Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 30 januari

Westfrieslandspel

Gister weer eens het Westfrieslandspel gespeeld. Blijft leuk! Ja, ik weet: iedere dag kun je vragen beantwoorden op onze site. Maar het spel met anderen spelen, gewoon rond de tafel, dat is eigenlijk je ware!
Daarbij merk je hoe snel feiten veranderen. Sporters wonen niet meer in de betreffende plaats of zijn gewoon al weer helemaal uit beeld, gebouwen zijn weg of hebben een andere bestemming gekregen, verenigingen bestaan niet meer.
Ook, zoals altijd, weer wat geleerd van de vragen en antwoorden. Wat een ‘schreef’ is bijvoorbeeld en wat de uitdrukking ‘da's grôte kien en kloine doppies’ betekent (dat zijn dikke vrienden). Maar wie legt me uit hoe die zegswijze precies in elkaar steekt?

Vrijdagavond repetitie van dat andere spel: ’t Ken vrieze… Langzamerhand begint het verhaal gestalte te krijgen. Nog ruim een maand te gaan – dan kunt u komen kijken.

Scène uit het toneelspel 't Ken vrieze... met v.l.n.r. Wouter Snoek, Glenn Admiraal en Wilfred Ooijevaar.
Scène uit het toneelspel 't Ken vrieze... met v.l.n.r. Wouter Snoek, Glenn Admiraal en Wilfred Ooijevaar.

’s Morgens was in het Timmermansgildehuis de jaarlijkse bijeenkomst van onze pr-medewerkers. Met elkaar hebben we de lijst van activiteiten voor 2012 doorgenomen en ingevuld. Goed om te merken dat mensen mee willen werken aan de presentatie van ons genootschap én van West-Friesland en aan de verkoop van onze producten.

Donderdag naar Alkmaar, naar het schitterende nieuwe onderkomen, van onder andere de Cultuurcompagnie, aan de Bergerweg nummer 1. Op die middag werd dit gebouw officieel geopend door de gedeputeerde Elvira Sweet. Diverse instellingen en organisaties zijn gevestigd in deze voormalige Ambachtsschool. Ieder presenteerde zich donderdag, wat een kakofonie aan geluid en een veelheid aan beeld opleverde. Van de opgravingen bij Sint Pancras tot het Jaar van de Buitenplaatsen, van de kanjers van de Omringdijk tot de tentoonstelling Noord-Holland in proza, poëzie en prenten.
Voor aanvang namen we snel even een kijkje in het Regionaal Archief, dat ook in dit gebouw gehuisvest is. Een oase van rust: een ruime, overzichtelijke studiezaal, plezierig ingericht, waar het goed toeven is.

Vorige week presenteerde ik ons genootschap tijdens de historische markt in Purmerend. Het is goed om ook de contacten met de verenigingen in Waterland en omstreken te leggen en te onderhouden. Er was behoorlijk wat belangstelling voor deze markt en er is volop ruimte voor gesprek en oriëntatie bij elkaar.

Komende zaterdag staan we met onze pr-producten in Berkhout, bij de jaarlijkse kostuumshow en veiling van de commissie Kap en Dek. Hopelijk is het weer goed die dag. Nu is het buiten een witte wereld en de temperaturen komen niet boven nul uit. Eindelijk toch een wintertje.
Tja, ’t ken vrieze en ’t ken dooie…

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

160. De handel op de veemarkt was levendig; de skossen waren druk in de weer (de daghandelaars die op dezelfde dag kopen en verkopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.