Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Publicaties » Omringdijk » Verhaal v/d maand » 2012 » juli

Rietskoôt

Diny Kreuk-Breed, Hoogkarspel
Februari 2009

In de oorlog is m'n vader van Petten of nei Tersluis langs de Zuierdoik komme te weun. En 'n daik met de zee d'r achter, dat was voor hem wel vertrouwd. Enkeld de binnenkant van de daik hier in Tersluis ziet 'r wat aars uit as deer bai de Hondsbossche, want nou lag z'n land voor 'n groôt end langs
de rietskoôt van de daik. Zô'n rietskoôt is gevaarlijk gebied, as je niet van de doinende en drassige begroeing op de hougte benne. As je toen op 't achterste stik weze moste om de koeie te melken, den ging je vezelf wèl stiekem over 'n gehoim padje deur 't riet heen. Van huis of over daik nam dat de kortste toid, en 't was spannend vezelf.
As 't puur vroren had, en je konne op de skaas op 't sloôtje naast die rietskoôt, den was dat 'n leuk baantje om te perberen, want 't lag beskut voor de oôstewind. En je konne mooi effies uitzakke in de wal teugen 't riet an, met 't zontje op je toet.
“Niet 't riet ingaan, hoor!” waarskouwde vader den altoid. “Die plasse in de middend benne harstikke diep en d'r loit enkeld 'n dun vluusie ois op deur de gasbelle!”
Jammer genog had me vader 't ok niet zô voorzien op die groize rietpluime. Alles zô kaal en doôd , gien leven te zien in de winter.
“'t Geeft zô'n armoedig gezicht an de buurt,” miende-n-ie.
En dàt kwam nag 'r 's goed nei voren, toen de veearts in 't vroege voorjaar bai de skeipe met de lammere weze most, die op 't stik land naast de rietskoôt liepe. Hai kwam uit 'n hêle are streek vedaan. Dat ie met z'n werk klaar was, haalde-n-ie 'n fototoestel opperdan. Hai keek effies hoe of de zon sting en nam van de lammere met de rietskoôt op de achtergrond 'n paar kiekkies.
“Je neme toch zeker gien foto's van die dooie troep hier, denk!” zee vader teugen 'm.
“Jazeker wel, dat is toch prachtig, zo met dit heldere weer en die natuur hier langs de dijk!” gaf de veearts 'm voor.
Gelukkig is die veearts niet de ienigste bleven, die in de jare voiftig al wist, dat zuks mooi was om te bewaren. De rietskôte benne onderhand beskermde netuurgebiede worren. Maar ik denk, dat as me vader nag leefd had, dat ie 'r net zô van geniete kon as dat wai nou allegaar doene.

 

‘Meeuwenkolonie, kleiput aan de Zuiderdijk van Schellinkhout’.
‘Meeuwenkolonie, kleiput aan de Zuiderdijk van Schellinkhout’. Foto: Netty Zander.

Verhaal van de maand

Iedereen kan voor deze rubriek verhalen insturen. De verhalen moeten zelf geschreven zijn en de Omringdijk als thema hebben. U kunt uw verhaal (of gedicht) sturen naar het Westfries Genootschap.
Iedere eerste maandag van de maand wordt er één nieuw verhaal geplaatst.
De overige inzendingen worden bewaard voor een andere maand.

 


Hé, is dat Westfries?

361. Hoe ver ben je heen met je was?
't Loupt op 't lessie ('t loopt naar 't einde, 't is gauw klaar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.