016 op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Koninkrijk Nederland geplaatst. Het festijn trekt veel publiek, Medemblikkers, oud-Medemblikkers en andere liefhebbers. De ontmoeting met elkaar, de paarden, het gezellig samen ergens wat drinken en eten en bij het draven een gokje wagen bij de totalisator, horen er allemaal bij.

Postkoets Stal van den Broek. Het paard met het rode dek is het paard van Sinterklaas.
Postkoets Stal van den Broek. Het paard met het rode dek is het paard van Sinterklaas. (Foto Jan Smit)

In Medemblik is er in het harddraverijweekend niet alleen kermis, maar ook het zogenaamde Rondom feest, dat op de donderdag tot en met de zondag voorafgaande aan de derde maandag van september georganiseerd wordt door de stichting Rondom. Een van de onderdelen is de versiering van de buurten.

De paarden voor de Heineken postkoets..
De paarden voor de Heineken postkoets. (Foto Jan Smit)

De jubilerende vereniging kreeg als cadeau van een aantal Medemblikkers en de Stichting Hervormd Weeshuis Medemblik een mooie ‘leugenbank’ aangeboden. De jurywagen werd opgeknapt door Jongerensoos '72.

De jurywagen met de bekers voor de winnaars van het ringsteken.
De jurywagen met de bekers voor de winnaars van het ringsteken. (Foto Jan Smit)

De ringrijderij van Medemblik staat goed aangeschreven. De harddraverijvereniging stelt hoge eisen aan de aanspanningen. Er wordt verwacht dat deelnemers &lsquol;in stijl’ aan de start verschijnen, waarbij de keuze van de kledij aan de rijders en de stekers wordt overgelaten.

Ben Duipmans en Lidia Rood met een Duitse Jachtwagen uit 1890.
Ben Duipmans en Lidia Rood met een Duitse Jachtwagen uit 1890. (Foto Jan Smit)

De dag werd geopend met een defilé waaraan een drumband, majorettes, de aan de ringrijderij deelnemende aanspanningen en twee postkoetsen meededen. Voor de postkoets van Stal van den Broek liepen vier schimmels, waaronder Amigo, het paard van Sinterklaas. Voor de postkoets van Heineken liepen dit keer twee shires in plaats van de gebruikelijke vier.

De winnaars van het schoonste geheel Jan Dudink en Edith Schermacher-Wijdenes in een tilbury uit 1920.
De winnaars van het schoonste geheel Jan Dudink en Edith Schermacher-Wijdenes in een tilbury uit 1920. (Foto Jan Smit)

Winnaar bij het ringsteken werd dit jaar Henni Smit, met als steker Mark te Meij. Mark was de enige man die als steker meedeed. Bij het schoonste geheel gingen Jan Dudink en Edith Schermacher-Wijdenes met de eer strijken.
Aan Medemblik was dit jaar voor de zevende keer de organisatie van het Nederlands kampioenschap kortebaan draven toegewezen. De eerste keer was in 1942 (bij het honderdjarig bestaan). Het paard Dutch Buitenzorg met dit jaar pikeur Djimmy Schneider op de sulky, werd net als in 2016 Nederlands kampioen.

Harddravers aan de start. Het paard met nummer 18 is Ruby Tuesday met als pikeur Frans van der Blonk.
Harddravers aan de start. Het paard met nummer 18 is Ruby Tuesday met als pikeur Frans van der Blonk. (Foto Jan Smit)

De dag werd afgesloten met een vuurwerkshow. Alles bij elkaar een mooie traditie. Een combinatie van spanning en ontspanning, wat wil een mens nog meer?

Jan Smit

 


Hé, is dat Westfries?

832. Dat ambtenaartje is zo'n hennemelker (napluizer, muggenzifter).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.