Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2013 » 13 augustus

Met de Zomertoer op roet!

Wat heeft Noord-Holland veel mooie wegen en bezienswaardige plekken. En wat kan Ed Dekker, verslaggever van het Noordhollands Dagblad, die plekken goed vinden, beschrijven en mensen ernaartoe leiden.
Dat deden hij en zijn vrouw Tiny ook dit jaar weer tijdens de twee weken durende Zomertoer, van zondag 28 juli tot en met vrijdag 9 augustus. Voor de zesde keer liepen wandelaars dagelijks mooie tochten door het verspreidingsgebied van de krant. We zwierven dus van Julianadorp tot Durgerdam en van Onderdijk tot Beverwijk.
Tussen de 70 tot 190 deelnemers verzamelden elke dag bij het startpunt, waar Tiny en Ed iedereen begroetten en waar de beroemde bolderkar al klaar stond.
Na de koffie en een welkomstwoord van Ed werd de pas er meteen stevig ingezet. De routes waren dit jaar langer dan anders, gemiddeld zo'n 19 kilometer. En dat was een end, zeker op de dagen dat de zon zich goed liet zien en voelen.
Ik liep zeven dagen mee en iedere keer genoot ik van het landschap, de prachtige luchten, de dorpen en de mensen. Met velen maak je lopendevort een praatje, soms lang, soms kort, soms oppervlakkig, soms diepgaand. Je hoort levensverhalen en grappen, ontboezemingen over werk en kinderen, wandelervaringen en ‘raadjes’ tegen zonnebrand.

De eerste dag, 28-07, was op bekend en vertrouwd terrein: de tocht voerde van Valkkoog naar Burgerbrug. In Groenveld mocht ik een paar rijmen voorlezen uit m'n boekje Een lied over doik. We stonden op het erf van het bedrijf van Dick Eriks, die enorme hoeveelheden wortelen teelt. Klaasjan Bak gaf uitleg over deze teelt en over het bedrijf. Uiteraard bood ik de gedichtenboekjes te koop aan. Het werd een agrarische dag met bezoeken aan Biologisch Dynamisch Tuindersbedrijf De Lepelaar in 't Rijpje en de veehouderij van de vooruitstrevende boer Marco Klaver in Burgerbrug. Een mooie wandeling, zeker het stuk rond Schagen en over de Westfriese dijk.

Woensdag 31-07 waren de start én het eindpunt in Heerhugowaard: respectievelijk bij Bleeker in Noord en bij de Bolle Buik in het centrum. Een heel stuk wandelen langs mooie paden, onder andere over de Groenedijk, langs de Berkmeer en de ringvaart. Burgemeester Han ter Heegde ontving ons in Veenhuizen bij het praalgraf van Reinout van Brederode. In al de dagen dat ik liep, was hij de enige gemeentebestuurder die de Zomertoer welkom heette. Klasse! Bij de boerderij van Dekker zong Jan Steltenpool vrolijke liedjes met ons, waaronder het onvolprezen ‘Ik ben overal weest’.

Donderdag 1-08 een zware wandeling, heel van Julianadorp naar Anna Paulowna. We begonnen ontspannen: lopen langs het strand tot Groote Keeten. Dan dwars af naar 't Zand, waar we de nieuwe molen De Hoop bekeken. Nog meer molens stonden op het programma: de Zijper poldermolens PV en P, mooi landelijk gelegen. Daar in de buurt bevond zich ook het indrukwekkende Tsunami-monument, ter nagedachtenis aan de 36 Nederlandse slachtoffers van de tsunami in Azië in 2004. Het monument, met voor alle omgekomenen een steen, is in 2007 geplaatst. Het pad tussen de beide molens moet deels nog aangelegd worden, maar dat wordt zeker een aan te raden route. Het laatste deel van de tocht, van Oudesluis naar park Hoenderdael, vormde voor velen een uitputtingsslag. Maar… we kwamen allemaal ongeschonden aan, hoewel behoorlijk verhit en verreisd.

