Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Activiteiten

Activiteiten

Het Genootschap kent een drietal jaarlijkse bijeenkomsten voor de leden: de Westfriezendag (algemene ledenvergadering), de voorjaarsstreekmiddag en de najaarsstreekmiddag.

De Westfriezendag

Vindt jaarlijks plaats op de 1e zaterdag van september. Tot op heden is schouwburg Het Park in Hoorn de plaats van samenkomst. Het ochtendgedeelte start met de algemene ledenvergadering; onderbroken door de uitreiking van de West-Frieslandprijs. Na afloop van de vergadering is er een aanvullend programma zoals een lezing, presentatie, zang of muziek. Na de lunch volgt het middagprogramma bestaande uit een aantal excursies waarop men tevoren kan intekenen.
Voor diegenen die dat wensen wordt de dag afgesloten met een diner, waarop men van tevoren moet inschrijven.

De voor- en najaarsstreekmiddag

Duidelijk is dat het gaat om een activiteit die een (zater)middag beslaat. Steeds op een andere locatie in West-Friesland en ook steeds met een andere inhoud. Meestal een lezing en/of audiovisuele presentatie door de historische vereniging uit de plaats van samenkomst. Soms ook een lezing over een thematisch onderwerp dat in de plaats of regio speelt. Tijdens de voorjaarsstreekmiddag kan men deelnemen aan excursies.

Jaarboek

Alle leden ontvangen jaarlijks in de maand juli een exemplaar van ‘West Friesland Oud en Nieuw’, het jaarboek van de vereniging. In 2008 werd de 75e editie uitgebracht.

Lezingen

Onder het motto “Rijkdom van West-Friesland” organiseren wij voor leden en niet-leden lezingen op twee verschillende locaties om de regio.

Cursussen

Inspelend op behoefte bij leden en niet-leden om meer te weten over de cultuur en de historie van West-Friesland organiseren wij ook cursussen. De cursus “Kennismaken met West-Friesland” wordt op verschillende plaatsen in de regio gehouden en omvat een viertal avonden. Op elke avond wordt een ander aspect onder het licht gehouden.

Effies klesse in 't Westfries

Wie praat 'r opheden nou nag Westfries?
Oôs dialect raakt almeer onder 't peerd z'n buk en dat is bar noôslek.
Somwoilen hoor je nag wel de klank, maar krek die uitdrukkings en gezegdes die oôs Westfries zô ampart make hoor je temet gien meer. Begroôt dat jou ok?
Meskien is den 't praatgroepie ‘Effies klesse in 't Westfries’ wat voor je.
Ien keer in de week, op de woenesdegochend, met 'n groepie klesse, nei mekaar luistere, en van mekaar lere. Twei keer in 't jaar hewwe we 'n serie. Onder loiding van twei mense van Creatief Westfries.
Meer informasie: Effies klesse

 

Wiel bij de Keins. <!-- 058 -->
Wiel bij de Keins. (Foto 58 uit het Westfrieslandspel)

 


Hé, is dat Westfries?

176. Die auto gaat nog wel 'n tijdje mee. Die moet je niet wegskoiten (ver beneden de waarde van de hand doen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.