Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 8 november

Mooie streekmiddag in de Beemster

Het was weer om lekker binnen te zitten, zaterdag 3 november. Regen en wind en sombere wolken hingen boven de Beemster. Maar in de Keyserkerk in Middenbeemster was het warm en de sfeer in het driehonderd jaar oude godshuis beloofde veel goeds. En dat goeds dat kwam er ook. In de vorm van een hartelijke ontvangst door dominee Wolff, door de thee en koffie in kopjes in de kleuren van de Beemster vlag, door de boeiende verhalen van respectievelijk dominee Nico Schroevers, wethouder Han Hefting, Elizabeth Wolff en export manager Kees Paradies van CONO kaas, en als klap op de vuurpijl door de drie fraaie liederen uit de musical Lang en gelukkig in de Beemster. 130 Mensen bezochten de streekmiddag, een volle kerk dus, goede reacties na afloop, we zijn rijk tevreden!

Een volle Keyserkerk op 3 november. (Foto Margreet de Reus.
Een volle Keyserkerk op 3 november. (Foto Margreet de Reus)

Maandagavond kwamen bij mij thuis de nieuwe West-Friese schrijvers weer bijeen: het zogenoemde kloine klassie. Deze keer was het onderwerp roime maken. Dat dat nog helemaal niet zo simpel is, bleek al gauw. Voor sommige schrijvers is het zelfs een crime. De opdracht was om thuis te proberen een kort rijmpje te maken. Eén van de deelnemers werd 's nachts wakker, bedacht een paar rijmende zinnen en sprong direct uit bed om die op te schrijven. Sommigen hebben duidelijk talent, het is te hopen dat ze dat zullen inzetten voor de stichting Creatief Westfries en voor het dialect in het algemeen.

Dominee Wolff, Betje Wolff en Aagje Deken waren present tijdens de streekmiddag in Middenbeemster.
Dominee Wolff, Betje Wolff en Aagje Deken waren present tijdens de streekmiddag in Middenbeemster. (Foto Jan de Reus)

Skotwal, de zanggroep die tijdens de Westfriezendag optrad, presenteerde vorige week hun eerste cd met West-Friese liedjes: dialectteksten op bekende melodieën. Zo wordt het West-Fries op een plezierige manier gebruikt! Interesse? Zie www.skotwal.nl.

De zangers en musici worden bedankt voor hun bijdrage aan deze middag. (Foto Margreet de Reus.
De zangers en musici worden bedankt voor hun bijdrage aan deze middag. (Foto Margreet de Reus)

Woensdag trad ik op in het café van Aris Bouwens in Noord-Scharwoude. Altijd gezellig: een avond met streekkost (heerlijk!) en met streekverhalen. De gasten komen weg en weer vandaan, maar dat maakt het juist leuk. Omdat je zo dicht bij het publiek staat, reageren de mensen direct en ontstaan er aardige dialogen. Zo had ik het over ‘joôs’, een mevrouw meldde: ‘Maar de meisjes toch ook wel?’ Waarop de anderen meteen zeiden: ‘In West-Friesland horen de meisjes ook gewoon bij de ‘joôs’!’
Ondanks dat we hier dus blijkbaar ien soort hebben, staan de meisjes en de vrouwen centraal in het boek over West-Friese vrouwengeschiedenis. Daar wordt deze maanden hard aan gewerkt. Veel vrouwen zijn geïnterviewd, foto's worden gezocht en gemaakt, het begint wat te worden! De publicatie is een initiatief van het Westfries Archief. De presentatie zal zijn in mei 2013, waarschijnlijk op of rond moederdag. Ik hou u op de hoogte!

Tekst Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

400. Die twee oudjes kunnen leuk koetelen (met elkaar hun huishoudelijke bezigheden, enz. doen). We laten ze maar wat koetelen (begaan, hun gang gaan, zonder ons ermee te bemoeien).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.