Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 22 december

In de donkere dagen

Ik schrijf deze Binnendijks om vijf uur in de middag en het is buiten al helemaal donker. Wat een duisternis deze dagen. Gelukkig is er het licht en de warmte van het samenzijn met mensen. Morgenochtend bijvoorbeeld is er een zogenoemd medewerkersochtendje in het gildehuis. Dan komen bestuursleden en mensen die zich regelmatig inzetten voor het genootschap bijeen. Denk aan onze spin in het web Corina, aan onze webmasters, aan de vrijwilligers die (soms) wekelijks in het gildehuis zijn te vinden en aan onze ‘portier’ Henk Bindervoet. Om hen te danken voor hun hulp wordt dit gezellige ochtendje georganiseerd.

Deze weken zijn er veel concerten en optredens. Ook ik verzorg een aantal avonden voor verenigingen. De mooiste middag tot nu toe was zondagmiddag 18 december. Ik droeg enkele teksten voor tijdens de kerstmiddag van het Eenigenburger Gemengd Koor in het sfeervolle kerkje van Eenigenburg.
Altijd als ik door de lange kerkenlaan loop en de terp op ga, lijk ik bevangen te worden door een wazige, oude stroming, er hangen daar vleugen van een schimmig verleden, van oerverhalen die aanwaaien over de dijk. Bijzonder!
Het kerkje zat al gauw vol mensen, er werd een afwisselend programma gebracht van liederen, vertellingen, muziek en gedichten. Daarna nog een tijdje mooi ‘anzitte’ in café De Burcht dat speciaal voor deze gelegenheid geopend was.

Wat het genootschap betreft: vorige week stond in het teken van de presentatie van het derde deel van de Westfriese Historische Reeks op vrijdag 16 december (zie Nieuws).

Authentiek interieur in tuinderswoning.
Authentiek interieur in tuinderswoning.

Op diezelfde dag bezochten Joop van Diepen en ik een originele kleine tuinderswoning in De Goorn, compleet met bedsteden en vaste kasten. Erachter een schuur met een stalgedeelte en, achter een blauwgeverfde deur, een oude houten ‘plee’. In het kader van de werkzaamheden van de Bouwhistorische Commissie namen we foto's van de woning. De dag erna werd namelijk begonnen met de sloop van het interieur.

Vorige week was de slotavond van mijn kleine schrijversgroepje. In de Nadorst gingen we samen met onze partners uit eten. Tussen de gangen door werden verhalen en gedichten voorgelezen, natuurlijk allemaal eigen werk. Onze troubadour Eric Slikker had een aantal van die teksten op muziek gezet. Het werden dus liedjes en Eric zong ze terwijl hij zichzelf begeleidde op de gitaar.
Het was een prachtavond!

Intussen heb ik de leden voor het nieuwe groepje een mail gestuurd. We beginnen weer in januari. Er kan nog iemand bij, dus wanneer u in het dialect wilt schrijven: meldt u aan!

Onze website is aangemeld voor de Geschiedenis Online Prijs. U kunt stemmen op onze site! Doen, hoor!
Rest mij iedereen vreugde, harmonie en inspiratie te wensen voor het nieuwe jaar. Volgende week geen Binnendijks, dan is er even rust. In 2012 schrijf ik weer! Alle goeds!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

In de boet een ‘plee’.
In de boet een ‘plee’.

 


Hé, is dat Westfries?

176. Die auto gaat nog wel 'n tijdje mee. Die moet je niet wegskoiten (ver beneden de waarde van de hand doen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.