Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 17 oktober

Vragen en antwoorden

Veel vragen stelde ik donderdag en zaterdag. Die vragen waren bedoeld voor oudere West-Friezinnen. Het zijn korte vragen over heel gewone zaken, betreffende het gezin waarin ze opgroeiden en het gezin van henzelf. Op de meeste vragen kreeg ik antwoord. Soms wisten ze het niet of vonden ze het een vreemde vraag. Zoals: wat vindt/vond u het mooiste om te doen in het huishouden? Dan haalden ze hun schouders op, of ze zeiden ‘alles’. Wat een vraag, leken ze te denken. Er was toch geen keus, alles moest gewoon gedaan worden. En ze vonden alles eigenlijk ook wel ‘goed’ te doen.
De vragen vormen een onderdeel van mijn aandeel aan het project ‘De geschiedenis van vrouwen in West-Friesland in de 20e eeuw’, een initiatief van de stichting Vrienden van het Westfries Archief. Hieraan werkt een aantal schrijfsters mee en ieder van ons heeft een hoofdstuk onder haar hoede. Mijn hoofdstuk heet ‘Vrouw en gezin’ en daar is natuurlijk veel over te vertellen en te schrijven. Als eerste start ik met een korte enquête, die ik uitdeel aan vrouwen in drie leeftijdscategorieën: geboren voor 1940, van 1940-1970 en na 1970. Wilt u zo'n enquête invullen of hebt u suggesties (vrouwenclub, vereniging, etc) belt u me dan gerust. Het is misschien zeven minuten werk en het betreft vrouwen die zijn geboren en opgegroeid en nog steeds wonen in oostelijk West-Friesland.

Sleeën op de stal bij museumboerderij Westfrisia in Hoogwoud.
Sleeën op de stal bij museumboerderij Westfrisia in Hoogwoud.

Vragen stelden we ook vrijdagavond tijdens het bezoek met de vrijwilligers van het Huis van Oud aan museumboerderij Westfrisia. Vragen over de collectie en over Adriaan Donker, over het gebouw en het erf. We kregen overal antwoord op en bovendien werden er veel nieuwe feiten en wetenswaardigheden verteld en voorwerpen getoond. Een bijzonder museum met een rijke inhoud!

Fraaie pop waar Adriaan vroeger mee speelde.
Fraaie pop waar Adriaan vroeger mee speelde.

Vragen waren er eveneens van onze nieuwe penningmeester Peter Koopman tijdens de eerste dagelijks bestuursvergadering woensdagavond. Met West-Fries gemak voegt Peter zich in het DB, op zijn vragen krijgt hij antwoord en voor zichzelf probeert hij ook via andere manieren grip te krijgen op het (financiële) reilen en zeilen van ons genootschap.

Prachtige kaaspers.
Prachtige kaaspers.

En ten slotte waren er gistermiddag vragen. Vooral van niet-leden van onze vereniging. Die waren aanwezig bij de vertoning van de film ‘Leven en werken van de Westfriese boer’ in café 't Wapen van Wieringerwaard. Een goede opkomst daar in de pauwenstad. Bij onze pr-stand werden veel vragen gesteld over het genootschap en over de producten die er te koop waren. De film zorgde voor herkenning en herinneringen. Een goed idee in deze maand van de geschiedenis. Komende zondag 23 oktober zijn er weer oude beelden te zien, dit keer in café De Vriendschap in Wadway (14 uur).

Hek bij het kerkhof protestantse kerk Wognum.
Hek bij het kerkhof protestantse kerk Wognum.

Vrijdag fotografeerde ik het hek rond de kerk van Wognum. Dit is een bijzonder en monumentaal hek uit de tweede helft van de 19e eeuw. De foto's zijn bestemd voor een kort artikel over dit hek. Een paar ervan voeg ik bij deze Binnendijks.

Het monumentale hek voor de kerk aan de Raadhuisstraat.
Het monumentale hek voor de kerk aan de Raadhuisstraat.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

596. Je mag niet die appel van dat kleine kind ofpollen (aftroggelen, afbédelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.