Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 21 maart

October- of Herfstsuiker

Veel takken van de Herfstsuiker worden rigoureus weggezaagd. Veel takken van de Herfstsuiker worden rigoureus weggezaagd.

Er staat een zestal donkere takken in een vaas in onze woonkamer. Het zijn takken van een perenboom en ik hoop dat ze mooi zullen uitbotten. Ik kreeg ze vandaag, 21 maart, van pomoloog Arie Oud uit Schellinkhout, die bezig was de hoge, oude perenboom, genaamd October- of Herfstsuiker, rigoureus te snoeien. Die boom staat aan de Grote Zomerdijk in Wognum. Arie vertelde me dat er weer (provinciaal) subsidiegeld beschikbaar gesteld wordt voor nieuwe groenelementen bij panden buiten de dorpskernen. Het aanbrengen of aanplanten van bijvoorbeeld houtwallen of hoogstambomen wordt voor 50% gesubsidieerd met een minimum van 1000 euro (dus een investering van 2000 euro). Informatie over deze regeling is te vinden op de site www.landschapnoordholland.nl, knop: zakelijke diensten en vervolgens: landschapselementen.

Arie Oud als balletdanser in de perenboom.
Arie Oud als balletdanser in de perenboom.

Gisteravond woonde ik de première bij van het toneelstuk De Pinksterblom. Dit van oorsprong oud-Hollandse stuk werd opgevoerd in de monumentale Grote Kerk van Schermerhorn ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van deze kerk. Het toneelspel dateert uit 1834 en werd al meerdere keren opgevoerd: in 1933, 1969 en 1994. Het kan zijn dat ik het stuk in dat laatste jaar heb gezien, vermoedelijk op een streekmiddag van ons genootschap.
Deze keer had De Pinksterblom een modern jasje gekregen: letterlijk (qua kleding en rekwisieten) en figuurlijk (qua types en enscenering). Er werd goed gezongen door het koor en de muziek vormde een mooie aanvulling op het spel. De spelers zegden hun oud-Hollandse teksten op. Sommigen hadden zich, wellicht ten gevolge van die lastige woorden en zinnen, de tekst niet helemaal eigen kunnen maken. Op zondagmiddag 1 april is er een optocht met de jonge pinksterblom, die op een berrie door het dorp Schermerhorn wordt gedragen (vanaf 14 uur). Daarna wordt het stuk nog een keer opgevoerd (om 15 uur), alsook op 24 en 30 maart (20 uur).

Zaterdagmiddag werd voor de tweede keer de Noord-Hollandse dialectendag gehouden. Dit keer in Egmond aan Zee. Het Verenigingsgebouw zat al gauw behoorlijk vol met belangstellenden uit alle delen van onze provincie. Na een welkomstwoord van burgemeester Hafkamp vertelde de Duitser Sven Kohnen over zijn afstudeerscriptie. Die ging over het Derpers, het dialect van Egmond aan Zee. Na dit wetenschappelijke begin hielden diverse dialectsprekers voordrachten of ze zongen liedjes. Onderwerpen waren onder meer: bijnamen (Volendam), Sunig dat se ware (Wierings) en Aars as aars (Texel). In de pauze was er aardig wat belangstelling voor de informatietafels. Natuurlijk waren het genootschap en Creatief Westfries aanwezig met allerlei materiaal en boeken.
Een goed initiatief, deze provinciale dialectendag, hopelijk zien we iedereen weer over twee jaar!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

760. Om op 't land te komen moesten we over 'n smal steggie (smal brugje of bruggetje).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.