Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 15 november

De canon van Schagen

Willem van Beieren, heer van Schagen, herrees uit zijn graf om de Canon van Schagen te presenteren. Willem van Beieren, heer van Schagen, herrees uit zijn graf om de Canon van Schagen te presenteren.

Vrijdagmiddag 9 november werd bij boekhandel Plukker in Schagen de canon van die stad gepresenteerd. Per 1 januari 2013 gaat de plaats op in een grotere gemeente, weliswaar met de naam Schagen, maar toch… niet meer als daarvoor. Daarom staken verschillende partijen de koppen bij elkaar en werd besloten een canon samen te stellen over de Schager geschiedenis. 31 Vensters werpen, in een fraai vormgegeven en rijk geïllustreerd boekwerk, een blik op die historie. De titels van deze vensters variëren van De schuld van Willem en Het Sint Catharinaklooster tot Tien dagen zwieren en zwaaien en De Paasveetentoonstelling.
De aanwezigen werden verrast door de komst van Willem van Beieren, heer van Schagen, voor deze gelegenheid herrezen uit zijn graf. Hij vertelde smeuïg over zijn wandeling door de stad, tevens vond hij het een grote eer de canon te mogen overhandigen aan de burgemeesters van Schagen, Zijpe en Harenkarspel.

Hij deed dit door het boekwerk te overhandigen aan de burgemeester van de stad.
Hij deed dit door het boekwerk te overhandigen aan de burgemeester van de stad.

Burgemeester Westering houdt vervolgens een toespraak. Burgemeester Westering houdt vervolgens een toespraak.

Diezelfde ochtend was er een bijeenkomst op initiatief van het programmabureau Westfriese Omringdijk. Dit bureau kan nog drie jaar doorgaan met haar activiteiten om de dijk, en daarmee ook West-Friesland, te promoten om zo meer toeristen van buiten en binnen het gebied hier rond te laten kijken – wandelend, fietsend of rijdend – en zo mogelijk hier te laten overnachten en eten. Kortom: inzetten op recreatie om zo de economie een duw te geven. De trefwoorden daarbij zijn: herkenning, beleving, verbinding. We kwamen bijeen in een gebouw van John Koomen hoveniers aan de A.C. de Graafweg bij Wognum. Een bijzondere locatie in het weidse land, bladeren op de vloer, houten picknicksets om met groepjes bij te zitten. Na een korte inleiding over merken en branden e.d. moesten we aan het werk. Samen nadenken over de goede en minder goede activiteiten die het bureau tot nog toe ontwikkelde, over nieuwe punten en over onze eigen inbreng. De aanwezigen kwamen uit verschillende hoeken: bestuurders, ondernemers en historici. De vraagstelling zorgde voor een interessante discussie. Kernpunten waren in onze groep: we willen mensen meer leren over dit gebied, we willen hen laten weten wat er allemaal te doen en te zien is, we moeten daarvoor nog meer aan de weg timmeren en met de activiteiten naar buiten treden. Zelf hoorde ik dit allemaal aan en dacht: dit doet ons genootschap al zo lang. Maar ja, misschien komen er steeds weer nieuwe mensen aan wie je die kennis over en de waarde van het gebied moet overbrengen.

Deze week deden we dat, zeker al voor het tiende jaar, met Rondje Cultuur voor leerlingen van de derde klassen van het voortgezet onderwijs. Dit keer waren we in het Vereenigingsgebouw in Bovenkarspel. Bij de rubriek Nieuws enkele foto's van deze dagen.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

409. Wat is de soep fleeuw (flauw, niet hartig).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.