Ook de dag erna, vrijdag 2 augustus, beloofde een warme dag te worden. Toch besloten we met de auto naar het eindpunt Onderdijk te rijden. Vervolgens stapten we in bij enkele heren die naar Westerblokker gingen. Daar, in café de Nadorst, begon de tocht. Als eerste stop was er de enorme schaduwrijke beuk in Blokker. Onder de takken van deze monumentale boom gingen de zeventig dieheards van deze dag op de foto. Dan op naar de proeftuin in Zwaagdijk met een welkome tussenstop bij de kerk van Westwoud. Bij de kraan van het kerkhof werden ijlings de waterflessen bijgevuld. De stoelen stonden voor ons klaar in een ruimte van de proeftuin en iedereen zakte erop neer. Johan Kos vertelde voor een aandachtig en merkwaardig rustig publiek over innovaties en werkzaamheden van het bedrijf. Met eigen ogen konden we zien waar men mee bezig is daar in Zwaagdijk Oost. Met eigen oren luisterden we in de koele kerk van Wervershoof, waar pastoor Suydgeest voor koude blikjes drinken en reepjes zorgde, naar de muzikale klanken van twee jonge talentvolle musici. Over de dijk trokken we verder naar Onderdijk, waar café de Welkomst zijn naam eer aan deed.

Dinsdag 6-08: een prima wandeldag met geweldig weer. Het gebied is weer totaal anders met laag land en houten huizen. Waterland dus. De start is in een mooi oud café in Durgerdam. We worden getrakteerd op koffie en appeltaart. Over de dijk en langs smalle paden door het weiland lopen we naar Holysloot. In het kerkje uitleg over het dorp, over de oorlogsverwikkelingen daar en over de tentoongestelde schilderijen van de Griekse meneer Panos. Van alles over het houden van schapen vertelden Johan en Liesbeth Lammes uit Uitdam. Ook verkochten ze lekker schapenijs, we zaten mooi an en Jan vermaakte ons met allerlei liedjes. We eindigden in Zuiderwoude, een schitterend dorp met veel mooie huizen en tuinen.

Woensdag 7-08: een plezierig begin met een rondleiding door het indrukwekkende hotel Het Oude Raadhuis in Castricum. Vandaar dwars door het groene land naar Heemskerk, waar een bezoek aan kasteel Marquette op het programma stond. Zittend rond het prieel in de fraaie tuin luisterden we naar uitleg over de geschiedenis van kasteel en omgeving. We mochten een kijkje nemen in de stijlvolle vertrekken op de benedenverdieping. Verder maar weer: het landgoed rond en vandaar naar de tuinen van Heemskerk. Veel agrarische bedrijven daar, we bezochten Floricultura, een orchideeënkwekerij, waar naar aardwarmte wordt geboord. Toen we naar buiten stapten begon het zachtjes te regenen en dat bleef doorgaan tot we het eindpunt hadden bereikt.

Ten slotte vrijdag 9-08: een prachtige wandeling met interessante stops sloot deze Zomertoer af. We liepen over Wieringen en vrijwel steeds langs het water. Eerst langs het Amstelmeer en later langs het Randkanaal. Het bleek ook een stuk van het Noordhollandpad te zijn. Op de Amsteldijk vroegen we aandacht voor het genootschap. Netty Zander vertelde over onze vereniging en over de vlag. Kleine vlaggetjes waren te koop en we deelden stroopwafels uit. Netty, Bregt Buishand, Jan Steltenpool en ik droegen teksten voor en zongen liedjes. Bregt studeerde en passant een loflied voor Ed en Tiny in, dat veel bijval kreeg. Iedereen zat op de dijk te luisteren: een mooi gezicht en een goede promotie voor het genootschap! De volgende stop was bij het Joods werkdorp. De grote groep (155 man) werd verdeeld over vijf rondleiders en we bekeken de gebouwen en het terrein. Foto's vertelden het verhaal van de joodse jongeren die hier een opleiding kregen. Plannen voor een museum zijn er nu. Of dat zal lukken? Wie weet. In Kolhorn werden we met enthousiasme ontvangen door Willem Messchaert. Hij leidde ons naar de kerk, waar een expositie van prachtige landschapsschilderijen van Jan Groenhart te bewonderen was. Willem leerde ons een yell voor Ed. Die ging ongeveer zo: In Londen staat de Big Ben en daar is ook de Tower, maar wij hebben Edje Dekker en die heeft Zomertoerpower! Het klonk als een klok en Ed kreeg er zowaar een kleur van. Na nog enkele kilometers arriveerden we in Barsingerhorn, bij het Fortuin. Wat waren we een fortuinlijke groep: al die lopers die zoveel moois meegemaakt hebben.

