Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Uit en Thuis » 2014 » 29 juli

Dialect en het nieuwe jaarboek

Op 26 juni mocht ik op verzoek van Stichting Historisch Opperdoes helpen bij een dialectles voor groep 8 van de basisschool in Opperdoes. Hoewel de kinderen zelf de Westfriese taal niet meer spreken, kennen velen van hen mensen die nog wel dagelijks het Westfries als voertaal gebruiken. Veelal zijn dat grootouders en een enkele keer de ouders. De band Oôs Joôs is heel populair bij de jeugd en ze zingen graag mee als het lied ‘Prut an me leerze’ gedraaid wordt. Toch valt het niet mee om in een tijdsbestek van anderhalf uur een aantal belangrijke kenmerken van het Westfries uit te leggen. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat de leerlingen weten dat de Westfriese taal en de diverse plaatselijke varianten daarvan bij onze cultuurhistorie horen en dat iemand die het dialect gebruikt niet achterlijk, boers of ouderwets is. Veel dialectsprekers hebben het nodige bereikt in deze wereld!

Piet Blankendaal (links) heeft zojuist het eerste jaarboek ontvangen van Jan Smit (rechts).
Piet Blankendaal (links) heeft zojuist het eerste jaarboek ontvangen van Jan Smit (rechts). (Foto Marijke Smit)

Op 28 juni mocht ik het eerste jaarboek West-Friesland Oud & Nieuw 2014 uitreiken aan Piet Blankendaal, dit vond plaats in het door hem gestichte Van Blanckendaell Park. Het was de eerste keer dat ik als voorzitter van het Westfries Genootschap het eerste jaarboek uit mocht reiken. Op die dag namen wij ook afscheid van Volkert Nobel in zijn hoedanigheid van lid en secretaris van de Commissie van Redactie voor het Jaarboek. Vanaf 1971 tot en met 2014 heeft Volkert deel uitgemaakt van deze commissie en zich er met hart en ziel voor ingezet.
Het bestuur en de leden van het Westfries Genootschap zijn hem veel dank verschuldigd en we hopen van harte dat hij nog veel over de cultuurhistorie van Westfriesland zal schrijven.

Volkert Nobel vertelt over zijn werk als lid van Commissie van Redactie voor het Jaarboek.
Volkert Nobel vertelt over zijn werk als lid van Commissie van Redactie voor het Jaarboek. (Foto Marijke Smit)

Op 29 juni mocht ik voorgaan in een Westfriese kerkdienst in de kerk van de Protestantse Gemeente te Opperdoes. Deze kerkdienst was door mijn echtgenote Marijke en mijzelf voorbereid. Dat was veel, maar mooi werk. Alle teksten moesten in het Westfries vertaald of geschreven worden. Voor veel mensen komen de Bijbelverhalen als deze in de eigen streektaal respectievelijk voorgelezen en uitgelegd worden heel dichtbij. Ook de liederen in het Westfries raken de mensen. Laten we, zolang als het nog kan en waar het mogelijk en passend is, onze eigen streektaal gebruiken!

Pieter de Boer aan het werk in zijn wijngaard.
Pieter de Boer aan het werk in zijn wijngaard. (Foto Jan Smit)

Op 2 juli was het weer tijd om de jaarboeken in te pakken. We mochten net als andere jaren gebruik maken van de bedrijfsruimten van ons oud-bestuurslid Pieter de Boer in Zuid-Scharwoude. Het inpakken ging snel, mede door de goede voorbereiding op het secretariaat en de vele vrijwilligers die hielpen bij deze gezellige klus.

Pieter de Boer in zijn wijngaard met een fles wijn van De Koen. Pieter de Boer in zijn wijngaard met een fles wijn van De Koen. (Foto Jan Smit)

Pieter de Boer heeft van zijn hobby een bedrijf gemaakt. Hij teelt druiven voor wijn en bottelt de wijn zelf. Interessant is wat op het etiket op de flessen over zijn bedrijf De Koen wordt vermeld. ‘Dicht bij de kust ligt het voormalige Rijk der Duizend Eilanden. Dit gebied bestond uit duizenden eilanden, die waren ontstaan door het jaren achtereen opbaggeren van de eilanden. De bagger diende als mest en zo ontstond een belangrijk tuinbouwgebied. Dicht achter de huizen op de Langedijk lag een eiland wat hoger was dan de omringende eilanden. Dit eiland had de naam De Koen. Na de verkaveling in de zeventiger jaren van de vorige eeuw zijn de eilandjes omgevormd tot een modern landbouwgebied.’ Op de plaats waar vroeger kool werd geteeld, groeien nu druiven voor de wijnproductie. Mooi dat zo'n historische naam voortleeft!

Het inpakken van het jaarboek.
Het inpakken van het jaarboek. (Foto Jan Smit)

Op 3 juli mocht ik samen met Netty Zander namens het Westfries Genootschap aanwezig zijn bij de eerste Westfriese marktdag van het seizoen 2014. De Stichting ter Bevordering van de West-Friese Folklore in Schagen laat weer tien donderdagen achter elkaar het grote publiek kennismaken met en genieten van de Westfriese folklore.

De inpakkers van het jaarboek aan het werk met op de achtergrond de wijngaard.
De inpakkers van het jaarboek aan het werk met op de achtergrond de wijngaard. (Foto Jan Smit)

Vanaf 6 juli tot en met 19 juli mocht ik samen met mijn vrouw genieten van onze vakantie in het dorp Maria Alm in Oostenrijk. We waren er even echt ‘uit’. We hebben genoten, bijvoorbeeld van het wandelen in de bergen en van de klederdracht. Klederdracht wordt in het Salzburger Land nog veel gedragen, door jong en oud. Niet alleen door mensen werkzaam in de horeca, maar ook door andere mensen, bijvoorbeeld op zondagen en bij bijzondere gelegenheden. Veel winkels verkopen nog dirndls (jurken) en lederhosen (korte broeken voor mannen) en alles wat daarbij hoort.

Thuis in Westfriesland genieten we nog even na, maar langzamerhand pakken we de draad weer op en kijken we al weer uit naar de Westfriezendag in Schagen op zaterdag 6 september.
Komt u dan ook?

Jan Smit

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.