Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 14 november

Ode aan West-Friesland

Wat een leuk mailtje kreeg ik vandaag. Het was afkomstig van het koor Stuurloos uit Wognum. Zij traden vorig jaar tijdens de Westfriezendag voor ons op en dat optreden werd zeer gewaardeerd. Op die dag zongen zij onder meer het fraaie ‘Ode aan West-Friesland’. Oorspronkelijk is dit een Schots lied getiteld Caledonia. Het wordt gezongen door John Wright, die ook een Friese tekstversie maakte. Een koorlid van Stuurloos schreef vervolgens een Nederlandse tekst: het is het lied van een man die verlangt naar zijn geboorteland, in dit geval dus West-Friesland. Deze ode staat sinds kort op YouTube, gelardeerd met fraaie foto's van onze streek. Luister en kijk maar eens op:

Rondje Cultuur in Bovenkarspel: hier vullen de leerlingen hun kwartierstaat in.
Rondje Cultuur in Bovenkarspel: hier vullen de leerlingen hun kwartierstaat in.

Een ode aan West-Friesland brachten we ook vandaag (maandag 14 november) tijdens het Rondje Cultuur. Zo'n dag met cultuur en kunst werd (en wordt de komende dagen) gehouden voor leerlingen uit de derde klassen van het Martinus College uit Grootebroek. Ook ons genootschap draagt daaraan haar steentje bij. Drie dagen vertellen we in het Vereenigingsgebouw in Bovenkarspel over culturele en historische bijzonderheden van West-Friesland.
Ook vullen de leerlingen hun eigen kwartierstaat in, natuurlijk voor zover ze de gegevens van hun familie weten. Thuis kunnen zij dat papier verder uitwerken.

Discussie bij het invullen van de kwartierstaat.
Discussie bij het invullen van de kwartierstaat.

Steeds vertellen we met enthousiasme over ons gebied, over het dialect en de streekdracht, over molens en meren, dijken en sloten. We eindigen met een quiz en vandaag wisten de leerlingen van alle vier de groepen de meeste vragen goed te beantwoorden. Als moeilijkste onderdeel vroegen we ten slotte naar de betekenis van dialectwoorden. Dat leidde tot leuke reacties. ‘Begrôtelijk? Dat is toch gewoon begrotelijk?’ ‘En skrape? Ja, skrape dat is schrapen. In de tuin of op de bouw.’
Gelukkig dat deze woorden nog zo bekend klinken bij de meeste van deze kinderen!

Onze nieuwe banner bij de deur van 't Kerkhuys in Spanbroek.
Onze nieuwe banner bij de deur van 't Kerkhuys in Spanbroek.

Ook zondag 13 november was er sprake van een ode aan West-Friesland. Tijdens de bijeenkomst voor onze nieuwe leden in 't Kerkhuys in Spanbroek stonden West-Friesland en het Westfries Genootschap volop in de schijnwerpers. Onze promotie-dvd riep meteen de West-Friese sfeer op. De verhalen van de vertegenwoordigers van de diverse stichtingen en commissies gaven een goede inkijk in de veelsoortige activiteiten die worden ondernomen in het kader van de cultuur en de historie van onze regio. De bijbehorende foto's zorgden voor extra ondersteuning van de woorden. Het bezichtigen van de monumentale kerk en het prachtige oude raadhuisje (dat jarenlang de kaft van onze bundel sierde) bracht de nodige geschiedenis onder de aandacht van de aanwezigen, het optreden van Elly Druif en Anja Zander met West-Friese liedjes maakte de middag compleet.
Heel aardig was het om te horen waarom men lid was geworden van het genootschap. Mevrouw Dol-Klaver vertelde dat ze op een boekenmarkt oude jaarboeken van het genootschap had gekocht. Thuis had ze die vol belangstelling gelezen, waarna ze dacht: van die vereniging wil ik lid worden! Ons jongste nieuwe lid is een studente geschiedenis uit De Goorn. ‘Als bijna afgestudeerd student, afkomstig uit en woonachtig in West-Friesland kan ik het niet maken om geen lid te zijn van het genootschap! Dus meldde ik me aan!’
Een mooi schilderij van de heer Keeman uit de Streek werd enige tijd geleden geplaatst achter op 't Vierkant. En dat had tot gevolg dat hij lid werd!
Leuk om al die motivaties te horen!

Gedenkplaat van de eerste genootschapsvoorzitter G. C. van Balen Blanken in het raadhuisje in Spanbroek.
Gedenkplaat van de eerste genootschapsvoorzitter G. C. van Balen Blanken in het raadhuisje in Spanbroek.

Vorige week zaterdag tijdens de najaarsstreekmiddag wapperde de West-Friese vlag aan de gevel van de Noorderkerk in Hoorn. Ik maakte er 's morgens een foto van en die wil ik u niet onthouden. Ook als ode aan West-Friesland!

De Westfriese vlag wappert aan de Noorderkerk tijdens de najaarsstreekmiddag.
De Westfriese vlag wappert aan de Noorderkerk tijdens de najaarsstreekmiddag.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

135. Als je zo af en toe wat aan dat werk doet, kom je er nooit mee klaar, je moet 't loif er an leggen (flink aanpakken, intensief werken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.