Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 13 september

Monumenten in West-Friesland

Zaterdag was het Open Monumentendag (OM). Ook bij ons Timmermansgildehuis stond natuurlijk de poort open! Velen kwamen het steegje door en namen een kijkje in het enige gildenhuisje dat er nog is in Hoorn. Vooral de plafondschilderingen in de ruimte boven zijn bijzonder. Binnenkort komt Pieter Meijer van het bureau Erfgoed- en Monumentenzorg van de gemeente Hoorn met een groep studenten van de UvA, afdeling restauratie en onderzoek historische interieurs, kijken naar deze schilderingen.

De nieuwe gemeente Medemblik deed voor het eerst mee aan de OM. Ik zat in het comité dat het voortouw had genomen om ook in onze dertien kernen, waar zoveel West-Friese rijkdom te zien is, deuren van monumenten open te zetten. 35 huizen, kerken, musea, molens en raadhuizen deden mee aan deze dag. Er kwamen geïnteresseerde bezoekers kijken, veel mensen fietsten van het ene monument naar het andere.

De vlag van Open Monumentendag wappert bij de boerderij Welgelegen in Wognum.
De vlag van Open Monumentendag wappert bij de boerderij Welgelegen in Wognum.

In Wognum was de boerderij Welgelegen dé topper. Volledig authentiek (behalve dat er nu auto's op stal staan in plaats van koeien) met een museale uitstraling. In het vierkant hangt gereedschap met de namen erbij; allerlei attributen die gebruikt werden bij het kaas- en boter maken staat uitgestald op de stallen, ook met namen en uitleg over het vervaardigingsproces. In de kamers staan de kastdeuren open: linnengoed en bedsteden zijn te bewonderen.

Doorkijkje naar de pronkkamer.
Doorkijkje naar de pronkkamer.

De kasten staan open!
De kasten staan open!

Een contrast, maar niet minder interessant, vormde de weidemolen in de Kerkepolder. Daar kwamen in totaal 15 mensen kijken. Vrijwillig molenaar Coen Rood vertelde enthousiast over het molentje en liet het ook draaien. Hij heeft het plan opgevat om aan Noordhollands Landschap, de eigenaar van de polder, te vragen of er vanaf de molen een brede greppel gegraven kan worden naar het laagste punt. De molen zou dan water kunnen malen naar dat punt, zodat het land daar in het voorjaar drassig genoeg is voor de weidevogels. Dit voorjaar was de grond daar namelijk kurkdroog en is het voor de vogels lastig om voedsel te vinden.

Tegenlicht opname van Coen bij 'zijn' molen in de Kerkepolder.
Tegenlicht opname van Coen bij 'zijn' molen in de Kerkepolder.

Vrijwillig molenaar Coen Rood vond de oude vijzel van de weidemolen terug.
Vrijwillig molenaar Coen Rood vond de oude vijzel van de weidemolen terug. Deze vijzel werd gebruikt als paal, aan de inkepingen is te zien waar hij eertijds voor werd gebruikt.

's Middags reed ik naar het kerkje van Veenhuizen. Daar werd met het nodige ceremonieel het nieuwe onderkomen van de unieke graftombe van Reinout van Brederode geopend. Reinout was zelf ook aanwezig, in vol ornaat, tezamen met andere personen uit zijn tijd. Mede dankzij de inzet van vrijwel alle inwoners is het nieuwe gebouw tot stand gekomen. Zo organiseerden de jongeren een popfestival onder de naam Bredepop. Maar natuurlijk was er ook veel subsidie nodig om een en ander te realiseren. Daarom waren gedeputeerde Elvira Sweet en de wethouder van Heerhugowaard aanwezig om de opening te verrichten. In de kerk was een expositie van schilderijen van Heerhugowaardse amateur-schilders. Heel veel Veenhuizers waren er om de opening mee te vieren. Zoveel dat ik eigenlijk moeilijk foto's kon maken. Mevrouw Sweet was naar Veenhuizen gekomen in een fraaie aanspanning met twee paarden. Die stond een stukje voor de kerk te wachten, vlak voor een stolpboerderij. Dat ouderwets aandoende tafereeltje heb ik toen maar vastgelegd. West-Friese monumenten op hun best!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

Monumentaal beeld in Veenhuizen.
Monumentaal beeld in Veenhuizen.

 


Hé, is dat Westfries?

135. Als je zo af en toe wat aan dat werk doet, kom je er nooit mee klaar, je moet 't loif er an leggen (flink aanpakken, intensief werken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.