Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 7 juli

Naar Hensbroek en Schagen

De Schager Folklore markt is weer begonnen. Een uniek schouwspel van rijtuigen, veel jonge en wat oudere mensen in streekdracht, veel kramen en vrolijke dans en muziek. Donderdag 28 juni was de met zon overgoten openingsdag. Een afvaardiging van ons bestuur en van de commissie Kap en Dek zat 's middags ‘mooi an’ bij de openingsmaaltijd. Die maaltijd bestaat traditioneel uit: groentesoep, greêuwe urte, roist met krente en pudding met bessepent toe. Alles in één bord uiteraard en te eten met één lepel. Mooi makkelijk met de afwas! Tijdens deze feestelijke maaltijd werd de nieuwe cd van de Uienhoop gepresenteerd en het bedrag, dat werd verdiend met de uitgave van de Kroniek, overhandigd aan de voorzitter (12.500 euro maar liefst). Voor burgemeester Westerink was het zijn laatste openingsmaaltijd als ‘baas van Schagen’. Volgend jaar – als zijn gemeente gefuseerd is met Zijpe en Harenkarspel – zal er een nieuwe ‘burrie’ aanzitten.

Is dit wel lekker? Jong geleerd, oud gedaan in Schagen. Deze kleine meid doet mee aan de kinderbroodmaaltijd.
Is dit wel lekker? Jong geleerd, oud gedaan in Schagen. Deze kleine meid doet mee aan de kinderbroodmaaltijd.
Ik heb genoeg gehad, hoor.
Ik heb genoeg gehad, hoor.

Gister (5 juli) trad onze schrijversgroep op in Het Nieuwe Slot. Er werden mooie verhalen verteld en rijmen voorgedragen. Begeleid door Anja Zander zong Klaasjan Bak de sterren van de hemel. Twee liedjes hadden ijs en schaatsen rijden als onderwerp, heel toepasselijk op deze dag waarop het publiek zat te puffen van de hitte. Tranen werden regelmatig afgewist: van ontroering, van het lachen… of gewoon van transpiratie?

Zondag liet het weer zich van een heel andere kant zien. Harde wind en lage temperaturen op deze eerste dag van juli. Het genootschap had een kraam bij het Historisch Festival in Hensbroek. Onze plek was goed in het zicht, maar pal op de wind! Het bleek dus onmogelijk folders, bouwplaten, kalenders e.d. neer te leggen. Ook het opzetten van de banner was geen goed idee. Toch hadden we regelmatig aanloop. De prijsvraag ‘Hoe lang is de Westfriese Omringdijk’ trok kenners en belangstellenden. De antwoorden, die opgeschreven moesten worden, varieerden van 50 tot 3000 kilometer. Uit de briefjes met de juiste afstanden werden drie winnaars getrokken: Lars Strooper uit Tuitjenhorn kreeg een dvd, L. Kout uit Schagen en A. Molenaar uit Hensbroek ontvingen ieder een boek.

Onze kraam op het Historisch Festival in Hensbroek met Lies Smit als pr-dame.
Onze kraam op het Historisch Festival in Hensbroek met Lies Smit als pr-dame.

Woensdag de jaarboeken verzendklaar gemaakt. Een hele klus waaraan gelukkig veel vrijwilligers meewerken. Al diezelfde middag werden boeken bij leden bezorgd, merkte ik. Nog niet iedereen zal nu een jaarboek in huis hebben, maar zeker gebeurt dat binnenkort. Een iets ander aanzien, dit 79e boek. Een moderne cover, dus lichter en handzamer. De inhoud is divers, voor elk wat wils, van wetenschappelijke artikelen tot luchtige roime.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

596. Je mag niet die appel van dat kleine kind ofpollen (aftroggelen, afbédelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.