Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 26 augustus

Zomertoer en voorbereidingen

De Zomertoer, twaalf wandelingen met het NHD door de provincie, is weer ten einde. Nog nooit in het 5-jarig bestaan van de wandeltocht is het zulk mooi weer geweest! Ik heb drie dagen meegelopen en dat waren telkens weer dagen met bijzondere ontmoetingen en gedenkwaardige gebeurtenissen. Op maandag 13 augustus wandelden we van Camperduin naar 't Woud tussen Bergen aan Zee en Egmond. Uitleg was er onder meer bij het verbrande duingebied en we aten onze broodjes op met uitzicht op de kerf. In Bergen aan Zee trakteerden twee jonge musici ons op een prachtig concert. Deze pianiste en violist waren in Nederland in verband met Holland Music Session.

Wandelen met de Zomertoer van Camperduin tot Bergen aan Zee.
Wandelen met de Zomertoer van Camperduin tot Bergen aan Zee.

Dirk de Graaf speelt voor ons op de pianola.
Dirk de Graaf speelt voor ons op de pianola.

De steen in de voormalige zondagsschool in Zuid-Scharwoude.
De steen in de voormalige zondagsschool in Zuid-Scharwoude.

Op de terugweg reed Dirk de Graaf uit Zuid-Scharwoude met ons mee. Hij woont in een oud pand dat vroeger een zondagsschool was. De gedenksteen zit nog in de muur. Op het huis staat De Pathefoon, want daarbinnen bevindt zich een kleine verzameling geluidsapparatuur: een pianola, oude grammofoons en een draaiorgel. Natuurlijk konden we Dirks verzoek om even in De Pathefoon te kijken, niet weerstaan. En pas nadat we alle apparatuur hadden beluisterd, reden we huiswaarts.

De pathefoon.
De pathefoon.
In de Enge Wormer.
In de Enge Wormer.

Lunchen aan de waterkant.
Lunchen aan de waterkant.

De dag erna ging de wandeling van Slootdorp naar Wieringerwerf. De landschappelijke tegenstelling in deze twee dagen kon bijna niet groter zijn: van bos en duin met grillige paden naar de kaarsrechte wegen en fietspaden van het nieuwe land. Een week later liep ik mee van Wormer naar Spijkerboor: oud waterrijk land dit keer. Mooie verhalen van mensen die op dat land en in/op dat water werken. We luisterden onder andere naar de echtgenote van de laatste vaarboer in het Jisperveld, naar de enige beroepsvisser en naar de vrouwelijke sluiswachter bij de sluis van Spijkerboor. Iedere dag was anders, ieder keer weer een kijkje achter de schermen van grote en kleine bedrijven en organisaties. Complimenten voor de samenstellers van de Zomertoer!

De sluiswachtersdochter haalt acrobatische toeren uit om de deuren te openen.
De sluiswachtersdochter haalt acrobatische toeren uit om de deuren te openen.

Hier woont de beroepsvisser.
Hier woont de beroepsvisser.
Regenboog in de grote fontein in het Meer van Genève.
Regenboog in de grote fontein in het Meer van Genève.

Vorige week was ik een lang weekend in Genève: weer een ander landschap! En nu… nu nadert de Westfriezendag en zijn de vergaderingen niet van de lucht! Er moet nog veel geregeld worden en naast de organisatie van de jaarvergadering spelen allerlei andere ‘West-Friese’ zaken. Bijvoorbeeld: een optreden van onze schrijfgroep in Schagen, een vergadering over het project ‘West-Friese vrouwen in de twintigste eeuw’, alsook een bijeenkomst over de Open Monumentendag in de gemeente Medemblik en een vergadering van De Cromme Leeck. Maar de komende week krijgt de Westfriezendag prioriteit. We hebben een aantrekkelijk ochtendprogramma waarbij u als lid natuurlijk van harte welkom bent. 's Middags zijn er boeiende excursies, van Venhuizen tot Monnickendam. Heeft u zich opgegeven voor die laatste plaats? Dan zien we elkaar in de bus! En… u hangt toch allemaal de vlag uit? De Westfriezendag is immers de officiële Westfriese vlaggendag! Geef kleur aan de regio en steek het blauw-gele dundoek uit!
Tot kijk in Hoorn op 1 september!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

400. Die twee oudjes kunnen leuk koetelen (met elkaar hun huishoudelijke bezigheden, enz. doen). We laten ze maar wat koetelen (begaan, hun gang gaan, zonder ons ermee te bemoeien).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.