Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Educatie »

Educatie

Leskist Kijk de Dijk
Ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan ontving de cultuurhistorische vereniging het Westfries Genootschap een financieel cadeau van de Stichting Kap en Dek en van de Stichting Creatief Westfries.
Het algemeen bestuur van het Westfries Genootschap besloot om deze bedragen te besteden aan het ontwikkelen van een educatiekist, een leskist voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen binnen de Westfriese Omringdijk.
Uit een vooronderzoek bij scholen bleek dat er behoefte is aan een leskist. Het was de wens vanuit het onderwijs om hem ook digitaal uit te voeren. Lees verder »

Geheimen van de dijk
In het boek Geheimen van de dijk staan tien verhalen over zulke gebeurtenissen. Kinderen spelen daarin de hoofdrol. Tien keer geeft de Omringdijk zijn geheimen prijs. Leef mee met de avonturen in Andijk, Enkhuizen, Hoorn, Scharwoude, Rustenburg, Alkmaar, Eenigenburg, De Keins, Kolhorn en Medemblik. Lees verder »

Kennismaken met Westfriesland
Wilt u ook meer te weten komen over de cultuurhistorie van Westfriesland?
Het Westfries Genootschap zet zich in voor het behoud en de ontwikkeling van de cultuurhistorie van Westfriesland. Lees verder »

Het Westfries kostuum
De Commissie Kap en Dek zet zich in voor het behoud en de kennis van de streekdracht en hoofdtooi.
De cursus kostuum naaien wordt jaarlijks georganiseerd en start in september.
De cursisten leren zélf een eigen kostuum, ondergoed en korset te maken.
De cursussen kap naaien, boerenhoedjes opknappen, hullen plooien en kaphoeden restaureren worden georganiseerd bij voldoende inschrijvingen.
Voor meer informatie: Cursussen

Cursus Kennismaken met Westfriesland voor leden van gemeenteraden en colleges van B & W

Een ochtendje Westfriesland? Als raads-of collegelid van een Westfriese gemeente of gemeente met grondgebied in Westfriesland bent u betrokken bij beslissingen over Westfriesland. We gaan ervan uit dat u niet alleen hart hebt voor uw eigen gemeente, maar ook voor het gebied binnen de Westfriese Omringdijk. Daarom bieden wij een keer in de vier jaar kort na de gemeenteraadsverkiezingen aan de raads- en collegeleden een verkorte cursus Kennismaken met Westfriesland aan.
Het Westfries Genootschap zet zich in voor het behoud en de ontwikkeling van de cultuurhistorie van Westfriesland. Een onderdeel van de doelstelling is: de kennis van deze cultuurhistorie uitdragen onder een breed publiek. Het genootschap organiseert daarom regelmatig een cursus onder de noemer ‘Kennismaken met Westfriesland’. Dit gebeurt voor leden en belangstellenden, op eigen initiatief en op verzoek van verenigingen of instellingen. Het is een cursus van vier dagdelen waarin niet alleen kenmerkende aspecten van het gebied worden belicht, maar waarin ook onderwerpen zoals de taal, tradities en klederdracht aan de orde komen.

De korte cursus voor raads- en collegeleden duurt ŕén dagdeel en behandelt vooral de kenmerken en de ontstaansgeschiedenis van het landschap. Ook griffiers en secretarissen zijn van harte welkom.

Wanneer er weer een cursus voor raads- en gemeenteleden wordt georganiseerd, sturen wij de gemeenteraden en de colleges hierover tijdig bericht.

 

Het vroegere gemaal van Andijk. <!-- 298 -->
Het vroegere gemaal van Andijk. (Foto 298 uit het Westfrieslandspel)

 


Hé, is dat Westfries?

378. Moeder is meestal de hele morgen in de keuken aan 't steuren (koken) en aan 't stùdderen (werken en eten bereiden). Ze bestùddert (bestuurt, beheert) trouwens haar hele huishouden goed.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.