Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 20 september

Een nieuw boek!

Deze week stond natuurlijk vooral in het teken van m'n nieuwe boek. Zoete Ermgard heet het en de roman speelt zich af in het decor van een fruittelersdorp. Het gaat over de veranderingen in dat dorp, maar daarnaast over liefde, dood, vaders, moeders, dochters en zonen – zoals gebruikelijk in een roman.
Zoete Ermgard is de naam van een Hollandse appelsoort én van het schilderij dat van het West-Friese meisje Bets wordt gemaakt.

Presentatie van mijn nieuwe boek Zoete Ermgard in de monumentale kas van de familie Balk in Blokker.
Presentatie van mijn nieuwe boek Zoete Ermgard in de monumentale kas van de familie Balk in Blokker.

Zondag was de presentatie en die werd gehouden in de historische fruittuin van de familie Balk aan de Koewijzend in Blokker. In de monumentale kas, onder een koepel van druivenranken met prachtige trossen, zaten de genodigden. Ik vertelde wat over het boek en las er enkele stukjes uit voor. Annie Balk vertelde over de historie van de kas en de fruitteelt en over de plannen met de tuin.
Gerda Govers en Wil Luiken gaven een bijzonder muzikaal tintje aan de middag.

Welkom aan iedereen!
Welkom aan iedereen!

Gistermiddag togen we voor tv-opnames naar de studio van RTVNH in Amsterdam. Leuk om dat eens mee te maken! Het interviewtje werd uitgezonden in het programma Noord-Hollands Diep. Ondanks dat het erg kort duurde, gaf het een redelijke indruk van het boek en de inhoud. West-Friesland werd in ieder geval goed gepromoot!

Het eerste exemplaar bood ik aan aan onze oudste zoon Matthijs.
Het eerste exemplaar bood ik aan aan onze oudste zoon Matthijs.

Vrijdag namen Jan Smit, Netty Zander en ik, namens het genootschap, deel aan de officiële opening van het Vooroeverproject bij Medemblik. Het werd een mooie dag op het water. Aan boord van het zielschip De Hartstocht reikte staatssecretaris H. Bleker een boekje over de natuur aan het IJsselmeer uit. Vervolgens voeren we naar de nieuw aangelegde steiger bij het Stoommachinemuseum. Daar werd het informatiepaneel onthuld door Piet Zwaan, voorzitter van het Recreatieschap, Kasper Gutter en Frank Streng, wethouder en burgemeester van Medemblik en Henk Bleker. Daarna zette het schip koers naar het vogeleiland De Kreupel. We konden en passant genieten van zeilwedstrijden en van het zicht op het Vooroeverproject.
Een leerzame en plezierige dag, waarop we een goede indruk kregen van de buitendijkse natuur- en recreatieontwikkeling.

Onthulling van het informatiepaneel.
Onthulling van het informatiepaneel.

Het paneel waarop de buitendijkse natuur- en recreatieontwikkeling goed te zien is.
Het paneel waarop de buitendijkse natuur- en recreatieontwikkeling goed te zien is.

Zeilwedstrijden op het IJsselmeer.
Zeilwedstrijden op het IJsselmeer.

Donderdag trad ik met drie andere West-Friese schrijvers op in het Nieuwe Slot in Schagen. Het publiek bestond uit personeelsleden van de gemeenten Schagen, Harenkarpsel en Zijpe. Na de ontvangst op het plein werd de groep in tweeën gedeeld: de ene helft ging naar museum Vreeburg en de andere helft kwam binnen om naar ons te luisteren. Na ongeveer veertig minuten werden de groepen gewisseld. Het werd een bijzonder optreden, waarop we goede reacties kregen. De drie gemeentes zullen per 1‑01‑2013 opgaan in één grote gemeente en deze middag was er alvast een feestelijke kennismakingsbijeenkomst waarop alle gemeentes werden bezocht.

Volgende week zijn we een weekje naar het buitenland, dus dan geen Binnendijks. In oktober hoort/leest u weer van me.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

573. M'n ouwe bromfiets moet opgeruimd worden. Elke dag zit ik er aan te madderen of: medderen (knoeien, klungelen, inspannend werken).
Dat gemadder moet nu 'ns uit zijn (dat moeilijke werk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.