Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 10 oktober

Schatten

Wat is er veel gebeurd de afgelopen weken! Natuurlijk: wanneer je een weekje met vakantie bent, doe je veel indrukken op en lijkt de tijd wel sneller te gaan. Dat was ook het geval met de reis die we naar Jordanië maakten. In zes dagen hebben we veel gezien en ervaren, iedere dag had andere accenten: de woestijn, Petra, prachtige restanten van Romeinse steden, Dode Zee, Aqaba en de Rode Zee en aan het begin en het eind van de reis de hoofdstad Aman.

Uitzicht bij Petra.
Uitzicht bij Petra.

Wat een historie, wat een bijbelse plaatsen, wat een rijke schatkamer van de geschiedenis! Bijzonder interessant en zeer de moeite waard, maar… ook behoorlijk vermoeiend.

Imposant Petra.
Imposant Petra.

In de Wadi Rum.
In de Wadi Rum.

De dag voordat we vertrokken, hield de commissie Kap en Dek bij het museum Huis van Oud de middag Schatten uit de kast. Ook hier dus ‘schatten’. Mensen kwamen het erf op met plastic tassen, dozen en doosjes, in kranten verpakte spullen en soms met grote tassen. Deskundigen zaten klaar om te kijken, te vertellen en advies te geven. De gegevens werden keurig opgeschreven en meegegeven aan de inbrenger. Het was mooi weer, dus ook buiten waren zitjes gemaakt, waar mensen konden aanschuiven. Al met al een geslaagde middag!

Schatten uit de kast bij het Huis van Oud: hier een jongenspakje dat in 1913 gemaakt werd, ...
Schatten uit de kast bij het Huis van Oud: hier een jongenspakje dat in 1913 gemaakt werd, waarschijnlijk t.g.v. 100 jaar koninkrijk.

Deskundigen overleggen, v.l.n.r. Hans Verberne, Aafke Buur en Jeanne de Weert.
Deskundigen overleggen, v.l.n.r. Hans Verberne, Aafke Buur en Jeanne de Weert.

Deze week vergaderde onze commissie Presentatie. We spraken over de twee middag die in oktober gehouden worden in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Het zijn filmmiddagen in samenwerking met de stichting Projector. In Wieringerwaard (16-10) wordt de film ‘Leven en werken van de Westfriese boer’ vertoond en in Wadway (23-10) zijn allerlei bijzondere historische films te zien uit oostelijk West-Friesland.

Op 13 november is er een bijeenkomst voor onze nieuwe leden in ’t Kerkhuys in Spanbroek. Er wordt uitgebreid verteld over het genootschap en ook kunnen de kerk en het raadhuisje bekeken worden.

Donderdagavond kwamen de cursisten die leren om West-Fries te schrijven bij ons thuis bij elkaar. De avond stond in het teken van ‘roime’. Dat rijmen maken nog niet zo makkelijk is, was aan het eind wel duidelijk.

Vrijdagochtend was het een drukte van jewelste in het gildehuis. Daar werden alle Vierkanten ingepakt, die waarschijnlijk morgen bij u in de bus zullen liggen.
De ploeg inpakkers is heel ervaren en in twee uur tijds zaten alle boekjes in de enveloppen! Hulde voor deze vrijwilligers!

Zaterdagmiddag hield de stichting voor Landelijk Schoon haar jubileumsymposium. De stichting vierde hiermee het 85-jarig bestaan. De locatie was het dorpshuis van de Zuidermeer: een prachtige plek midden in het groene land. De accommodatie was prima, een grote ruimte en goede catering. Het symposium had als titel ‘Kansen en bedreigingen van het West-Friese landschap’. Vier inleiders hielden interessante verhalen over dit onderwerp, ieder vanuit hun eigen vakgebied: archeologe Carla Soonius, stolpenkenner Willem Messchaert, landschapshoeder Jan Kuiper en gedeputeerde Tjeerd Talsma. Dagvoorzitter was Franc Weerwind, burgemeester van Velsen (en voorheen van Niedorp). Sterk waren de samenvattingen die hij hield na elke lezing, ook de discussie na afloop hield hij goed in de hand. Er werden zinnige dingen gezegd en het was goed de verschillende invalshoeken te beluisteren.

Wat mij opvalt is dat mensen steeds maar weer iets ‘willen’ met het landschap. Er moet iets ontwikkeld worden, iets veranderd, een plan geschreven, beleid gemaakt. Waarom niet ook gewoon landschappelijke schatten laten rusten en laten liggen zoals ze nu liggen?
De woorden van Koos Groot uit Hauwert over de Kromme Leek waren me dan ook uit het hart gegrepen. ‘Laat de Leek liggen zoals hij ligt en blijf eraf!’

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

305. Als er sneeuw of ijs is, halen de kinderen de toog (prikslee) van de zolder.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.