Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 5 september

Na zo'n mooie dag

Na zo'n mooie Westfriezendag is het net of je een ballon bent, die leegloopt. In de week ervoor bouw je onbewust spanning op. Niet onbeheersbaar, maar omdat je dagelijks kortere of langere tijd bezig bent met schrijven, mailen, bellen en regelen zit die Westfriezendag wel voortdurend in je programma.
Natuurlijk: er waren andere vergaderingen deze week, een schrijfavond bij Aris, een les-avond met het kleine schrijfgroepje, een prachtige huwelijksvoltrekking, een receptie, een bezoek aan de tandarts, de eerste repetitie van toneel en een buurtborrel. Maar toch leef je toe naar die eerste zaterdag in september.
En wanneer dan alles goed verlopen is, slaak je een zucht van verlichting en ben je blij! Kostuum uit, douchen en even lekker onderuit zitten.
Ik, en ik denk velen met mij, kijk terug op een goede dag, een gezellige gastdag, een leerzame dag, een warme dag. Vooral de mensen die mee waren met de excursie van Margo en mij, hadden het zwaar. In de anthuriumkas van Dekker in het Waarland was het normaal 28 graden en nu zeker nog enkele graden warmer. De vlindertuin was prachtig, maar daar heerste een vochtig-warme temperatuur, dus ook niet zo prettig met een kostuum aan. Wel was het mooi dat de vlinders, vanwege de zonneschijn, goed vlogen. Anders zitten ze verscholen, er schenen er meer dan duizend te vertoeven in de fraaie tuin met kleurige en bijzondere planten en bloemen. De rondleiding was interessant, wel werd duidelijk dat ook deze agrariër het niet makkelijk heeft met zijn intensieve teelt. Landen waar de arbeidskrachten goedkoper zijn, kunnen deze bloemen leveren voor een lagere prijs. Het recreatieve deel van zijn bedrijf bracht meer op dan de teelt.
Het diner, met als nieuwe ceremoniemeester Jan Smit, was plezierig. Verrassende optredens zorgden voor een gezellige sfeer.

Veel belangstelling bij de vliegdemonstraties bij het Huis van Oud.
Veel belangstelling bij de vliegdemonstraties bij het Huis van Oud.

Zondagmiddag werden er bij het museum Huis van Oud demonstraties met modelvliegtuigen gehouden. Het was goed weer en veel mensen kwamen kijken. Een druk weekend dus, dat een voldaan gevoel opleverde.

Een aantal modelvliegtuigen ligt op het grasland achter het museum.
Een aantal modelvliegtuigen ligt op het grasland achter het museum.

Vrijdag de eerste repetitie na de vakantie van het muziekspel 't Ken vrieze... Het deel tot de pauze werd geoefend en ik had er een goed genoegen in. Er werd een lied gezongen, dat maakt het spel al weer completer!

Deze week kwam ook de Bouwhistorische Commissie bijeen. Twee boerderijen, die respectievelijk gesloopt en ingrijpend verbouwd gaan worden, wil de commissie als eersten vastleggen. Dat houdt in: opmeten en in kaart brengen, fotograferen en beschrijven van het pand en de bijzonderheden en beschrijven van de bewoningsgeschiedenis. Deze gegevens worden nu verder uitgewerkt.

Zondag hebben het genootschap en Creatief Westfries samen een kraam bemand op de Kunst- en Cultuurmarkt in Hoorn. Het was een succesvolle dag met veel bezoekers en geïnteresseerden in de West-Friese cultuur.

Komende zaterdag (10 september) zetten we de deuren van het Timmermansgildehuis wagenwijd open, want dan is het Open Monumentendag. Het TGH beantwoordt helemaal aan het thema van deze dag: nieuw gebruik – oud gebouw. Want ik denk niet dat de meester-timmerlieden in de 16e eeuw ooit konden bevroeden dat er bijna vier eeuwen later twee computers in hun werkplaats zouden staan.
Zo'n oud gebouw vergt natuurlijk veel onderhoud. Vanaf volgende week worden de binnenmuren aangepakt, schoongemaakt en opnieuw gewit.

Nog één leuke belevenis. Vorige week was ik op de Uitmarkt in Amsterdam. Daar woonde ik een optreden van Susan Seegers bij. Zij is Limburgse en ze speelde mee in verschillende musicals. Maar nu bracht ze een programma met eigen liedjes over haar leven en ze zong die in het Limburgse dialect. Tussendoor vertelde ze in het Nederlands, dus de grote lijn was prima te volgen. De liedjes werden goed gezongen en ze kregen door het dialect een extra dimensie, niet alleen voor Susan, maar ook voor het publiek.
Kijk, dat kan dialect met je doen!
(NB Het programma heet SUUS – een musicalvedette zingt in haar eigen taal, o.a. te zien op 3 november a.s. in Het Park in Hoorn.)

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

523. Ik vond dat toneelstuk skoftig mooi (heel erg, buitengewoon).
Opm.: Dit woord is de laatste decennia in West-Friesland in omloop gekomen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.