Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2013 » 19 april

Van een windvaan en een waterschapsafbeelding

Het halve dorp was uitgelopen, vrijdag 12 april. In de kille regen stonden nieuwsgierige jonge en oude Berkhouters te kleumen voor ‘hun’ kerk. Het wachten was op Pieter van Vollenhove, die, als voorzitter van het Landelijke Restauratiefonds, het prachtig gerestaureerde godshuis zou openen. Stipt om vier uur reed de zwarte limousine voor. De openingshandeling was simpel maar doeltreffend.

Aankomst van Pieter van Vollenhove.
Aankomst van Pieter van Vollenhove.
De windvaan wordt geplaatst.
De windvaan wordt geplaatst.

Door derden werd de windvaan bevestigd op de achterkant van het dak en daarna zou Pieter de torenklok luiden. De hoge kraan van het plaatselijke bedrijf Koeman tilde een bakje met drie man erin voorzichtig naar het betreffende punt. Na een onverhoopte botsing tegen de muur werd de vaan geplaatst. Vervolgens trok Van Vollenhove fanatiek aan het lange klokkentouw en onder vrolijk gebeier liepen de genodigden naar binnen om het interieur te bewonderen en naar toespraken te luisteren. Berkhout kan trots zijn op het monumentale gebouw. Het is te hopen dat het goed gebruikt zal worden, want gebruik is het beste onderhoud.

De kerk in volle glorie
De kerk in volle glorie.

Twee keer West-Fries deze week: woensdag weer een les met ‘t ‘kloine klassie’. Leergierige mensen, die graag mooie West-Friese verhalen willen schrijven. Dat gaat al helemaal niet ‘onsoortig’. Gister de laatste les van de roimecursus. Er waren door de cursisten mooie rijmen geschreven: hier en daar nog wat schaven, maar ’t rooide d’r al op!
Kijk maar eens naar deze laatste twee coupletten van een roim van Joke Sijs uit Hoogwoud, getiteld Roimelesse:

Woorde kenne zachies rake
are smake as azoin.
Woorden kenne ok mooi lope
make den weer een kwatroin.

Woorde moet je zien te vangen
deervoor ben ik in de leer.
Komme den de goeie woorde
skroif ik gauw me roimpie neer!

Een vreemde steen.
Een vreemde steen.
Ook de West-Friese vlag prijkte bij de Berkhouter kerk: dat deed me deugd!
Ook de West-Friese vlag prijkte bij de Berkhouter kerk: dat deed me deugd!

Vorige week moest ik in Opperdoes zijn. Ik zette de auto bij het eerste huis links, als je van de Westerzeedijk het dorp inrijdt. Ik stapte uit en daar kwam een trekker aanrijden met een kunstmeststrooier erachter. Die zou op het land vlak voor me aan het werk gaan. De bestuurder stapte uit en zei: ‘Je kenne je auto beter effies weg zette, aars raakt ie onder ’t stof.’ Ik volgde zijn raad op. Daarna pakte ik mijn fototoestel om dit ‘voorjaarsplaatje’ vast te leggen. Bij de heg zag ik ineens een steen (?) in het gras liggen met een afbeelding van het waterschap erop. Ook daar nam ik een foto van. Wat doet zo'n steen hier, vroeg ik me af. Niemand ziet hem. Zou die niet naar Heerhugowaard moeten, naar het hoofdkantoor? Of dan toch zeker naar Zwaagdijk West, naar de werkplaats van het HHNK. Ze zullen hem vast vergeten zijn en nu weet niemand meer van zijn bestaan. Weet u raad?

Tekst en foto's Ina Broekhuizen

De trekker bij Opperdoes.
De trekker bij Opperdoes.

 


Hé, is dat Westfries?

361. Hoe ver ben je heen met je was?
't Loupt op 't lessie ('t loopt naar 't einde, 't is gauw klaar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.