Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 6 november

Een grandioze show

Een prachtig herfstdag gister (5 november) met zachtjes neerzwevende bladeren uit gouden bomen, met het zachte licht van het najaar en met rust die daalt over de velden.
Van die rust was in en rond de Noorderkerk aan het Kleine Noord in Hoorn echter weinig merkbaar. De voorbereidingen voor de show Kostuum te kijk, waarmee de commissie Kap en Dek onze najaarsstreekmiddag zou vullen, waren in volle gang. Rond elf uur reed ik op de Veemarkt om alvast mijn tassen af te leveren bij de achteringang van de kerk. Daar stond een auto met aanhanger met daarop tientallen klapstoelen. IJverige mensen sjouwden heen en weer met die stoelen. Achter mij kwam een busje met daarin rood tapijt, bestemd voor bekleding van de catwalk.

Zaanse welstand uit de 18e eeuw.
Zaanse welstand uit de 18e eeuw.

Ik parkeerde mijn auto vervolgens op het Pelmolenpad en wandelde terug naar de kerk. Die morgen had Barbara Donker al op tijd mijn kap gezet, want om 10.00 uur werd ik verwacht in de studio van radio Hoorn voor een interview over de kostuumshow en over mijn nieuwe boek. Ik denk dat ik een primeur had daar, want nog nooit had er iemand in West-Fries kostuum plaats genomen achter de microfoon!

Een dame in de kleurige Hindelooper klederdracht.
Een dame in de kleurige Hindelooper klederdracht.

In de kerk was iedereen druk in de weer. Doeken werden opgehangen, het rode kleed uitgerold en vastgemaakt, taaitaai en pepernoten neergezet, het geluid getest, tafels verschoven, plakkaten opgehangen, instrumenten gestemd, blaasmuziek gerepeteerd.
Al gauw kwamen de eerste personen in kostuum al binnen. Wat een pracht en praal en rijkdom! Vooral toen Jacoba van Beieren en haar graafgemaal arriveerden, was iedereen vol bewondering voor hun schitterende kostuums. Zij beiden oefenden hun binnenkomst en het gaan op de catwalk: schrijden en voornaam kijken, daar kwam het op aan.

Nogmaals de deftige Zaankanters.
Nogmaals de deftige Zaankanters. De dame draagt een modieuze japon, een robe Anglaise, uit omstreeks 1770, de man een driedelig kostuum van paarse Lakense stof.

Ik posteerde me bij de ingang aan het Kleine Noord en kwam daar de volgende anderhalf uur praktisch niet meer vandaan. Er kwamen al ver voor tijd mensen binnen, om informatie, om gereserveerde kaarten, mensen in kostuum of zeulend met koffers vol kleding. Om kwart voor één kwam de stroom bezoekers goed op gang en dat zou aanhouden tot ver na half twee.
Maar toen had ik iedereen al lang welkom geheten, had burgemeester van Veldhuizen al uitleg gegeven over zijn kostuum en Jacoba en Frank aangekondigd. Zij openden met hun komst de show, twee herauten speelden vol verve op hun trompet de grote deuren gingen open en daar schreden zij binnen, precies zoals was gerepeteerd.

Gravin Jacoba van Beieren.
Gravin Jacoba van Beieren.

Daarna volgde een schitterende stoet van mensen met de prachtigste gewaden. Zij showden kleding van de 15e eeuw tot begin 20e eeuw. De historie werd regelmatig onderbroken door mannequins die hedendaagse mode toonden. In hun kleding waren elementen terug te vinden van de oude gewaden en japonnen, zoals haakjes en oogjes, een schootje en het dragen van meerdere rokken over elkaar heen.
De uitleg bij de kostuums werd plezierige wijze verzorgd door Margo Haakma en Harold Bos. De passende muziek van Bert van Baar ondersteunde de presentaties.

De 17e eeuw: drie personen uit aristocratische families.
De 17e eeuw: drie personen uit aristocratische families.

Ja, en verder moet u het doen met de foto's. Een aantal ervan voeg ik hierbij. Ook kunt u kijken op de website van het Noord-Hollands Dagblad, waarop verslaggever Martin Menger zijn foto's plaatste.

Ik heet de aanwezigen en de deelnemers welkom.
Ik heet de aanwezigen en de deelnemers welkom.

Ik citeer hieronder uit mijn slotwoord:
‘Dames en heren, we zijn aan het eind gekomen van een grandioze show.
We maakten een tocht door het land van kostuums en streekdrachten, we zagen tabberds en floddermutsen, huken en rijglijfjes, kapers en boezels, kraplappen en bloemhoeden, kortom: een rijke schakering aan versierselen waarmee mensen zich tooien en waarmee zij hun welstand of hun armoe tonen.
Graag wil ik uw aandacht vragen voor de zes leden van de commissie Kap en Dek. Zij hebben heel veel werk verzet voor deze middag. Een jaar lang zijn ze al bezig met de voorbereidingen en vele vergaderingen zijn besteed aan de totstandkoming van de show. Ik wil graag naar voren roepen: Barbara Donker, Gerian Helder, Annemarie van Dolder, Evelien Lub, Lies Smit en Hans van Kampen.
Voor jullie een klein presentje. Het heeft iets te maken met proosten, met licht en met breisels. Proosten op de geslaagde middag, licht omdat jullie steeds nieuw licht laten schijnen op historische kleding en hoofdtooi en breisels, tja, bij jullie hoort natuurlijk iets met stof, draad, katoen en wol. Hiermee onderstrepen we onze waardering voor jullie inzet.

Natuurlijk gaat onze dank ook uit naar alle medewerkers aan de show.
Wat hebben jullie ons een prachtige middag bezorgd!
Heel veel dank daarvoor en natuurlijk een Westfries presentje: bij historische kleding past een authentieke krentenmik. Die wordt u aangereikt bij het verlaten van het podium.
Gravin Jacoba van Beieren en haar graafgemaal Frank van Borsselen verlaten nu het kerkgebouw en lopen zo de geschiedenis weer uit.’
Einde van een indrukwekkende middag!

De dag ervoor was ik met drie mensen in kostuum: Willy Keetman, Conny Stolk en Jan Smit, naar de studio van RTVNH in Amsterdam gereden. Daar waren we te gast in het programma Noordhollands Diep. Het werd een aardige uitzending die veel publiciteit opleverde. Mede dankzij het fraaie artikel in het Noord-Hollands Dagblad kwamen er veel bezoekers op het laatste moment naar de Noorderkerk. De vijftig extra klapstoelen waren niet voor niets gehaald!

Tekst Ina Broekhuizen-Slot
Foto's Margie Schilder en Cees Langedijk

 


Hé, is dat Westfries?

646. Over de benoeming van die ambtenaar heb ik niks te kerdiezen (niets over te zeggen of te beslissen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.