Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2013 » 6 april

Oude kinderboeken en rijmen

Het oude schooltje in Etersheim prijkte vorige week weer op de voorpagina van het NHD. De pr van het bestuur van Het Schooltje van Dik Trom is uitstekend in orde. Werd in december 2012 het gebouw officieel geopend, op 27 maart was de opening van de tentoonstelling. Die behelst kinderboeken en informatie – digitaal en op infoborden aan de wand – over de schrijver C. Joh. Kieviet, destijds hoofd van deze school. Hij schreef hier ‘het beroemdste kinderboek van de vorige eeuw’, meldt de folder. Het lokaal ziet er pico bello uit, in de hoge boekenkasten staan honderden oude kinderboeken opgesteld, de bankjes en de grote kachel geven een goed beeld van een dorpsschool van honderd jaar geleden.

De kleindochter van de schrijver C. Joh. Kieviet hield een toespraak...
De kleindochter van de schrijver C. Joh. Kieviet hield een toespraak en opende vervolgens de tentoonstelling.
Zij deed dit door dit portret van haar grootvader te onthullen.

Zij deed dit door dit portret van haar grootvader te onthullen.

De kleindochter van Kieviet hield een aardige toespraak over haar grootvader, waarna ze als openingshandeling een gordijn mocht wegtrekken voor het portret van Kieviet. Vervolgens ging Anne de Vries, hoogleraar kinderliteratuur, in op de commentaren op het boek Dik Trom. Boeken over deugnieten waren aan het eind van de 19e eeuw zeer ongebruikelijk. De reacties varieerden dus nogal: van grote afkeuring tot instemming en verrassing over deze heel andere invalshoek. De kinderen hadden destijds in ieder geval veel plezier met het boek. Het museumpje is open zaterdag en zondag open van 11 tot 16 uur. Aardig in combinatie met de molen in de Etersheimerbraakpolder.

De Etersheimerbraakpolder is het laagste punt van de provincie: ruim vier meter onder NAP.
De Etersheimerbraakpolder is het laagste punt van de provincie: ruim vier meter onder NAP.

Deze week ook de tweede lesavond van de rijmencursus. In het timmermansgildehuis bogen acht schrijvers zich over rijmende regels en regels voor het rijmen. Er werden al mooie resultaten geschreven. Voor de goede afronding besloten we er nog één avond aan vast te knopen, waarop we de door de cursisten gemaakte West-Friese rijmen bespreken.

Twee genootschapsvergaderingen deze week: van het dagelijks bestuur en van de commissie organisatie en educatie. We spraken in de commissie over de programma's van de voor- en najaarsstreekmiddag en de Westfriezendag. Ook kwam het nieuwe kwartetspel aan de orde, waarschijnlijk is het in september klaar. Voor het eerst sinds jaren is de Westfriezendag niet meer in Het Park. We kozen voor Schagen: kerk en Igesz. Mooie toevoeging is dat Schagen dit jaar feest viert: zestig jaar folkloremarkt en 550 jaar stad. De excursies zullen deze keer uiteraard alle in westelijk West-Friesland plaatsvinden.
Schagen, we komme d'r an!

Een kind in de ouderwetse schoolbank.
Een kind in de ouderwetse schoolbank. Wat ze met de kroontjespen moet doen, weet ze eigenlijk niet zo goed.

Vrijdag ontvingen we het eerste groepje kinderen in het museum Huis van Oud. Ze waren vol belangstelling voor de inrichting van het huisje. De meeste voorwerpen herkenden ze, maar hoe die zwarte telefoon aan de wand werkt, dat is verrassend, en die grote witte ‘schaal’ op de beddenplank… Niemand komt op het idee dat dit een po is. Gelukkig is het buitenspeelgoed van alle tijden: hoepelen, touwtje springen en steltlopen blijft leuk!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen

 


Hé, is dat Westfries?

723. Ik hou niet van z'n konkelefóesies (smoesjes; overdreven beleefdheid, mooipraterij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.