Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 2 november

Drukte rondom ‘Kostuum te kijk’

Ja, er is nogal wat gaande rond de najaarstreekmiddag aanstaande zaterdag. Het belooft een mooi schouwspel te worden in de eerbiedwaardige Noorderkerk.

Daar waren we ook vrijdag al te gast bij de herdenking van het Hoorns taartarrest (1910/1911). Een bijzondere en goed verzorgde bijeenkomst met interessante sprekers (bekende juristen) en een prachtige sketch van acteur Frederik de Groot. Alles draaide natuurlijk om de vergiftigde taart en de ‘voorwaardelijke opzet’ van de dader. U kent ongetwijfeld het verhaal. Ontroerend was de speech van de zoon van het dienstmeisje, Grietje Appelman, die in 1910 heel ziek werd van het arsenicum in de taart. Zij was toen veertien jaar en haar naam komt in het hele proces niet voor. Van slachtofferhulp had nog niemand gehoord… Het meisje overleefde de vergiftiging, maar verloor haar werkgeefster, met wie ze een vriendschappelijke band had, en haar baan. Grietje was de oudste in het gezin en kostwinner. Haar zoon was blij dat de naam van zijn moeder nu, in 2011, wel genoemd werd en dat zij zo herdacht werd. Hij kreeg een groots applaus voor zijn toespraak.

Herdenking Hoorns taartarrest in de Noorderkerk op vrijdag 28 oktober.
Herdenking Hoorns taartarrest in de Noorderkerk op vrijdag 28 oktober.
Acteur Frederik de Groot vertelt op originele en boeiende wijze over het misdrijf en de gevolgen ervan.

Diverse vergaderingen de afgelopen tijd, waaronder één van de nieuwe Bouwhistorische commissie. We bogen ons over de eerste opname in het archief: de boerderij op Koningspade 28 in Hoogwoud. De gegevens moeten zo compleet mogelijk zijn, want deze opname vormt de basis voor volgende projecten. Kent u historisch interessante gebouwen die op de nominatie staan om gesloopt of ingrijpend verbouwd te worden, meld het s.v.p. bij ons secretariaat. De commissieleden brengen alle gegevens van het pand in kaart (opmetingen, foto's, bouw- en bewoningsgeschiedenis), zodat die in ieder geval bewaard blijven.

Gisteravond hield Marianne Buisman een lezing over de geschiedenis van West-Friese vrouwen door de eeuwen heen. Zij deed dit in de imposante VOC-zaal in het Westfries Museum, een plaats vol (mannen)geschiedenis. Marianne verdiepte zich in de historie van vrouwen uit haar familie aangevuld met die van andere vrouwen uit West-Friesland. In grote stappen ging ze door de eeuwen heen en ze vertelde de verhalen vanuit het gezichtspunt van de vrouwen. Muziek en beelden ondersteunden haar relaas. Leuk om te horen!

Ja, en dan zaterdag! Het draaiboek is klaar, de aanmeldingen komen binnen, aan de kleding wordt de laatste hand gelegd. Komt u ook? Stort nu geen geld meer, daarvoor is te kort dag, maar koop gewoon een kaart bij de entree in de kerk.
Heel mooi is het dat we medewerking hebben van de modezaak X-Point uit Hoorn. Er wordt moderne kleding geshowd uit die winkel. Aan de hand van die kleding wordt naar overeenkomsten gezocht met kostuums uit de vorige eeuwen. Troubadour Bert van Baar zal liederen en muziek laten horen en er is voor iedereen natuurlijk koffie of thee. Welkom!

Muurhuizen in Amersfoort.
Muurhuizen in Amersfoort.

Veel geschiedenis deze week: zaterdag waren we in de oude stad Amersfoort. Ook daar veel historie, al wandelend en varend hadden we er een schitterende dag met mooi herfstweer.

Varend door de historische stad.
Varend door de historische stad.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

462. 't Kind zat te gnokken (begerig te kijken) naar al dat lekkers.
Als moeder vlees snijdt, staat de hond erbij te gnokken.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.