Of er nog een Zomertoer komt, is onzeker. Maar de herinneringen aan deze wandelingen is onuitwisbaar. Nu al zeg ik vaak: ‘Kijk, daar liepen we met de Zomertoer!’ Het begon in 2008 met de Omringdijktocht en nu, zes jaar later, met twaalf bijzondere dagen in de provincie.
Ed en Tiny, nogmaals bedankt voor jullie creativiteit en inzet!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen (tenzij anders aangegeven)

Een overzichtje van de wandeling op de eerste dag.
Een overzichtje van de wandeling op de eerste dag. (foto Tiny van der Ham)

Natuurlijk maakte ik veel foto's van de Zomertoer.
Natuurlijk maakte ik veel foto's van de Zomertoer. (foto Tiny van der Ham)

Wandelaars langs een grote boerderij in Eenigenburg.
Wandelaars langs een grote boerderij in Eenigenburg.

Een lang lint over de Westfriese dijk.
Een lang lint over de Westfriese dijk.

Uitleg bij de boerderij van Klaver.
Uitleg bij de boerderij van Klaver.

Bij het praalgraf van Reinout van Brederode in Veenhuizen was uitleg over de kerk, het graf en de klokkentoren.
Bij het praalgraf van Reinout van Brederode in Veenhuizen was uitleg over de kerk, het graf en de klokkentoren. De man in pak is burgemeester Han ter Heegde die ons welkom heette.

Onderweg een muzikale ontmoeting met Dirk de Graaf met buikorgel.
Onderweg een muzikale ontmoeting met Dirk de Graaf met buikorgel.

Uitleg van Netty Zander over de dood van graaf Willem II in de Berkmeer (1256).
Uitleg van Netty Zander over de dood van graaf Willem II in de Berkmeer (1256).

Jan Steltenpool zingt in de tuin van de boerderij van Dekker en wij zingen natuurlijk mee.
Jan Steltenpool zingt in de tuin van de boerderij van Dekker en wij zingen natuurlijk mee!

Klaasjan Bak en Netty Zander promoten de Westfriese vlag.
Klaasjan Bak en Netty Zander promoten de Westfriese vlag.

Allemaal in de schaduw bij de Zijper molen.
Allemaal in de schaduw bij de Zijper molen.

De molen op volle sterkte.
De molen op volle sterkte.

Op de dijk ten zuiden van Durgerdam.
Op de dijk ten zuiden van Durgerdam.

Regelmatig zien we deze paaltjes, we zijn dus op de Noorder IJ- en Zeedijk.
Regelmatig zien we deze paaltjes, we zijn dus op de Noorder IJ- en Zeedijk.

Spannende paden&hellip.
Spannende paden…

Laag land en hoog water.
Laag land en hoog water.

Promotie van het genootschap bij de Amsteldijk.
Promotie van het genootschap bij de Amsteldijk.

Jan Steltenpool zingt het bekende lied over de dijk: De groene guirlande.
Jan Steltenpool zingt het bekende lied over de dijk: De groene guirlande.

 


Hé, is dat Westfries?

723. Ik hou niet van z'n konkelefóesies (smoesjes; overdreven beleefdheid, mooipraterij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.