Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Publicaties » Omringdijk » Verhaal v/d maand » 2012 » 6 februari

De Maagd van De Vier Noorder Koggen

Tekst en foto: Netty Zander

Dit schilderij hangt in het nieuwe gebouw van het waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorder Kwartier in Heerhugowaard.
Het schilderij verbeeldt ‘De maagd van De Vier Noorder Koggen’ ook wel genoemd ‘De maagd met de zes tenen’. Zij beschermt het vruchtbare land van De Vier Noorder Koggen met dijken en molens. De maagd wijst er met haar hand naar en daarmee wijst ze tevens op de kerntaken van het waterschap: veiligheid en droge voeten.

Het is een allegorisch schilderij. De maagd symboliseert en beschermt één van de vier Ambachten van Westfriesland, het Ambacht ‘De Vier Noorder Koggen’. (Daarvoor het Hoogwouder Ambacht geheten). Het Ambacht was o.a. belast met het waterbeheer. Bij het gedeelte van de Westfriese Omringdijk kwam later bemaling. Eerst met 24 molens en later met een stoomgemaal, het huidige Nederlandse Stoommachine Museum.
Het schilderij zit vol symboliek. De stormlantaarn staat voor de leidinggevende rol van De Vier Noorder Koggen. De haan waarschuwt het waterschap: wees waakzaam. De drietand van zeegod Neptunes symboliseert de zee. Links is het profijt van een goed beheer van water en dijken verbeeld: een veilig en welvarend land, dat is te zien aan de hoorn des overvloeds. De Mercuriusstaf staat voor handel en nijverheid.

Bron: HHNK en Ach Lieve Tijd Westfriesland

De molen west-uit-7 is de laatste overgebleven molen van de 24.
De molen west-uit-7 is de laatste overgebleven molen van de 24. Deze molen staat bij de Kolk van Dussen aan de Westfriese Omringdijk bij Aartswoud.


Verhaal van de maand

Iedereen kan voor deze rubriek verhalen insturen. De verhalen moeten zelf geschreven zijn en de Omringdijk als thema hebben. U kunt uw verhaal (of gedicht) sturen naar het Westfries Genootschap.
Iedere eerste maandag van de maand wordt er één nieuw verhaal geplaatst.
De overige inzendingen worden bewaard voor een andere maand.

 


Hé, is dat Westfries?

33. Ik ben op de zuikerstikken geweest (kraamvisite). Wat had m'n zus 'n pittig kloin purkie ('n lief klein kindje) in de wieg. Toen de buurmeisjes twee jaar geleden bij haar waren op de bruidstranen (in de bruidsdagen 'n glaasje kwamen drinken ten afscheid), was ze al gelukkig, maar 't haalt niet bij 't geluk van nu.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.